Miért csinálja ezt, mi baja?
Figyelt kérdés
A lányom februárban lett 3 éves. Januárban a pedagógiai szakszolgálaton azt állapították meg, hogy SNI-s, mert az óvodában többször mutatott agresszív magatartást. Jártunk TSMT tornára, gyógypedagógushoz, logopédushoz óvoda ideje alatt. Látszott is javulás. Szoktak vele problémák adódni, rendkívül hisztis, de akkor főleg ha fáradt. De kb az elmúlt hétben olyant produkál, amit korábban nem. Mindennaposak ezek a viselkedés formák, vmikor többször is egy nap. Eleinte azt gondoltam, hogy a fáradtságtól, mert inkább csak estefelé csinálta, de ma és tegnap is így indult a nap. Leírom az utolsó esetet. Ez most fürdetésnél történt. A másfél éves öccsével fürödtek, nem is volt semmi baj, míg be nem mérgesedett azon, hogy hogyan áll a Barbie babájának lába, csináljam vissza. De sehogy sem volt jó. Hisztis lett emiatt. Közben az öccse ki akart jönni, gondoltam kiveszem, de ő akart kijönni, de utána mégsem. Ahányszor ki akartam venni a kicsit, ő akart, de utána nem. Inkább kivettem az öccsét, addig ő végig üvöltött a kádban. Letettem aludni, vissza mentem hozzá, egyszer azt mondta ki akar jönni, máskor nem. "Ki akarok jönni, nem akarok kijönni." Akkor mondta, menjek ki, de ha kimentem, ordított, hogy anya. Mondtam, menjünk aludni, de azt sem akart. Semmit sem akart. Kivettem a kádból, kezdett elegem lenni, de persze az sem tetszett neki, vissza akart menni a vízbe, de aztán mégsem. Be akart menni a szobába, mégsem... Bevittem, az ölembe ültetettem, próbáltam megnyugtatni, magamhoz ölelni, de továbbra is beszélt össze-vissza, ugyanazt hajtogatta. Vmennyire megnyugodott, de még nem akart felöltözni, mondta hogy nézzünk mesét, de a törölközőjére ül. Leterítettem az ágyra, gondoltam, majd ha még jobban lenyugszik, felöltözik. De ekkor meg az nem volt jó, hogyan van leterítve a törölköző, bárhogy igazgattam, sehogy nem volt jó neki. Eléggé ki voltam én is, annyira hogy sírni kezdtem és kiabáltam vele, de aztán inkább ott hagytam, kimentem a konyhába, ott sírtam. Csend volt bent, s mikor bementem, láttam, hogy elaludt. Valószínűleg a fáradtságtól volt ilyen, de ennyire durván? Tényleg, sehogy sem lehetett kizökkenteni abból az állapotból, ha nem figyeltem rá, az volt a baj, ha beszéltem hozzá, akkor az. A többi eset is hasonló volt, csak más miatt borult ki. Én értem, hogy SNI-s, meg hogy kicsi, és így jön ki a fáradtság, de tényleg ennyire "őrült módon" kell viselkednie? Embert próbáló ez az egész állapot, mégis mitől lehet, mi váltja ki ezt nála? És hogyan lehet reagálni, kizökkenteni ebből? Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült, bízom benne, hogy kapok hasznos választ a kérdésemre.2022. júl. 13. 20:21
11/43 A kérdező kommentje:
Utolsó: nem csak fürdés közben csinálja, ez csak egy eset volt. Amúgy mint a kérdésben írtam, max egy hete csinálja ezt, előtte miért nem? Ha valóban annyira elkényeztetett, akkor már régen is így kellett volna csinálnia. Aláírom, hogy nem mindig kezelem megfelelően a helyzetet, de csak azért, mert nem tudom, mit kéne tenni. Egy sima hiszti más, avval tudok mit kezdeni, de evvel nem.
2022. júl. 13. 21:53
12/43 anonim válasza:
Kérdező, nem tesz túl ez a hisztin. Ez egy hiszti, amit rosszul leagáltál le. Ezért érzed azt h túl tesz rajta. Szerintem minden szülőnál van egy orbitálisan nagy balhé a dackorszak alatt ami annyira váratlan és annyira más, durvább hogy úgy érzi nem tudta jól kezelni de átgondolja és a következő alkalommal már tudatosabb lesz.
Te is így állj hozzá, legközelebb másik stratégiát fogsz alkalmazni és tudod majd kezelni
13/43 anonim válasza:
Én meg ott akadtam el, hogy februárban lett 3 éves, de már januárban voltatok a szakszolgálatnál. Miért lett ovis 2,5 évesen? Főleg, ha rögtön agresszivitást mutatott. Miért nem maradt otthon még egy évet, hogy a normál időben kezdje meg az óvodát? Hiszen nem volt szüksége rá sem neki, sem neked, hiszen nem szaladtál vissza dolgozni.
14/43 anonim válasza:
#11! Csak szólok, hogy ez az SNI-re is érvényes. 1hete még nem volt SNI szerinted, azért nem csinálta?
15/43 A kérdező kommentje:
Hát ez hiszti, akkor egyre rosszabb lesz ez a dackorszak. De akkor próbálkozok avval a módszerrel, ami eddig bejött. Igaz, eddig is ezt csináltam, de akkor még próbálkozok tovább.
2022. júl. 13. 21:57
16/43 A kérdező kommentje:
14: akkor ez most az SNI miatt van? Vagy nem igazán értem, mire gondolsz.
2022. júl. 13. 21:59
17/43 A kérdező kommentje:
13: mini csoportot kezdte szeptemberben. Előtte semmi jelét nem mutatta az agressziónak, csak amikor óvodás lett.
2022. júl. 13. 22:00
18/43 anonim válasza:
A fiam nem SNI s és ugyan ezt csinálja, kb 2x megteszem hátha 3.ra az van amit én akarok.
19/43 A kérdező kommentje:
13: azt elfelejtettem írni, hogy gondoltam a kivételen, de az óvónők, az intézmény vezető is mondta, hogy ne, mert amúgy meg jó hatással van rá, és valóban sokat fejlődött. És azt is mondták, hogy pont a szocializálódás hoz javulást, meg kell tanulnia közösségben élni.
2022. júl. 13. 22:03
20/43 anonim válasza:
Igen, lesznek durvább és nyugisabb időszakok, talán 4,5-5 éves korra kezdik a dackorszakot letenni.
Ha SNI is, ne akard cimkézni és ne akard az életkori sajátosságokat nála jobban felnagyitani. Ezen mindenki átment, nem olyan egyedi amit leírtál. Tanuld meg kezelni, ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!