Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Alig vesz tudomást a gyerekemr...

Alig vesz tudomást a gyerekemről az óvó néni?

Figyelt kérdés

Nagyon visszahúzódó, csendes gyerekem van, és ennek köszönhetően az óvó néni mintha észre sem venné.

Minden nap annyit hallok a pedagógustól, hogy "válaszolt, ha kérdeztem" - de semmi többet. Hogy mit játszott, hogy evett, kivel teremtett kapcsolatot, elaludt-e - egyszerűen semmit nem tudok meg.

A kicsitől is szoktam kérdezni, hogy mit mondott X néni, egyáltalán szólt-e hozzá egész nap, vagy megsimogatta-e a fejét, leült-e hozzá az asztalhoz vagy bármi, ami "kapcsolat", de sokat mondok, ha hetente egyszer van vele személyes "élménye".

Reggel, délután, mindegy mikor megyünk, maximum egy köszönés, és letudta a gyereket. Mintha egy bepottyant valaki lenne, aki nem is tartozik a csoporthoz. És én is hiába kérdezek, semmi konkrétat nem tudok meg az óvó nénitől, tényleg, mintha nem is venné észre a gyerekem.

Más gyerekekkel társalog, viccelődik, leül melléjük, rájuk szól - VALAMI, bármi...

2017. márc. 24. 14:58
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
11%
az enyém is tud csendben sírni.
2017. márc. 24. 16:50
 22/32 anonim ***** válasza:
95%

Ahogy az egyik válaszoló is írta, a félénkebb, visszahúzodóbb gyerekkel sajnos kevesebbet törödnek. Ez tény. Mivel nincs vele különösebb gond, eljátszik, elvan így nem "vívja ki" az ovinénik figyelmét. (pláne ha nem nyávog, sír, hisztizik, dühöng, bántja a többit stb. )

Ha ilyen típusú a gyermeked én is ajánlom a kisebb létszámot, ott jobban tudna érvényesülni, kibontakozni. Én úgy érzem, h így egy kicsit elveszik a többiek között!

2017. márc. 24. 19:07
 23/32 anonim ***** válasza:
44%

Szerinten kérdező még a bökcsiskorszakban él

Egy ovisnak már nincs szukége potanyára, de még szocializàlodni sem tőle fog megtanulni. Ha visszahuzodo akkor pont az a baj, hogy nem tudja hogyan közeledjen a Gyerekekhez

Játszoteren segitheted benne! Csereberéljetek másokkal, kináljatok meg valakit ropival, kezdeményezz oda vissza beszelgetest amibe a ket gyermeked egyszerre vonod be, stb

Nekem oviban ha hianyzott is volna valako az biztos hogy a nevelo lett volna az utolso.

Ugyanez lesz suliban.

A gyerekek nem felnott társaságra éheznek

2017. márc. 24. 22:23
 24/32 anonim ***** válasza:
0%
*de azert a hanyagságát megemliteném az igazgatonak
2017. márc. 24. 22:24
 25/32 anonim ***** válasza:
0%

*és pont azzal hátráltatnád a gyermeket a kibontakozásban, hogy az ovonő szoknyája mellé motiválod, amivel nemhogy kudarcélményt biztositasz csak neki(mert nem érnek rá) hanem kívülálloságra biztatod a közösségből.

Egy ovisnak már nagyon fontos hogy "nagyként"és nem önállotlan babaként értékeljék hogy bizhasson magában!

2017. márc. 24. 22:36
 26/32 anonim ***** válasza:
81%

Teljes mértékben megértem a kérdezőt. Itt most a legtöbben anélkül írtak választ, hogy akár csak egy pillanatra is belegondoltak volna ebbe az egészbe. Szinte biztos, hogy mindjárt más szemmel néznének az óvónőre, ha mindez a saját gyerekükkel történne. Nagyon nehéz lehet a gyereket úgy oviba vinni és otthagyni, hogy tudod, hogy ő mennyire nem szereti és nem szívesen van ott.

De hogy megpróbáljak válaszolni is: én megkérdezném az óvónőt, hogy mikor alkalmas neki egy 15-20 perces beszélgetés nyugodt körülmények között, négy szem közt és akkor elmondanám neki mindezt, de úgy igazán, őszintén, kertelés nélkül. Azt is, hogy te úgy érzed, hogy a gyereked nem kap tőle elegendő figyelmet, törődést, szükséges esetben segítséget. Ha ezek után sem változna semmi, akkor keresnék másik ovit.

2017. márc. 24. 23:40
 27/32 anonim ***** válasza:
100%

Megértem miről beszélsz. 1 évig állami oviba járt a fiam, csendes nyugodt volt.

Az tűnt fel nagyon éhes volt mikod érte mentem, kiderült nem ebédelt vagy nem uzsizott. Azt mondta elbújt a báb színházban ilyenkor. Legborzalmasabb az volt, amikor arra mentem érte, ő sírt a wcben mert valaki bántotta. A daduska néni az uzsit osztotta. Megkérdeztem evett-e a fiam erre rávágta igen evett.

Szinte semmit sem tudtak róla, más gyerekről áradoztak miket rajzol, milyen eleven,hogy feltalálja magát. Enyémről annyit, hogy nyugodt gyerek és kész. Azt sem, hogy evett-e. 29 en voltak egy csoportban. Nem azt vártam, hogy egész nap vele foglalkozzon csak néha nézzen már rá, él e még.

Azóta magán oviba jár 8an vannak egy csoportban.

2017. márc. 24. 23:52
 28/32 anonim válasza:
100%

Ovonokent dolgozom, igaz, kulfoldon. (Otthon tanar voltam.) Amit irsz, az megengedhetetlen es felhaborito, ha az ovono ilyen alapdolgokat nem tud, hogy evett-e, aludt-e a gyerek! A 22-25 fos letszam egy van ket ovono felugyelete alatt van? Ha egy, akkor mindenkeppen es nagypon gyorsan probald mashova vinni a gyereket. Ha ketto (bar egyrol irtal), akkor is vidd el, ha nem valtozik a helyzet.

Vannak persze gyerekek, foleg fiuk, akik nem ugy igenylik az ovono jelenletet, hogy az olebe akarnak ulni (de ebben az eletkorban azert sokan igen), de akkor nekunk megkeresni hozzajuk az utat. Marmint ha igazi ovirol van szo, nem gyerekmegorzesrol. Pl. en ilyenkor baboni szoktam.

Hogy ki mennyit evett es aludt, mit csinaltunk aznap, a falra kifuggesztett tablan olvashatjak el a szulok.

Szoval en nagyon megertelek es igazad van.

2017. márc. 25. 01:01
 29/32 anonim válasza:
100%
Elnezest, babozni szoktam.
2017. márc. 25. 01:02
 30/32 A kérdező kommentje:

22.23-as válaszoló, mekkora butaságokat írtál!

Még egy elsős kisgyereknek is a legfontosabb, hogy jó tanító nénije legyen, ragaszkodnak hozzá, náluk keresik a vigaszt, segítséget, ha baj van - nemhogy egy 3 éves!!!

Ráadásul a 3 évesek jó része még egymás mellett játszik, pont hogy az óvó néninek (is) lenne abban szerepe, hogy bevonjon mindenkit a közös dolgokba, ha kell, akkor egyénileg is hívja oda a bátortalanabb gyerekeket.

Komolyan, mondd ki: "gyere te is!" - hány másodpercet vett igénybe? Ha van 10 ilyen gyerek a csoportban, aki ennyi pluszt igényel, összesen beletelne egy percébe...

Ha van ideje más mellé leülni színezni, mert annak a gyereknek abban kell segítség, akkor erre is lehet ideje, mert ennek a gyereknek meg ebben kell segíteni!

Áruld már el, miért is láncolnám ezzel a gyereket a pedagógus szoknyájához?

Ezenkívül nekem is épp ez jutott eszembe, hogy ha a saját gyerekeitekről lenne szó, akkor is ennyire támogatnátok az óvónő hozzáállását?

Vagy ha épp lenne 3-4 teljesen más személyiségű gyereketek, 3 cserfes, harsány vagy épp figyelemigényes, meg 1 visszahúzódó, akkor róla nem vagy csak minimálisan vesztek tudomást, mert úgyis elvan magában 6-8 órát??? Anyaként is így viselkednétek?

- eléteszed az ételt, ha eszik, eszik, ha nem, nem, észre sem veszed, mert úgyis maga után kiviszi (mert ugye oviban ők maguk viszik már ki)

- ha sír, hadd sírjon magában, észre sem veszitek

- ha nem jön rögtön az első szóra, hát kit érdekel, egy gonddal kevesebb?

Egyébként két óvó néni van, de az egyik csak félállásban, így két napot majdhogynem csak ebéd előtt ér be (és pont ezeken a napokon ált. ebéd után megyünk a gyerekért), egy nap van ő reggel, így szinte alig látjuk.

Köszi, hogy valaki látja a lényegét, illetve örülök, hogy más is érzi a probléma súlyát.

2017. márc. 25. 21:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!