Beteges bogárfóbiája van a gyerekemnek, mit tegyek, hova vigyem?
Kb 1 éve kezdődött, hogy betegesen elkezdett rettegni mindenféle rovartól, különösképp a legyektől, de legyen az bármi ami repül : katica, poloska stb.
Rettenetes volt a tavalyi év így vele, egész nyáron a 4 fal közül nem lehetett kimozdulni. Reméltem hogy a tél alatt lecseng, de nem csengett sajnos. Fél, retteg, sír, ordít, ez nem normális amit csinál. Soha semmi nem csípte meg, fogalmam sincs ez mitől alakult ki. Ki tudna segíteni? 5 éves.
Én nem hagytam volna hogy ennyire irányítsa a család életét, hogy nem mentetek ki a gyerek miatt a házból hónapokig. Holnap vasárnap, szépen felöltözteted, és elmentek sétálni, akkor is ha üvölt, vagy csak kimész vele a kertbe, szépen leülsz vele, hogy ne legyen egyedül, de az ajtót bezárod, nem mehet be.
Ha meg hajlandó vagy rá, akkor gyerekpszichológus, ha van a környéketeken. Ez már magától nem fog elmúlni. Óvodás gyerek, mit csinál majd az oviban ha vissza kell menni, vagy a suliban? Soha többet nem megy ki?
Nem megoldás sajnos, hogy ebben az esetben ráhagyjuk, hogy jajj szegény lelke. Vagy kiviszed, vagy mész vele a pszichológushoz.
Én nem adnám fel csak így.
-Rajzoljatok együtt bogarakat, meséld el, mit csinálnak, hogyan élnek a bogarak
- vegyél neki bogaras mesekönyveket.
-Bogyó és Babóca nettó bogárgyülekezet, kedves, szívmelengető sztorik vannak velük :)
-Jöhetnek a döglött bogarak. Vigyél be neki egypárat, nézze meg mindig egyre közelebbről. Mászass a saját kezeden katicát, és mondd hogy látod anyát se bántja stb.
Én is annak a híve vagyok, hogy nem szabad szembesíteni a félelmével, mert lehet, hogy még nagyobb sokkot fog okozni.
Valamivel úgy "csábítsd" ki, ami eltereli a gondolatait a bogarakról. Valamivel, amit szeret csinálni, és nem tudna rá nemet mondani.
Àh, jelen, az én gyerekemnek is. Tőlem leste el, mert a sötétben repkedő poloskától na meg a pókoktól én is irtózom, és persze ilyenkor bementem a gyereket, pl bújjon a takaró alá, amíg levadászom a poloskát..
Ellenben ha pl szöcskét fogunk, ami ritka cuki állatka, ő se és én se félek, fogjuk a kezünkben, meg ha van valami program, ami elveszi a figyelmet, akkor nem érdekel épp hány hangya és pók mászik a fűben a talpam alatt, de ha csak lesek ki a fejemből, és ott terem egy pók, hát a frász kitör.. Vagy ülök és rámszàll, mikor nem veszem észre egy rovar és belenyúlok.. Brr.. rajtam van az ízelt lábaival..
Amit tudsz tenni, hogy eltereled a figyelmèt, nem hagyod eluralkodni a pánikot, és ha meg is említed, gyorsan letudod pl”igen, ott van, de csak apró, ú nèzd milyen magas az a fa, gyere másszuk meg!” és erőszakosan nem veszel tudomást ha mondani akarja és stresszelni magát a rovarral, kitartasz az elterelés mellett, bárhogy rinyàl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!