Lehetséges az autizmus a kisfiamnál?
3 éves a kisfiam és tegnap voltunk státuszvizsgálaton. A védőnő nagyon megijesztett. Eddig bennem fel sem merült, hogy ilyen jellegű probléma lehet. A beszéde beindult, de nem beszél meg teljesen szépen és hosszabb mondatokban. A védőnő szerint nem lehet nagyon beszélgetésbe bonyolódik vele, elmélyülten játszott és sok mindenre nem felelt. Pl megkérdezte tőle, hogy kisfiú vagy e vagy kislány, mi a tesód neve és nem válaszolt, csak később, pár perc múlva mondta mikor már teljesen másról volt szó. Amikor kért egy játékot nem volt hajlandó részletesebben elmondani melyiket szeretné, csak erőszakosan kérte, hogy adja a kezébe. Ilyeneket itthon is szokott csinálni, de azt gondoltam csak dackorszakban van és makacskodik. A védőnő szerint ezek nagyon furcsa viselkedések. Itthon is van, hogy nehezen beszélgetek vele, nem túl bőbeszédűen válaszol, de azt hittem, hogy csak lassabban indul be a beszéde. Van, hogy mindenre annyit felel, hogy igen. Úgy látom nagyrészt érti amit mondok neki, de ilyenkor elbizonytalanodok. Sokszor öntörvényű nagyon, makacs es nagyon kitartó, de ha én még kitartóbb vagyok akkor általában elérem amit szeretnék, de van hogy hiszti lesz a vége. Én is látom, hogy más vele egy korú gyerekkel könnyebb kommunikálni és szebben beszélnek, több mindent mondanak.
Ami szerintem az autizmus ellen szól, hogy csecsemő korától kezdve rendkívül érdeklődő, szemkontaktussal soha nem volt gond, más gyerekkel nagyon kezdeményező és ha a másik benne van, akkor rögtön játékot kezdeményez. Sokat nevet, ránk mosolyog. Mutogatni is szokott. Nincsenek berögződései, nem ismételget, nem ragaszkodik semmilyen játékhoz jobban mint a többihez. Felnőttekkel sem közömbös, de nem mindig teljesen nyitott, mint pl most a védőnőnél sem. Játékokkal szerepjátékozik, nincs sorbarendezés....stb Tesójával is foglalkozik, nagyon szereti.
A kommunikációja tényleg kicsit fejletlenebbnek tűnik, mint más 3 évesnek, de ez elég lehet az autizmushoz? (Plusz az erőteljes makacsság) Bejelentkeztünk egy ezzel foglalkozó szakemberhez, de addig is szívesen olvasnám más szülők véleményét is.
Sem egy védőnő, sem pedig te nem vagy kompetens eldönteni, hogy autista-e a gyerek. Nyílván az itteni fórumos anyukák véleményére sem szabad ennyire adni. Egyedül az legyen mérvadó, amit hozzáértő szakemberekből álló team mond. Pl. Autizmus Alapítmányban, Vadaskertben ki kellene vizsgálni.
Az pedig, hogy tart szemkontaktust, beszélget másokkal, stb. nem jelent semmit. Nem elavult tankönyvek, sztereotípiák alapján kell diagnosztizálni.
#2 az emberek nem rólad hiszik ezt hanem mivel spektrum zavar, ezért vannak a súlyosan erintett autisták, akik nem teremtenek kapcsolatot akar senkivel sem.
Kedves kérdező! Sajnos tényleg nem lehet kizárni a fiad esetében ezt. Ezért kell elmenni szakemberhez, bár még ők is tevedhetnek! Valószínűleg közösségbe kerülve majd kinyílik jobban :)
A védőnő meg lehetne okosabb és ahelyett hogy beijeszt, elég lett volna ha javasolja a kivizsgálást. Kívánom szívből hogy kiderüljön semmi baj nincs!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!