Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autizmus vagy más probléma?...

Autizmus vagy más probléma? Már nem tudom mit gondoljak. Hasonló tapasztalatok esetleg?

Figyelt kérdés

Kisfiam 3,5 éves nem beszél, illetve igen halandzsa nyelven állandóan, magyarul szavakat, néhány rövid mondatot. Pl tudja a formák, az állatok nevét, hogy mit mondanak azok az állatok. Tudja a színeket, ismeri a számokat 10-ig, leírva is felismeri, megnevezi a közlekedési eszközöket a markolótól a vonatig mindet ismeri. Mondja, hogy menj innen vagy ott a fa.

De ha szeretne valamit, akkor oda húz, nem mondja, nem szobatiszta nincs is rá igénye.

Voltunk a ped.szakszolgálatnál, fejlesztésre jártunk, pszichiáternél voltunk. A diagnózis beilleszkedési és magatartási zavar, a pszichiáter szerint nem kizárt az autizmus, de a jellegzetes tüneteket nem produkálja, inkább aspergerre gyanakodik, de hangsúlyozta, hogy nagyon kicsi még. Mondta, hogy kérjek időpontot az autizmussal foglalkozó klinikára, ott azt mondták, várhatóan decemberben fognak tudni időpontot adni.

De addig nem akarják fogadni az óvodában (nekem dolgoznom kell), nem tudom megfelelő fejlesztésre vinni.

Mit tehetek még? Hova fordulhatnék?

2022. szept. 10. 17:06
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
Elvittem fejlődés neurológushoz is, mert kellett a szakszolgálathoz a vélemény, nem mondott ő sem érdemben semmit. Pedig ahhoz vittem akit a legjobban ajánlottak a környéken.
2022. szept. 10. 18:20
 12/29 A kérdező kommentje:
De nincs papírom a pedszakszolg nem terjesztette tovább a gyermekemet, így szerintük nincs baj, a hölgy ezt mondta nekem. Tőle is rákérdeztem mi tévő legyek.
2022. szept. 10. 18:21
 13/29 anonim ***** válasza:
73%
Olyan nincs, hogy nem viheted óvodába. Kötelező.
2022. szept. 10. 19:18
 14/29 anonim ***** válasza:
77%

Kedves 2-es válaszoló! Bocsánat, hogy kötekedek, de az SNI nem kód, hanem státusz, és azt a Pedagógiai Szakszolgálat adja. (Az orvosi diagnózis a BNO kód.) Miért lenne oda nehéz bekerülni? Tény, hogy sok esetben várni kell, de azért bekerül az ember. Vagy így gondoltad, hogy hosszú a várakozás?

Kedves 4-es válaszoló! Egy átlag laikus azt sem tudja, eszik-e vagy isszák az autizmust, nemhogy feltűnjön neki, hogy egy adott gyerek auti. Tény, egyre többen hallottak róla, és nem mindig gondolják már azt, hogy egy auti hülye, buta, fogyatékos, olyan, mint Dustin Hoffman az Esőemberben etc., de azért még mindig sokan így vélik. Az autizmus egy spektrum, a legenyhébb tünetektől a legsúlyosabbakig; szóval, igen, durva TUD lenni, de korántsem mindig az.

Egy auti kisfiú anyukája

2022. szept. 10. 20:21
 15/29 anonim ***** válasza:
70%
14 Feleslegesen kötekszel, sni kód van a papírján, de amúgy ha státusznak hivnák az is teljesen mindegy lenne. Egy autistával lehet többet foglalkoznak. Az én lányom beszédfogyatékos, egyszer kerültünk be vizsgálatra 2019 ősszel. Sni-s lett 2020 májusban, de akkor már csak online vizsgálat volt, gyakorlatilag e-mail-ben küldtem vissza kérdőíveket. Felülvizsgálat lett volna 2021/2022 tanévben, ami nem valósult meg, mert nincs férőhely. Talán most ősszel majd rá tudnak nézni. Ennyire vannak leterhelve. Ez alapján nem gondolom, hogy könnyű lenne bekerülni, ha másfél éve nem tudnak egy felülvizsgálatot megcsinálni. De mivel ez budapest, a kérdező meg vidéken lakik, nem is ide akarnak jönni.
2022. szept. 10. 20:53
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha rövid mondatokat mond már, össze tudja rakni a szavakat, akkor az nem extrém elmaradás a beszédben, nyilván jó ha ránéznek de nem tűnik aggasztónak. A szobatisztasag is határeset, a legtöbben azok lesznek 3 éves körül, de a 3,5 sem olyan nagyon kirívó, bár az furcsa hogy semennyit sem halad ebben, nem is szól, ha kakilt, pisilt?
2022. szept. 10. 21:11
 17/29 anonim ***** válasza:
47%
9es válaszom miért van lepontozva?
2022. szept. 10. 21:24
 18/29 anonim ***** válasza:
49%
9.! Azt írja az anyuka, hogy nem szobatiszta és nincs is igénye rá. Te nem értelmezel, csak a betűket olvasod össze?
2022. szept. 10. 22:32
 19/29 anonim ***** válasza:
56%

Kedves 15-ös!

Direkt azzal kezdtem, hogy elnézést kértem. Csak a pontosítás végett írtam, bocsánat.

Viszont ha tetszik, ha nem, SNI kód nem létezik!

Ennek óvodában, iskolában van jelentősége, mivel ugye a gyerek sajátos nevelési igényű, és ezt figyelembe kell venniük a pedagógusoknak.

2022. szept. 10. 22:51
 20/29 anonim ***** válasza:

18! 2. éjszakás műszakban vagyok. Nem láttam.

Viszont a lányomnál tanítással megoldották a bölcsiben a szobatisztaságot. Konkrétan megtanították,hogy pisilni kell menni.

Ő is csak 5 éves korától jelzi biztosan. Addig robotszerűen pisilt,ha vitték. Ez elég volt az ovihoz.

2022. szept. 11. 00:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!