Ovodai felkészulés. Hogyan mossak gazdaságosan, milyen a jo oviszsák, stb?
1. Mivel most tanulja a szobatisztaságot, néha megesik, hogy pisis a ruha es ágynemű, oviban pláne az lesz hisz pelenkát nem szabad.
Nem akarok szinte főzőprogin mosni, mert azt a ruhák sem bírják és én sem anyagilag (igy is nagyüzemi szinten mosok..)de ma speciel harmadjára (!)mostam ki ujra a rucikat, mert vagy pisiszagu marad(az őblito illat mellett is kiérzem), vagy az alig hypos előaztatás miatt meg hypot is érzek.
Hogyan lehet ugy mosni(whirlpool), hogy macera nelkul kimosson rendesen? Hány percen hány fokon hányszor?esetleg dupla öblitő progit adjak mellé??
2. Mondták, hogy kell oviszsák? Vállfát adnak?Mekkora hány zseb a praktikus rá? Belülre is kell? A gyermeknek számitana hogy macis, vagy ugy sem látja?
3. Milyen méretű a jo babatakaro huzat? Csak annyit mondtak, gyerekméretű jo. De abbol van szélesebb, keskenyebb, hosszabb rövidebb (általában takaro merethez varrom, de az itthonija szerintem keskeny), oviban meg nem tudom a takarok méretét
4 ovisjelet minden ruhába, bugyiba, zokniba is himezni kell? Majd egyesével kell lebontanomha elakarok adni valamit pl használtan? Vagy vagdossam ki a cimkéket? Vagy vegyem ugy, mindene kuka lesz ha kinövi..?
Himezni? Minek? Vegyel textilfilcet.
Oviszsak: amilyet szeretnetek! Most komolyan, azt nem tudod eldonteni hogy hany zsebes praktikus?
Takaro: amekkoraval a gyereked kenyelmesen betakarozik.
Mintha nem is a gyerek anyukaja irta volna ezeket a kerdeseket, dobbenet...
Huh en nem akarlak bantani de pokoli onallotlan vagy....eddig hogy eltetek?? :))
"A gyermeknek szamitana hogy macis"
Nem a te gyereked? Ha igen: ismered? Szamitana neki?
Es hogy erted hogy ugyse latja?! Csukott szemmel fog bele pakolni az oviban ha ruhat cserel?
Tenyleg ne haragudj de ahanyszor atfutom a kerdessorod, a fejem fogom hogy eddig hogy nevelted, az elso 3 everol is tanacsot kertel a megfelelo wc papir szinerol is es hogy mekkora kiskanallal etesd vagy balrol jobbra/jobbrol balra simizd a buksijat?!
A pisis, kakis bodykat is főzőmosással tetted tönkre? Ugyanúgy kell mosni most is.
Oviszsákot mindenhol árulnak. Mi lenne ha megnéznél egyet?
Takaróméret? Szád nincs, hogy OTT megkérdezd?
Eszembe nem jutna hímezni és minden szirszart megjelölni, csak esetleg a nagyobb értékűeket vagy ami népszerű és többeknek van ugyanolyan a csoportban (xy mesehősös kabát).
Gondoltam az oviszsákbol az óvónők öltöztetnek majd. De akkor nem?
A textilfilc az kikopik egyszer?
Csak mert nem akarok porul járni semmivel. Vásárolni sem tudok igy nekikezdeni semminek még.
Lehet másnak nem kérdés, de attol még nekem kell segitség.
Babakorában valahogy nem görcsöltem igy. Kiprobált pár cumit, cumisüveget, rájöttem milyen tipegő a jo es praktikus, valahogy ment minden magátol. De ez az óvodai pontatlan bekérés..
Babarucikat egyesével sikáltam elő mosás elott es egyesevel vasaltam elol hatul kivul belul sensitive vegyszerekkel öblito nelkul.
Ovira ezt ismételni, na neee
Elég sokat fogja látnu azt a zsákot, reggel, napközbeni öltözéskor,délután. Szóval vidd a gyereket és válasszon!
Nálunk a Gru mintás a menő
Az ovis törölközőkbe, hímeztettem a jelét többire textil filc ami mosáskor sem jön ki.
A pisis cuccokat elsőre beáztatom ecetes vízbe utánna mosom rendesen minden főzés nélkül.
Alvós cuccokhoz a méteráru boltban kértem gyerekeknek valót és mutatták. Hozzá 4 váltás huzat, és alapból 2 takaró 4 lepedő.
Ha véletlenül baleset volt, a pisis cuccokat 60 fokon mostam előmosás nélkül. 1. Jó mosógépünk van, színes cuccokhoz Persil/Ariel/Tomi folyékony mosószert használok (fehérekhez mosószódát) és mosóparfümös vízzel öblítek. Soha nem maradt pisiszagú semmi, a cuccok mindig szép tiszták.
2. Nálunk adtak egy rajzot az oviszsákról, hogy ők mit tartanak praktikusnak. E szerint a mienken a nagy zippzáras zsákrészen kívül van elől 2 zseb. Elmondták, hogy vállfát (gyerekméretűt) mi vigyünk. Az, hogy a gyerekednek mi számítana, te tudod.
3. Ágyneműt/törölközőt nálunk ovi adja. (unokahugom ovijában pl. a zsákot is). A pontos méretet az oviban kérdezd meg.
4. Textilfilc, vagy rendelj bevarrható jelet a www.ovisjel.hu oldalról.
Nem görcsölöd te ezt egy kicsit túl? Ezek tényleg elég fura kérdések...
Amúgy szólok, hogy oviban elég nagyfokú önállóságot várnak el a gyerekektől...pl. nem nagyon segítenek az öltözésben, max. amivel nagyon nem boldogul a gyerek. Más példa...jó ha tud orrot fújni, hogy ne rohangáljon lógó takonnyal, elvárják, hogy próbálja kitörölni legalább a pisit egyedül (a lányom szeptember végén lesz 5 éves, 1 éve ovis, a kakitörléssel most próbálkozik). Kézmosás, fogmosás, önálló evés alap.
Én is ecetben áztattam a pisis ruhákat, mint ahogy egy válaszoló már említette, mert csak úgy tudtam eltüntetni a szagot, nekem bevált, szerintem próbáld ki te is. Utána moshatsz úgy, ahogy a többi ruhát szoktad.
Nekünk nem adtak vállfát az oviszsákhoz, célszerű olyat választani, amin van gumi, mert folyton lecsúszott a zsák.
Nekünk egyterű zsák volt és belül volt 2 kis zseb. A belsőbe pakoltuk a nagyobb ruhákat, mint a nadrág, póló stb. és a kis zsebekben volt kis gyatya, zokni.
Szerintem nem árt, ha mintás az a zsák, a gyerekek jobban szeretik azt, mint a snassz dolgokat, nem? :) Nálunk a lányomnál és a fiamnál is kedvenc mesehős volt rajta. Sőt, szerintem a csoportban mindenkinek. Látni fogja, hisz abban vannak a ruhái, oda fogják vezetni.
Nem adták meg a méretet az oviban? Nálunk igen, mivel az ágy méretéhez nézték, hogy ne lógjon le meg ilyesmi.
A takaró 90×140 cm volt, a párnánk pedig mintás plüss párna volt.
Célszerű mindenbe belerajzolni, varrni a jeleket igen. NÁLUNK KÜLÖN KÉRTÉK IS! - ezt csak azért hangsúlyozom ki, mert valaki megjegyezte, hogy neki esze ágában sincs.
Még a cipő talpára is rá kellett rajzolnom, mert volt, hogy hazavitték a cipőnket, pedig nem egyezett a méret...
Én a végén már inkább belehímeztem, mert hiába alkoholos filc, lekopott. Valami kevésbé feltűnő helyet válassz a mintáknak és akkor nem lesz gond, szerintem.
Bár, nálunk mindenből volt külön ovis ruha és azok eléggé elhasználódtak, nem kerültek eladósorba.
Nyugi, szerintem kedves dolog, hogy ilyen lelkesen készülsz az ovis időszakra! Én is nagyon lelkes voltam. Most járta ki a kisfiam a kiscsoportot, a kislányom pedig a bölcsis kiscsoportot. Nagyon lelkes voltam, sikerült is kedvet csinálni a gyerekeknek életük első igazi közösségéhez, szuper volt a beszoktatás! Nektek is a legjobbakat kívánom.
És akkor a kérdéseid:
1. Mivel a kisfiam 2 évesen lett szobatiszta, nálunk már rég nincsenek pisis ruhák. De a helyedben én úgy csinálnám, hogy csak az adott ruhadarabot/ruhadarabokat áztatnám be mosás előtt. Én a Vanish folttisztítóját használom a nagyon piszkos ovis/bölcsis ruhákhoz mosás előtt. Mivel nagyon finom illata van, nyomot nem hagy, csak ajánlani tudom a pisis cuccokhoz is. Úgyis be kell szerezned vmi extra jó folttisztítót, ugyanis ősszel/télen iszonyatosan koszolódnak a ruhák. Valamint evéskor is, amíg a gyermek meg nem szokja, hogy viszonylag tisztán egyen. Az én gyermekeimnék ez úgy alakult, hogy nagyjából tavaszra jöttek bele annyira a benti életbe, hogy egyszerűen vagy megtanultak vigyázni a ruháikra vagy annyira ügyesek lettek, hogy szinte nem kell extrán folttalanítani a dolgaikat az őszi állapotokhoz képest. Szval a pisi lesz a legkisebb gondod kezdetben, sokkal inkább a beleszáradt sár, paradicsomos tészta és társai! Egyébként miután én Vanish-sel kiszedtem a foltot a ruhákból, simán beraktam 40 fokra, és gyönyörű tiszta ruhákat szedtem ki a gépből. Ha vmi nagyon foltos maradt, heti 1x kibírt az adott ruha egy 60 fokos mosást, de ez ritkán volt szükséges.
2. Kellett oviszsák, én a boltban már vállfával vettem. Az oviban nem adtak vállfát. A fiamé egy belső terű, kívül két nagy gumis szélű zsebbel. A ruháit belül tartjuk, az aktuális cseregatyót, pólót ki szoktam tenni a zsákja fölötti polcára, hogy ne kelljen nagyon keresgélnie. Ezt mindenki így csinálja nálunk. Egyébként oroszlános, kisállatos mintái vannak, édes szerintem. A kisfiam ezt választotta a felhozatalból. A külső zsebekbe a kis kincseit pakolgatja😊 vidd el magaddal, hadd válasszon ő! Nagyon is sokat fogja látni, hiszen abból fog öltözni. Az első pár hét után hirtelen elkezd majd önállósodni, meglátod! Pár hónap múlva teljesen egyedül fog öltözködni. Az én kisfiam most 4 éves, Ő tanulta meg a leghamarabb kitörölni a fenekét segítség nélkül. Csak lestem, nem akartam elhinni!
3. Nekünk is mondogattam mindenféle méretet, végül mindenki az otthoni kedvenc takarót vitte be, fontos a gyerekeknek az otthon megszokott illata.
4. Nem hímeztem , nem is rajzolgattam a jeleket, hanem rendeltem vasalható ovisjeleket. A kisfiam segített rávasalni minden ruhadarabjára egyenként. Nagyon büszke volt a végeredményre. Keress rá a neten! Az én gyerkőceim ruhái szuper állapotban vannak egy év ovi, bölcsi után is. Szval nem lesz automatikusan kuka minden ruha.
Gondtalan ovis éveket kívánok! Én megmondom őszintén, imádom, hogy közösségbe járnak a gyerkőceim, pedig nagyon megszenvedtem az elválást (én, Ők nem), jó buli az ovi, bölcsi. Szuper közös programok vannak, jó a közösség, mi a szülőkkel is barátkozunk, szval mindenki gazdagodott ebben az évben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!