Diszgráfia gyanúval hová fordultatok?
Az elég szomorú, ha a pedagógusok tanácstalanok. ADHD és beszédfogyatékosság(főleg együtt), bőven okozhatja ezeket a hibákat. Ezt illene tudniuk. Én látatlanban sokkal nagyobb esélyt látok arra, hogy erről van szó, mint diszgráfiáról, de természetesen érdemes kivizsgáltatni. "A másolás se megy hibátlanul." Nahát! 10/9 teljesen egészséges másodikosnak szintén nem megy hibátlanul. Sortévesztés simán lehet figyelemzavartól, ami az ADHD egyik jellemzője. A beszédfogyatékosok nagy részének meg nem megy jól a tollbamondás. Ennek okaira most nem térnek ki, de laikus számára is logikus.
Nevelési tanácsadóhoz fordulj, ők küldenek tovább szükség esetén a szakértői bizottsághoz. Ezt a tanítóknak tudnia kéne, és ha indokoltnak látják, megtehették volna a tanácstalanság helyett, de te is kérvényezheted a vizsgálatot.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Igen, már SNI-s. A beszédvizsgálóban és a bizottságnál tavaly voltunk, jövőre kell ismét menni. Azt a tanárai is tudják, hogy oda kell irányítaniuk, esetünkben a tanácstalanság inkább arra vonatkozik, hogy hol találhatnánk neki fejlesztést. Sajnos az eddigiek alapján azt már tudom, hogy szinte reménytelen utazó fejlesztőt szerezni, ezért a magán út az ami inkább járható, itt viszont megakadtam.
A nevtanban hiába tudnának segíteni, mert SNI-s gyerekkel nem foglalkozhatnak, nem is vizsgálhatják...
"Ha egy iskola alapitookirataban benn van, hogy fogadnak sni-s diákot, akkor az ő felelősségük a fejlesztése is"
És ha nincs benne, de azért fogadják, viszont egyszerűen nincs fejlesztőpedagógusuk?
Ha nincs benne, akkor nem fogadhatják. Egyébként az sni-s gyerekeket nem fejlesztopedagogus, hanem gyógypedagógus kompetenciája ellatni. Nálunk úgy működik, hogy ha nincs az iskolának saját gyógypedagógusa, akkor pl a szakszolgattol kérnek fel valakit, akivel szerződést kötnek, fizetnek neki, és ő jár ki az iskolába fejlesztést tartani.
Ha fogadják, akkor a szülőnek ki kell állnia a gyermek jogaiért, nem szabad rájuk hagyni,mert törvényben szabályozva van, hogy nekik kell megoldani. Tudom, hogy sok helyen próbálják lekoptatni a szülőket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!