Megkaphatom a logopédiai papírjaimat kb 18 év után? Megtudhatom, hogy mi is van velem?
A problémám a következő: Kiskoromban súlyosan dadogtam (nem tűnt el teljesen, de nem nagyon lehet észrevenni), és mozgáskoordinációs zavaraim is voltak. Most 27 éves vagyok, még mindig van olyan, hogy "nem fog a kezem".
Rendes suliba jártam, de nem akart engedni a logopédus. Állítólag komplex fejlesztésen voltam, én nem is emlékszem rá, csak valami olyanra, hogy mindig rajzolni kellett. Mai napig nem tudok rajzolni, viszont elvégeztem főiskolán a könyvtár-magyar szakot, szóval nem vagyok retardált.
Szerintetek megtudhatom-e ennyi év távlatából, hogy mi volt a diagnózis, mert ez nem sima dadogás volt. nagyon ügyetlen vagyok, rajzolni, táncolni nem tudok megtanulni pl., sok minden kiesik a kezemből ma is.
Őrzik még a logopédián a kartonokat? Egyáltalán van ott olyan?
Anyukám nem igazán tudja, állítólag 4 éves koromban jött a dadogás, de hogy mitől? Az volt a szerencsém, hogy rendes suliba adtak, mégpedig zene szakra, mert nagyon jó a hallásom, tudok hegedülni, és most már furulyázni is.
ja, és általában nyugodt állapotomban dadogok, pl mikor a kutyámhoz beszélek, de ő már megszokta :)). A fősulin nem tűnt fel senkinek. hozzájárulhatott, hogy könnyített szüléssel, egyetemi klinikán, fogóval születtem? vagy nem ?
Ezt már így 20-on év távlatából szinte lehetetlen kinyomozni. hogy mi volt a diagnózis.. ilyen nincs.. keresd fel otthon a logopédiai szolgálatot és próbáld meg ki deríteni ki volt a logopédusosod őt kéne megkeresd.
Neki biztosan voltak jegyzetei rólad... ( Esetleg anyukád emlékszik a nevére)
Egyébként azért is tudom milyen nehéz mert a fiamnál mi is csak találgatunk miért SNI veszélyeztetett. Te is az lehettél.
szia! Születésemtől kétkezes vagyok, ballal írok is, de csak visszafelé :)). Amúgy a jobb a domináns, de biciklit tolni, zöldséget hámozni, sepregetni csak ballal tudok. 8 éves koromban eltört a bal kezem, kb 1 évig nem volt jó (2 műtét, stb), de a dadogás és egyebek hamarabb jött, úgyhogy nem hiszem.
Amúgy köszi az eddigi válaszokat!
Nézd nem tudtam, hogy milyen kezes vagy és rögtön ez ugrott be. (írhattad volna, hogy balkezes vagy, vagy jobb kezes- mondjuk akkor is felmerül az átszoktatás)De hogy egy műveletet ezzel csinálsz egy másikat meg azzal. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy átszoktattak- és ez mondjuk zajlódhatott az oviban kb 4 éves korod körül.
De ha nem hiszel nekem, nézd meg minden szakmai cikk említi az átszoktatás következményeként a dadogást és egyéb neurológiai panaszokat. Ez meg egyértelmű, hogy néha beakad a kezed, hogy azért van, mert az agyad nem tudja megfelelően kiadni a parancsot, hogy melyik kezed végezze az adott műveletet.
De fordulj szakemberhez, és akkor ő megerősíti az én feltételezésemet vagy elveti, de mindesetre egy kiinduló pont lehet, hogy honnan kezd.
13:49
Nem kell bizonygatnod a kérdezőnek,hogy átszoktatták.Korántsem biztos. Nekem van egy 6 éve kisfiam senki nem szoktatja semmire és tökéletesen kétkezes. Van ilyen. minden irodalom nélkül is állíthatom. illetve nézd csak meg te is az irodalmat.
Dadogást sok minden más is okozhat.... De nem ezt kell feszegetni nem ez volt a kérdés.
már bocs, de fordított gondolkodásmódban. Nem a dadogásból gondoltam az átszoktatásra- mivel valóban dadogást sok minden okozhat.
Hanem elsősorban a "nem fog a kezem", a "mozgáskoordinációs zavar", ami ha rajzolni kellet valszeg nem a nagymozgások zavara, hanem a finommotorika, és az ügyetlenség.- ebből gondoltam az átszoktatásra
De mivel az átszoktatás okoz dadogást is, ez sem cáfolja az elméletemet.
Sőt a kérdező sem, hiszen valóban legalábbis két kezes.
Ami szintén nem cáfolja az én átszoktatás elméletemet.
De csak segíteni akartam, de nekem tök mindegy, mert nem is ismerem a kérdezőt. És nem hiszem, hogy ezzel az átszoktatás ötletetmmel bármi rosszat vagy bántót mondtam volna.
Köszönöm a válaszokat! bár az anyukám óvónő, attól még átszokathatott... végülis 1982-ben születtem, akkor még nem volt divat a bal kéz.
Különben már beletörődtem, hogy ilyen maradok, de azért a diagnózisra kíváncsi lennék, vagy arra, hogy mi okozta ezt.
Köszönöm az eddigi válaszokat, azt hiszem, utána megyek a dolgoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!