Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Szerintetek így tényleg meg...

Szerintetek így tényleg meg lehet nyugtatni egy hisztiző, dühöngő gyereket?

Figyelt kérdés
Egyik munkatársnőm mesélte, hogy a gyereke (5 éves) hisztirohamot kapott, és sehogy se bírták szép szóval leállítani az extázisban rugkapáló őrjöngő gyerkőcöt. Hirtelen ötlettől vezérelve elővett egy vastag plédet a szekrényből, szólt apukának hogy fogja le a gyereket, és szépen beletekerték a plédbe egészen nyakig, majd anyugka magához fogta és tartotta, közben pedig nyugtatgatta. A gyerek még sírt és fészkelődött egy darabig, de azt mondta pár percen belül lenyugodott.

2020. ápr. 6. 21:20
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom a nyakon öntés mivel jobb mint egy pofon? Mondjuk annak is gratulálok aki nyilvánosan leírja és még büszke is hogy ő aztán sose babusgatta a gyereket...

Én is azt gondolom, hogy anyuka ismeri gyerekét és fel tudta mérni mi fog hatni rá és ugy tűnik bevált. Ez nem a tuti megoldás mindenkinek, hanem nekik akkor és ott bejött. Ennyi. Anyuka jól ráérzett.

2020. ápr. 7. 07:11
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Sógornőm ilyenkor szorosan magához öleli a fiát, és hamar lenyugszik. Nem sok különbséget látok.
2020. ápr. 7. 07:20
 13/23 anonim ***** válasza:
86%
Én hagyom, hogy lenyugodjon, addig nem veszek róla tudomást. Ha nagyon durva hisztis nyom le, amikor tör és zúz, akkor az tolerálhatatlan, akkor megy a zuhany alá ruhástul. De ilyen csak egyszer fordult elő.
2020. ápr. 7. 09:46
 14/23 A kérdező kommentje:
#9 Igen, szerintem ez annyiban jobb lehet mint a sima ölelés, hogy a gyereknek még kevesebb mozgástere marad, rugdalózni sem tud, nincs esélye magában sem kárt tenni, plusz ez olyan mint egy puha ölelés, és a plédben hamar kimelegszik, elfárad és feladja az őrületet.
2020. ápr. 7. 17:35
 15/23 A kérdező kommentje:
#11 Szerintem sem olyan jó, ha nyakon öntjük a gyereket (bár lehet hogy hatásos), a pofon meg pláne nem megoldás. Az viszont a legrosszabb ha nem veszünk róla tudomást. Ha ilyen állapotba kerül a gyerek, akkor véleményem szerint mindenképpen le kell fékezni valahogy, mert ez neki sem tesz jót. Ez a megoldás pedig szerintem kifejezetten hatásos, nem erőszakos, viszont határozott, és a gyerek hamar megérti hogy itt a határ, és nem tovább. Egyébként azt is elmondta kolléganőm, hogy kb. 3 perc alatt sikerült lenyugtatni, viszont még vagy 10 percig ültek ott utána ölelve és simogatva a gyereket, közben beszélgetve vele, és az meg sem moccant. Csak ezután engedte el, és a gyerek higgadtan megölelte, majd ment vissza a szobájába játszani.
2020. ápr. 7. 18:02
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

A vízzel leborítás kb. olyan, mintha megpofoznád, vagy még rosszabb.

Én magamhoz szoktam ölelni, akkor megnyugszik.

Sokan elítélik, mert szerintük meg kell nevelni!

De van egy olyan pont, amikor a gyerek le akar nyugodni, de nem tud, ilyenkor segíteni kell neki.

Ha ennél a családnál ez válik be, hát ez.

2020. ápr. 7. 20:26
 17/23 anonim ***** válasza:
0%
Hisztire ölelés??? Ugye tudjátok, hogy ezzel csak pozitív visszacsatolást kap?! Azt fogja gondolni, hogy igen, ez a helyes viselkedés, legközelebb is csinálhatom ezt, még meg is dícsérnek érte... atya ég
2020. ápr. 9. 15:52
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

A hisztinél meg kell különböztetni az "akarok valamit és addig ordítok, amíg meg nem kapom" állapotot, és a "már nem tudom mi a bajom, de bajom van, és ordítok, mert másra nem vagyok képes" helyzettől.

Az utóbbiban nagyon is helyes, ha a szülő a náluk beváló módon megnyugtatja a gyereket. Halk beszéddel, simogatással, öleléssel, de olyat is hallottam, aki leül a fia mellé, elkezd kettesével számolni, majd egy idő után hibákat ejt a sorozatban. A kissrác pedig nem bírja ki, hogy ne szóljon közbe és ne javítsa ki, aztán tovább bömböl, de egy idő után már inkább számol, mint sír. Egy ideig még számlálgatnak, aztán ha tényleg megnyugodak a kedélyek, tisztázzák, hogy mi volt a kiváltó ok, és hogyan kellene azt a helyzetet megoldani.

Nyilván nem úgy, hogy ha a gyerek le akarta vagdosni a fikusz összes levelét, akkor most megengedjük neki, hogy ne kezdjen újra sírni szegényke.

Az eszközként használt bömbölés szakaszában jó lehet a figyelmenkívül hagyás, kisebbeknél a kizökkentés valami meglepő reakcióval (nálunk pl. az "anya is visítani kezd" sokszor bejött), és a figyelemelterelés is beválhat. A "najó, akkor legyen" viszont biztosan a hisztik számát, és a gyerek kitartását növeli. Ha a múltor 5 perc után adtam be a derekamat, most simán képes lesz a gyerek 6 percet vergődni, és ez így mehet tovább.

2020. ápr. 10. 11:08
 19/23 anonim ***** válasza:

Lenyugodott,és elkönyvelte magában,hogyha hisztizek anyáék rámfigyelnek és megölelgetnek .:D

Sosem tartottam ezt egy jó módszernek ,az hogy bevált-e valami nem azonnal fog kiderülni,hanem majd x idő elteltével . Ha megszűnik a hisztizés,akkor bevált . Szerintem aki ölelgeti meg dícsérgeti ilyenkor a gyereket ,az hosszútávon nem válik be - ez az én véleményem,nem kell egyetérteni. Nálam ami bevált,az ,az ,hogy a fülem botját sem mozdítottam a hisztizésre, vagy ha fogtam a gyereket és hazavittem azonnal ha hisztizésbe kezdett . Pár alkalom után rájön,hogy felesleges ilyenekkel fárasztania magát,nem megy vele semmire.

2020. ápr. 17. 15:58
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk az vált be, hogy kérdezgettem rengeteget. Sehol nem olvastam vagy ilyesmi, csak valahogy működött a lányomnál.

Elkezdte a hisztit (ha annak érzelmi oka volt és nem mondjuk egy játékot akart vagy edesseget), egyértelmű volt hogy nem bírja kifejezni magát és ilyenkor nyugodtan kérdezgettem: mérges vagy? Szomorú vagy? Dühös vagy? Akár sokszor ugyanazokat a kérdéseket, amíg egyszercsak válaszolt, hogy igen vagy nem. Végül lecsillapodott és arra várt, hogy kitaláljam a hiszti okának megfelelő érzelmet. Ha rájöttem, akkor megbeszéltük, hogy az adott érzelemre nem kell hisztizni, mert akkor anya nem tud segíteni. Jó oké ez párszor beletelt 5-10 percbe és elég kínos volt mondjuk egy bolt közepén, de viszonylag hamar megszokta, hogy csak kérdések jönnek. Utána ha nyűglődött, már általában magától jöttek a kérdések:anya mérges vagyok? Anya dühös vagyok?

Lehet ez fura és a gyerek van rosszul bekötve de nálunk a hiszti kérdést könnyen megoldotta.

2020. máj. 12. 13:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!