Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Ha egy év eltéréssel kezdik a...

Ha egy év eltéréssel kezdik a testvérek az ovit, jobb a külön csoport?

Figyelt kérdés
Szerintem jobb a homogén életkorú csoport alapesetben. De ők szinte összenönek 16 hónap korkülönbséggel.
2018. márc. 22. 16:27
 1/10 anonim ***** válasza:
74%
Ha megoldható, akkor külön csoportba add öket, mert ez jót tesz nekik.
2018. márc. 22. 16:37
 2/10 anonim ***** válasza:
37%
Szerintem mindenkinek jobb ha ugyanabban a csoportban vannak.
2018. márc. 22. 17:03
 3/10 anonim ***** válasza:
21%
Szerintem is jobb, ha együtt vannak
2018. márc. 22. 17:15
 4/10 anonim ***** válasza:
49%

16 hónap különbség van köztük, az nem kevés. Gondolom suliba nem egyszerre tervezed adni őket. Akkor milyen törés lesz, hogy elszakítják őket, mindkettő egyedül marad. Fejlődésben a kicsi visszafogja a nagyot.

Nem adnám egy csoportba őket

2018. márc. 22. 17:18
 5/10 A kérdező kommentje:
Visszafogná a nagyot?! Hát beszédben pl egy szinten vannak,ha egy kicsit túlzok. A kisebbik a lány, ő húsz hónapos most, mondatokban beszél. A fiamról néhány hónapja mondható el ez, illetve rohamos nála a beszédfejlődés, összetett mondatokat alkot, elkezdődött a miért korszak. Köszönöm a válaszokat! Várok minden további tapasztalatot!
2018. márc. 22. 18:24
 6/10 anonim ***** válasza:
73%

Nálunk 17 hónap van és szintén 20 hónapos a kicsi. Természetesen egy csoportba fognak járni, de szerintem alapból jobb a vegyes csoport.

Én sem értem hogy húzná vissza a kicsi, teljesen egy szinten, együtt játszanak már. Pont hogy inkább elősegítik egymás fejlődését.

2018. márc. 22. 19:16
 7/10 anonim ***** válasza:
52%
Nekem ugyan 1 gyerekem van, de az oviban vegyes csoportba jár. ÉS mindig egyértelmű, hogy a kistesó jön a nagyhoz, felveszik ugyanabba a csoportba. Így együtt vannak oviba. Jó néhány testvérpár van a csoportban. Ritka, amikor külön kérik őket.
2018. márc. 23. 09:57
 8/10 anonim ***** válasza:
Én biztos hogy egy csoportba adnám őket.
2018. márc. 24. 10:09
 9/10 anonim ***** válasza:

"Fejlődésben a kicsi visszafogja a nagyot." - evvel vitatkoznék, mivel a legritkább esetben történik ilyen, inkább épp a fordítottja a hatás!

Dolgoztam óvodában pedagógusként -valszeg fogok még, de a körülmények okán nem ilyen munkát végzek jó ideje-, én vegyes csoport párti vagyok, bár mindennek megvan az előnye és hátránya, egymáshoz képest is, tehát a homogén se rossz, bár a kiscsoport esetén nehezményezem a magas gyereklétszámot a pedagógusok számához képest (ott tényleg be kellene tartani a szakmai elvet,

miszerint max 6 fő / óvodapedagógus,

plusz egy dajka: max 12 gyermekhez.

Azaz kb 12, max 14 fős csoportot tartanék elfogadhatónak a három évesek esetén, 2 pedagógussal, plusz egy dajka.

Már csak emiatt is jobb a vegyes csoport, meg azért is, mert a nagyobb fejlődik a kicsikre való odafigyelés okán, hiszen olykor kénytelen segítenie a nagyobbnak a kisebbet. A kisebb meg fejlődik azáltal is, hogy a nagyobb ovis törődik vele. Nyilván nem minden ovis pesztrálja a kisebbet, és ez ne mis baj, de gyakran kivált ilyen ingert a gyerekekben, ahogy pl annak idején a gyerekkoromban is az "utcai bandázáskor" velem is törődtek a nagyobbak, én meg a tőlem kisebbekkel, hiszen a gyerekek játszani akarnak, ezért vagy mellőzik a kisebbet, rossz esetben bántják, vagy segítik, ha szeretik, és ha szeretnék, hogy velük játsszon. Na de óvodai környezetben, ahol jó esetben értő pedagógus is van, minimális a nagyobb részéről az ártás, vagy mellőzés, valamint nagy esélye van annak, hogy törődni fog a nagyobb a kisebbel több okból is, pl mert össze vannak zárva egy terembe ill udvarra, valamint pert a pedagógus egyben "moderátor is".

A pontosság kedvéért azt azért hozzáteszem, hogy a három évesek még nem igazán játszanak másokkal együtt, hanem legfeljebb egymás MELLETT. Ez természetes életkori sajátosság, nem kell ettől eltéríteni. Főleg a felnőtt társaságát keresik, vagy az egyedül játszást; a felnőtt fontos, érzelmi biztonságot adó "tényező" a 4 év alattiak számára, sokkal inkább, mint a többi gyerek társasága.

Konkrétan a kérdésre annyit, hogy meglátásom szerint ez egyénfüggő is, hogy miként érdemes dönteni ebben, tehát a kérdéses gyermekek temperamentuma, jelleme, és összeszokottsága is számít együttesen,

hogy az "igen", vagy pedig a "nem" volna-e az optimális döntés.

2018. márc. 27. 18:06
 10/10 A kérdező kommentje:
Végül a homogén csoport mellett döntöttünk, remélem fel is veszik. A fiam számtalanszor invitálja játékba a húgát, táncoltatja is. Remélem a vele egykorúakkal is szót ért majd, 3,5 éves lesz, mire kezdődik az óvodai év.
2018. ápr. 11. 20:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!