Van bármiféle törvényi szabályzás arra, hogy ha a kisebb tesóval otthon vagyok, akkor a nagyobbat köteles vagyok ebéd után hazahozni?
Mindenki elvadult kicsit, így jönnék konkrét példákkal.
Ha 4 éves Pistike az oviban azt meséli a "mit csináltál a hétvégén" kérdésre, hogy tévét nézett meg zombikat ölt a tableten, ha rácsodálkozik a programokon a játszótérre, állatkertre, minden egyébre, mert ő olyat nem szokott, nem is tudja, mi az, akkor ott nem stimmel valami otthon.
Ha Julika azt mondja reggel, hogy nem volt otthon vacsi, és ő mennyire éhes, mert jött a Joli néni és anyunak körmöt csinált, akkor ott megint nem stimmel valami otthon.
Ha Marika sír a délutáni alvás helyett, mert otthon szeretne lenni, de anyu megmondta, hogy nem lehet, mert akkor ő nem tud a plázába menni, akkor ott valami nem stimmel otthon.
Ha Petike leteperi a lányokat "most a szádba dugom a kukim!" felkiáltással, és miután az óvónő anyukának pedzegeti, hogy vajh honnan jött a dolog, van-e idősebb rokon gyerek vagy bárki, akitől a hasonló kifejezéseket tanulja (mert ez már messze túlmegy a korban normális bokorban meglessük egymást dolgon), anyuka meg vállat von, és még csak eszébe sem jut a gyerekkel beszélni, ott valami gond van.
És ha ezek a példák rendszeresek egy gyereknél, úgy, hogy mondjuk egy jobb társadalmi rétegről beszélünk, akkor elég egyértelmű lesz az óvónőnek is, hogy nem arról van szó, hogy szegény anyuka nem ér rá a gyerekért jönni.
Az ovoda 3 eves kor felett ingyenesen JAR !
Ehhez diploma kell, hogy felfogd ?
Mi hárman voltunk testvérek, a húgom két, az öcsém három évvel fiatalabb nálam, tehát igaz volt ránk, hogy egyik kicsi, a másik pici...
CSak nagycsoportba jártam, kötelező volt az "iskolaelőkészítő", de ebéd után vittek haza.
Ma meg tele van a gyakori sírással, hogy egy gyerek van és nincs idő elővenni mellette a porszívót. VAlahol nagyon elbillentek a kismamák :(
Én és szerintem minden anyuka tudja, hogy a gyerekeknek kötelező az óvoda 3 éves kortól, na meg később az iskola, középsuli.
Ennek tudatában vállaltunk gyereket, azt nem láttuk előre, hogy majd minden kötelező programról igyekeznek elküldeni őket.
Ha nekem azt mondják, hogy 7 éves koráig csak napi 4 óra szabadidőm lesz, még tíz évig gyűjtök rá, hisz 7 éves koráig nem leszek keresőképes vagy szabad, ezért meg kell fizetnem a bébiszittert. Mi az, hogy valaki önkényesen eldönti, hogy kinek a gyerekére vigyáz a munkaidejében és kiére nem? Nem magánintézmény, és még csak nem is ő a főnök. Szépen is nézne ki a dolog, ha mondjuk ügyintézésnél csak az ügyintéző döntene a sorrendről, aki szerinte ráér, az várhat 2 órát, míg másokat előre vesz..
Na a 64%os is olyan lustanya lehet akinek minden jár csak a gyerekkel ne kelljen foglalkozni.
Amúgy igazad van nem kényszerítették az óvónőket hogy ezt tanulják de az ilyen lustanyákat se hogy szüljenek. Bezzeg a családit azt felveszik, pedig nem is ők nevelik a gyereket.
#12 Az ovi jár a gyereknek, ezt senki nem vitatja. Az óvónő sem fogja azt mondani, hogy vidd haza a gyereket, mert maradhat ott délutánig a gyerek, persze.
De a szülői törődést (és hangsúlyozom: nem arról beszélek, hogy anyuka nem ér rá, mert tesó, mert háztartás, mert beteg nagymama - hanem mikor anyuka sza*rik a gyerekre látványosan) az óvónő nem fogja tudni pótolni, hiába szeretné.
Aki azt a sok példát hozta fel, arra reagálnék.
Akkor is köteles bevenni a gyereket( főleg alkalmazottként, hiszen az igazgató döntött helyette) és nem piszkálni a szülőt azért, mert beviszi.
Ha úgy látja, hogy a gyereket óvodán kívül elhanyagolják, akkor szóljon az illetékesnek az ügyben.
Nem az ő hatásköre és kész! Figyelni figyelhet, de körberöhögik majd a gyermekvédelemnél, ha azt mondja, hogy anyuka úgyis oviba adja a gyerekét, hogy csak mereszti a fenekét otthon.
Ha veszélyeztetik a gyereket, vagy elhanyagolják érzelmileg vagy fizikailag, az egészen más, minthogy az anya mit csinál a SZABADIDEJÉBEN, amikor a gyerekére KÖTELEZŐEN vigyáznak helyette.
Ha nem ért vele egyet az óvónő, a magánügy, felnőttek vagyunk, tudjuk tolerálni, ha valaki nem azt csinálja, amit mi tennénk a helyében. A személyes véleményétől függetlenül ugyanolyan bánásmód illet meg minden szülőt és a gyerekét is. Ezért kapja a fizetését. Én kirugnám azt az alkalmazottat, aki a gondjaira bízottakkal éreztetné a rosszallását.
Értetlen vagyok: "ezekről a gyerekekről süt, hogy otthon jó esetben is max vacsorát kapnak és tévé elé vannak lökve, de sokszor még annyi sem - nos, ha ez az általános tapasztalat, akkor joggal előítéletesek az óvónők, és természetes, hogy "nem szeretik az óvodák" az ilyen egész napos gyerekeket. "
Többen leírták, hogy az anyai törődést nem pótolhatja sz óvónő.
Kérdésem: akkor miért "kényszerítik" rá a szülőt, hogy vigye haza délben? Az óvodában kapna uzsit, otthon meg nem. Nem az lenne a normális, hogy akkor legyen inkább egész nap és kapjon ételt, legyen játéka (ha már otthon nincs), társasága (ne csak levágják a tv elé) stb. minthogy a szülőknek megmondják, hogy vigye haza?
Senki nem beszélt kényszerítésről. Én csak azt írtam, hogy az óvónők ellenérzéseinek is megvan a maga alapja, és ha a kérdező anyuka tart tőle, hogy szájhúzogatás lesz, kérlelni kell, stb. (mint amit itt többen saját példájukban leírtak), akkor indokolja meg bátran, és máris gördülékenyebb lesz a dolog. Ennyi, nem több, nem kevesebb. Erre ugrottak rám páran, hogy nem köteles indokolni. Nem, valóban nem. De ha mindenkinek könnyebb lesz tőle az élete, miért ne tenné? :) Szomorú, hogy egy ilyen szimpla kérdés alatt is ilyen undorító acsargások mennek a jó tanácsok helyett.
Mellesleg, bár a problémás gyereknek szüksége van az egész napos ovira, de a csoportfoglalkozásokat sokszor ellehetetleníti, ergo a nem problémás gyerek, akinél anyuka gondoskodó és törődő, és megvan a lehetősége a gyerekkel töltött időre, akár még jobban is járhat otthon. Természetesen a magyar rendszer szégyene, hogy nincs elég pedagógus a problémás gyerekekkel foglalkozni, hogy nem minden esetben van hova jelezni, vagy nem történik kellő intézkedés, vagy ahogy valaki írta korábban, nem elég nagy a csoport az összes gyereknek... De ez nem az anyuka, és nem az óvónő hibája, viszont mindkét fél részéről kell a kompromisszum a megoldáshoz.
81-es,
Nagyon jók ezek a példák,csak egyet mondj meg nekem.
A csodálatos óvónő ismerőseid miért nem teszik a kötelességüket és tesznek feljelentést a gyámügyön kiskorú veszélyeztetése miatt?
Az óvónőknek,tanároknak kötelességük jelenteni,ha azt tapasztalják,hogy a gyerek éhezik,verik,szexuálisan zaklatják stb,és ha ezt nem teszik meg az szakmai mulasztás.
Ha meg nincs ilyenről szó,akkor az óvónőnek az ég világon semmi köze hozzá,hogy mit csinál a szülő otthon,mert egyrészt ő mint óvónő állambácsinak dolgozik,akitől azért kapja a fizuját más adójából,hogy 8-4-ig bent üljön az oviba és vigyázzon a gyerekekre létszámtól függetlenül.
A szülőnek meg joga van az óvodai szolgáltatást igénybe venni,hiszen az ő adójából is megy rá pénz,az meg a magánügye,hogy ő közben otthon mit csinál,senkinek semmi köze nicns hozzá,amíg nem embereket darabol fel a kertben..
Egyébként meg az óvónőnek illene tudni,hogy azért nem kell mindent véresen komolyan venni,amit a gyerek mond.
Én is dolgoztam egy időben oviban,volt olyan gyerek,aki váltig állította,hogy az ő szülei nem fürdenek,de még csak nem is alszanak..nyilván azért,mert a szülők nem akkor mentek fürödni,amikor a gyerekkel voltak,meg nyilván a gyereket előbb lefektették aludni,így nem látta anyáékat lefeküdni-felkelni..
Olyan kislány is volt,aki azt mondta,hogy ő ha nagy lesz,akkor az lesz az életcélja,hogy műkörmei legyenek,mindig festesse a haját és sminkeljen...éppen abban az időszakban volt,hogy erre volt rákattanva,szegény anyukának állandóan borogatta a sminkcuccait meg kenni akarta magát..attól még anyukával nem volt semmi baj,csak ápolta magát,csak nyilván a gyereknek ez máshogy jött le..
Ami meg a régi időket illeti..régen a gyereket kirakták az udvarra babakocsival,anyuka meg közben bent végzett,aztán ha már tudott járni,akkor meg úgy csapták ki az udvarra,hogy menjen a többi gyerekkel,anyuka meg csinálta a dolgát...polgári családokban lehet,hogy ez már máshogy volt,de vidéki családoknál bizony nem volt idő a gyerekkel foglalkozni,a gyerek magát nevelte fel,úgyhogy nem kell a dicső régmúlt-silány jelen koncepciót erőltetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!