Hogyan néz ki az a szakértői vizsgálat, ami alapján kiosztják az SNI kódot a vizsgált gyereknek?
Régen volt a Szakértőiben pszichiáter, most már sajnos hoztak egy olyan jogszabályt, hogy összeférhetetlenség miatt mindet elbocsájtották.
Szóval ha valami orvosi problémára gyanakszol, pl. adhd, autizmus, akkor el kell vinned egy pszichiáterhez, aki ad neki papírt. Ezt viszed a Szakértői Bizottságba, ahol kiadják az sni-kódot hozzá.
Ha tanulási nehézség van, akkor azt ott is meg tudják állapítani, van gyógypedagógus, pszichológus, logopédus.
IQ-tesztet 5 éves kortól csinálnak, de ne a hagyományos ábrás Raven-tesztre gondolj, hanem komplex képességfelmérés van. Ahol nem a 100 a jó, hanem már a 80. A fiamnak 88 lett, azóta is mindenki azt hiszi szellemi fogyatékos, már bánom is, hogy hagytam leírni. De amikor visszamentünk, és mondtam nekik, hogy az iskolában speciális tantervet akartak neki írni, akkor néztek bután, hogy h.ülye az igazgató. Hát, nem vele van a gond, mindenki úgy tudja, hogy a 100-as IQ a minimum.
Attól is függ hány éves, meg milyen problémára gyanakodnak. Óvodásoknak számolni kell, meg mutogatni, hogy hol a jobb meg bal oldal, szókincset, logikai képességet mérik. Nálunk kérték a családfát, de valahogy a pszichológus nem igazán értette, amit mondtunk. A gyerek mondta, hogy nem ismeri a nagyszüleit. Én mondtam, hogy mivel még születése előtt meghaltak. Erre leírták, hogy a gyerek a közvetlen rokonságát sem ismeri, tájékozatlan. Remek.
Egyébként miért szeretnél sni-kódot? Jól gondold meg, elég nagy szívás.
Hát akkor én másik intézményben jártam!
Nekem ott mondták, hogy elbocsájtották a pszichiátert, mert hoztak valami rendeletet, amely alapján már nem foglalkoztathatnak orvost! Tudom, hogy előtte dolgozott ott gyermekpszichiáter, de már nem.
És emiatt vissza is rendeltek, mert külsős orvostól kellett diagnózist vinnem!
88-as IQ-val a fiam átlaga felsőben 4,5, matek, angol, informatika dicséret. Szóval én nem tudom milyen IQ-tesztet vesztek ti fel, de mindenre alkalmatlan! És ezt is ott mondták nekem, hogy 80-ig teljesen jó, tehát a 88-on nem kell elkeseredni. Ami nekem is fura volt, mert még a biológia órán is azt tanítják, hogy a normál IQ 100-tól kezdődik.
Nem állítottam, hogy csak mutogatni kellett neki, ez csak egy példa volt, több órát ott voltunk.
3 évesen vittem először, amikor még csak szabad játék volt, és azt figyelte a pszichiáter. Azért azt megnézném, hogy 2,5 évesen hogy veszel te fel IQ-tesztet egy gyereknek. Szerintem elég nagy kamu a 7-es válasz.
Én viszont jártam náluk már számtalanszor, mivel mindkét gyerekem sni-s.
"SNI kódot meg, ha problémás így is, úgy is fog kapni a gyerek. Ez nem kérhető, s nem visszautasítható!"
Ezzel kapcsolatban is eltérő az információnk.
A határozat tartalmát alá kell írnia a szülőnek, sőt van fellebbezési idő is. Nyilván ha egy gyerek erősen érintett szellemi fogyatékos, siket, vak, bármi, ami egyértelmű, akkor ott nincs miről beszélni, és a gyerek érdeke is az sni-kód, mert anélkül nem mehet speciális iskolába. De pl. egy adhd-val egyáltalán nem kötelező a szülőnek elfogadni a kódot!
Azt is én dönthettem el, hogy a Nevelési Tanácsadóból továbbmenjünk-e a Szakértőibe, megállhattunk volna a btm-nél.
A fiamról meg le is vetettem már a kódot, mert képtelenség vele iskolát találni. Kértem, simán levették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!