Normális ez a viselkedés 6 évesen?
Van egy 6 éves kisfiú a rokonságban, akinek szerintem nem kizárt, hogy valamilyen mentális problémája/viselkedési zavara van. Amikor nálunk van, szándékosan idegesít minket, meg produkálni próbálja magát, ilyenkor elkezd mindenféle értelmetlen dologról beszélni. Pl. ilyeneket mond, hogy "Tudtátok, hogy a palackokat csak vegyi eljárással lehet tisztítani???", aztán pár perc múlva ilyeneket ordibál, hogy "Az agyam is vegyi eljárással tisztítja magát!!! Mindent kitöröl magából!!!!".
Vagy mondjuk szándékosan összekever minket a húgommal, tegyük fel, őt Bettinek hívják, engem meg Annának és engem direkt leBettiz, őt meg Annázza és ha rászólunk, hogy nem az a nevünk, röhög rajta és csak azért is a másik nevén szólít minket.
Sokszor random elkezdi nekünk mondani, hogy "Menj már innen, te....postaláda-fej!!!" Ill. ma is voltak nálunk a szüleivel és a húgom bement a szobájába telefonozni, a gyerek meg ment utána és hiába kérlelte a húgom, hogy menjen ki, nem ment és fél óráig kérdezgette tőle, hogy miért nem szereti Michael Jacksont. A húgom erre annyit válaszolt, hogy mert más az ízlése, de csak azért is mondta, hogy hát de az emberek 100%-a ajánlja, meg az oviban a barátai is őt hallgatják...(Amúgy tuti, hogy az apjától szedte ezt a M. J.-on dolgot is)
Ja és valamennyire ide tartozik az is, hogy vannak macskáink, akiket előszeretettel zaklat...Valahányszor meglátja, hogy valamelyikük békésen szundikál pl. a teraszon, odamegy és ráordít, vagy elkezd ugrálni körülötte, hogy szegény macska megijedjen és elszaladjon. Számtalanszor mondtuk már neki, hogy ne ijesztgesse a cicákat, nem érdekli és csak röhög ezen.
Oh és eszembe jutott még valami, mégpedig az, hogy amikor leültetik a tévé elé, sokszor annyira belemerül a mesébe, hogy már tizedjére szólnak neki, szinte már üvöltik a nevét és még akkor se hallja meg, vagy nem tudom. Néha meg kell fogni a karját, hogy így "kizökkenjen" és észrevegye, hogy beszélnek hozzá.
Szerintetek ezek normális dolgok egy olyan gyerektől, aki szeptembertől iskolába megy?
Megjött a heti "értelmi fogyatékos-e a rokongyerek"- kérdés.
Ezek megint teljesen normális dolgok: annyi derül ki belőlük, hogy nem különösebben jólnevelt/szófogadó, se ti, se a szülei nem sokat foglalkoznak/tok vele. De ez nem mentális probléma vagy viselkedészavar.
Nem foglalkoztok vele. Ennyi. A telefonbszogatás helyett meg lehetne neki mutatni, hogy kell a macskákat gondozni pl.és akkor nem ordítozna rájuk, hogy figyeljetek már rá is egy kicsit.
Más néven hív... Te meg hívd Bélának és jőt nevettek rajta.
Igazából ha nem lenne mindenki ebben a családban ilyen "qrva elfoglalt a semmivel" nem lenne ezzel a gyerekkel semmi gond. De hát mindenki él a kis komfortzónájában, aztán ennyi.
Ez tipikus figyelemfelhívás szerintem is. Unatkozik. Nem minden gyerek ül le jólnevelten a szobában egyedül játszani. Lehet attól még, hogy figyelemzavaros is, ahogy te is sejted. Főleg, hogy nagyon sok esetben a figyelemzavar is onnan indul, hogy nem foglalkoznak vele, nem tanul meg játszani, elmélyülni egy dologban. Plusz a tévé, tablet, telefon még rátesz.
Amit veletek csinál, az a próbálkozása arra, hogy foglalkozzatok vele. Persze, nem feladatotok, bár hozzáteszem, az én rokonaim kíváncsiak a gyerekemre, és szoktak vele játszani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!