Autista gyermek esetén: hány éves korban és hogyan vették észre?
Van amikor még gyerekkorban sem derül ki...
Legjobb barátom autista, nála 16 évesen diagnosztizálták, és ez nem Magyarorzágon volt.
Nálam meg tavaly, és 22 leszek. Szóval...
Én is AS vagyok, és rajtam is látszott már igazából kiskoromban is, hogy "valami nem OK" de csak most diagnosztizálták tavasszal.
Esetleg az segíthet neked, ha leírom, én milyen voltam? Óvodába utáltam járni. Nem igazán voltak barátaim, de magammal jól eljátszottam, és a csoportfoglalkozásokról kimentem a daduskákhoz a konyhába (mert idegesített a többi gyerek) és mesét "olvastam" a dadusoknak.
Felnőtt közösségben mindig jobban éreztem magam, a gyerekekkel valahogy nem találtam a közös hangot. Olvasni, könyvet nézegetni szerettem. Mikortól megtanultam olvasni, onnantól más nem létezett. Feljöttek néha az osztálytársaim, de nem tudtam velük játszani.
Mindig van egy meghatározó hobbim, amiért a rajongásig, sokszor már beteges határok közt ragaszkodom, ilyen volt pl. egy bizonyos mese, hatéves koromtól olyan jó két-három évig azt az egy mesét néztem folyton.
Aztán jött a zene és Mozart. Ez a Mozart- korszakom tartott jó tíz évig, de még most is tart, tulajdonképpen. De olyan jó két éve lett egy új mániám, Az Operaház Fantomja.
De ezt ne úgy képzeld el, mint egy normális hobbit. Egyszerűen betegesen ragaszkodom, csak ez érdekel, és ezen kívül mást nem csinálok.
Tehetséges vagyok a zenében, írásban, állítólag jól rajzolok. A matematika viszont az Istennek sem akar menni.
Szociális kapcsolataimban az a baj, hogy az idegen emberektől nagyon félek. Nem tudom miért, egyszerűen nem merek nyitni feléjük. És a kortársaimmal továbbra sem találom meg a közös hangot.
Amúgy, ha valaki jobban ismer, általában szeretni szokott, mert ragaszkodó vagyok, hűséges, bújós (nem okoz gondot a testi kontaktus, mint az autisták egy részénél) A puszit csak a legközelebb álló szeretteimtől szoktam jó néven venni, de egy ölelés mindenkitől OK, ugyanez igaz kézfogásra.
Szemkontaktust általában kerülöm. De ismerősökkel fel tudok oldódni, meg akkor rendben van minden. Kiskoromban voltam egyébként Nevtan- ban, de nem diagnosztizáltak Aspergert, csak idén tavasszal.
Szóval, ha a gyereked nem érzi jól magát társaságban és kiemelkedő tehetséget mutat valamiben, kerüli a szemkontaktust, akkor gyanakodhatsz.
Aspergeres 21 éves lány, aki már írt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!