Van alapj az aggodalmamnak szerintetek?
Kisfiam 2 nap mulva lesz 10 honapos es nehany dolog miatt rendesen rettegek, hogy autista....
Azt latom, hogy abszolut nem erti, amit mondok, a hallasa tokeletes. A gyere az egyetlen, amit ert ha azt mondom, akkor odajon hozzam. De semmilyen mas utasitast nem ert, pl add ide, kerem, vedd ki. Es amikor beszelek hozza, sokszor ugy erzem nem jut el hozza, amit at szeretnek neki adni szavakkal, mert beszelek es belebeszel ugy mond a kis babanyelven. Nekem eleg nagy a csaladom es rengeteg kisgyerekket lattam mar felnoni, ennyi idosen ilyeneket mar mind csinaltak. Meg pl unokaocsem tisztan emlekszem 9 honapos volt, mondtam neki, hogy hozd ide a dobozbol a kisautodat es odahozta. Hat az en gyeremekem ettol meg olyan messze all, mint Mako Jeruzsalemtol.....
Tovabba teljesen hozzataplalhatatlan. Egyszeruen nem tudok kivanltani etkezest, maxiumum a tejpepet eszi meg(cukormentes) es az elmult napokban mar azt is megfigyeltem, hogy tejpepbol joghurtbol valamennyit megeszik, de ami nem semleges szinu, hanem mondjuk spnotos vagy edesburi tehat szines, azt abban a pillanatban elutasitja, hogy meglatja a kanalon.
Bar hozzateszem, hogy nem tud meg ulni. Maszik, felterdel, felall, de ulni nem tud. Jarunk fejlesztesre emiatt. Ha vegre sikerul ulni, akkor szamitok egy kis fejlodesre a fent leirtak miatt, de lehet, hogy hiu abrand.
Egyebkent mas gyerekek tarsasagat nem igazan dijazza, elhuzodik.
Mit gondoltok van okom aggodni?
Rettegek, hogy autista:(
Igyekszem nagyon hogy ne erezetssem vele ezt.
Nem tudom nagyon aggodok. Talan ha elkezd mutaogatni megnyugszom
Amugy nem az ules aggaszt azt majd ugyis csinalja... hanem h nem ert semmit:(
Akkor ezek szerint aggódni fogsz lehet még fél évig, mivel még az is normális ha 1,5 éves kora körül kezd mutogatni. Király.
És ha 1,5 évesen nem mutogat, még az se utal autizmusra.
Nem is értem ezt.
Autizmussal lehet élni. Miért attól féltek?
Ha pl: értelmi fogyatékos egy gyerek, az az igazi "gáz".
Lányom 20 hónaposan kezdett mutogatni. Se nem autista, se nem fogyatékos.
Kérdező, ha megnyugtat, ilyen vonatkozású a végzettségem, és jól megírták itt többen, hogy kb 24 hónapos korig életkori autizmusról beszélhetünk. Ami azt jelenti, hogy nincs az a szakember, aki megjósolja 24 hósnál kisebbről, hogy autista lesz-e belőle. (Ha mégis, akkor kuruzsló. Mivel nincs mi alapján.)
Ellenben amíg nincs 24 hós, addig meg totál természetesek az autisztikus tünetek. Épp úgy, ahogy totál természetes, hogy egy kilenc hós baba még nem jár, mert életkori sajátossága, hogy még nem jár.
Más szóval: a járás hiánya baj, ha már legalább kb 22 hónapos a gyermek és még nem jár. Az autisztikus tünetek baj, ha a gyermek már legalább kb 24 hónapos, de akkor még mindig ott a kérdés, hogy ha esetleg az is, akkor az autizmus spektrum melyik szakaszán van.
Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy enyhébb (magasan funkcionáló), vagy súlyosabb (Kanner)-e az, aki autista. A te gyerekedről meg csak a jóisten tudhatja most még, hogy autista lesz-e, épp úgy, ahogy a világ összes, kb 24 hósnál kisebbről senki meg nem mondja előre.
Nyilván vannak határesetek, ha 22-24 körüli egy gyermek, akkor már lehetnek sejtések, de nem több.
Az aggódás árthat, mert az anya (vagy az apa, ha csak apa neveli) érzelmeire, sőt, tudatalattijára rezonál a gyermek és sokszor pszichoszomatikus tüneteket okoz nála ez is, nem csak a saját érzelmi konfliktusai.
Aztán viszik a dokihoz, hogy miért prüsszög, miért fáj a füle stb, holott az legtöbbször emiatt jelentkezik; ritkább esetben balesetből, mérgezésből, sugárzás pl telefon, micro okán, és persze ha az utóbbi három megtörténik, akkor komolyan kell venni; ha meg pszichoszomatikus -mint a betegségek legalább 90%-a -, akkor meg ki kell deríteni, hogy szorong-e a gyermek és mitől, és/vagy a szülő szorong-e és mitől vajon, és azon változtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!