Hogyan neveljem meg? Tapasztalatokra lennék kiváncsi!
Másfél évesem néhány hónapja nem bír magával, úgy hisztizik mint egy dackorszakos, és ami a legidegesitöbb, hogy bántja magát hiszti közben (tépi a haját pl.) és ha úgy van én is kapok... megrúg, tépi az én hajam is, persze nem hagyom neki, de nem igazán érdekli. Van hogy mikor rászólok mégjobban kiboritom, de előfordult olyan is, hogy szabályosan kinevetett. Pedig halál komolyan mondtam neki, hogy ez fáj és ne csináljon ilyeneket, próbálok szigorúan is rászólni, de kb mintha a falnak beszélnék. Másoknál is volt ilyen? Hogyan kezeltétek?
Szeretném a lehető legjobb útra téríteni őt. Persze tudom vannak ilyen korszakok, de nem akarom, hogy a fejemre nőjön. Mit csináljak másképp, hogy megértse mi az amit egyáltalán NEM SZABAD?!
Vannak gyerekek akiknek a szidás, büntetés csak olaj a tűzre. Másfél éves, hidd el nem gondolkodik azon unalmas perceiben, hogy ma mivel borítsam ki anyát.
Az én fiamnál egy dolog jött be (hidd el végigzongoráztunk kb mindent) nyugodtan elmondom, hogy ezt nem, aztán próbálom megérteni. Hiszen vmi bántja, vmiért mérges, dühös lett. Számunkra lehet hogy légyfingnyi apróság, de számára borította a világot. Legyél következetes, de megértő. Hagyd hogy megélje a dolgait és mutasd/mond el neki mit gondolsz, érzel te. Pl hogy szomorúvá tesz, ha bánt vkit, legyen az akár saját maga. Ha elsőre nem is, de idővel meg fogja érteni.
Jó példával tudsz a legjobbat tenni. Vannak gyerekek, akik abbahagyják a verekedést, ha visszacsapsz, de miért? Mert megtanítottad, hogy mi a helyes viselkedés? Mert rájött, hogy ez fáj és a következő hisztinél ez majd eszébe jut? Nem.
Számomra az volt a legnehezebb, hogy egy-egy nehéz napon is észben tudjam tartani, hogy kettőnk közül én vagyok a felnőtt, én már megtanultam (jó eséllyel) kontrollálni az érzelmeimet, neki viszont nekem kell megtanítanom hogyan kell. A módszerek adottak, a gyereket te ismered, neked kell tudni mi válik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!