Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Az óvodában leszoktatják az...

Az óvodában leszoktatják az ujjszopásról?

Figyelt kérdés
Az óvónők feladata, hatásköre, benne van a nevelési tervükben, hogy a kisgyermeket leszoktassák az ujjszopsról 5 éves korában? És arra kérjék ne vigye a kedvenc plüssét, mert a kettő összefügg? Mondjuk nem világos, hogyan, mert ha mást vinne, akkor azt szorongatná ugyanúgy, de pillanatnyilag ragaszkodik egyhez és én nem szeretnèm elvenni tőle és igazán az ujjszopása sem zavar. Úgy gondolom, azt olvastm, hogy ráér majd 6-7 éves korában is leszokni. Tegnap rá is szóltak alvásnál és mesélte, hogy el kellett fordulnia és amikor nem látták bedugta az ujját, mert nem tudott aludni. Én megsajnáltam és nem szeretném, hogy ez stressz, szorongás oka legyen. Már így se szívesen megy oviba. Vélemények? Máshol is szokás ez, mert hát már öt éves, középsős? Nagycsoportban akkor mi lesz, az alvósát se viheti majd? :-(

2017. márc. 24. 05:30
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Még az jutott eszembe, hogy esetleg ha a többi gyerek meghallja, hogy rászólnak- nehogy elkezdjék csúfolni...:-( :-( simán benne van a pakliban.
2017. márc. 24. 07:32
 12/23 anonim ***** válasza:
64%

Nálunk sajnos nem szólnak rá. 5,5 éves.

Az, hogy elmondod, hogy titeket nem zavar meg a legnagyobb butaság. 1 év múlva meg már zavarni fog?

2017. márc. 24. 08:26
 13/23 A kérdező kommentje:

Utolsó, szerinted attól leszokik, hogy az óvónéni rászól? Ezen mondjuk könnyen segíthetsz, valószínű csak kérned kell. De ezek szerint nincs ilyen, hogy nekik le kell szoktatni. Vihet 5,5 évesen alvós dolgot?

Nem tudom mennyire lesz érett egy èv múlva, most nem zavar az a lényeg.

2017. márc. 24. 08:56
 14/23 anonim ***** válasza:
86%
Alvós dolgot lehet vinni a nagyoknaknis, de fiam nem igényli.
2017. márc. 24. 09:04
 15/23 anonim ***** válasza:
64%

A saját példánkat mondanám:

A fiam ugyanolyan, mint ahogy a lányodat leírtad. Félénk, csendes. Ő mondjuk cumizott, nem az ujját szopta, ami egy kicsit egyszerűbb dolog. Én is azt hittem, hogy neki nagyon nagy szüksége van a cumira, mert állandóan a szájában volt. Úgy gondoltam, megnyugtatja, csökkenti vele a szorongását, és egyáltalán nem áll készen arra, hogy megváljon tőle.

A férjem egyik este megbeszélte vele, hogy ha "odaadja a cumit egy kisbabának", kap érte valami extra játékot a születésnapjára (ekkor lett 4 éves). Érdekes módon a fiam beleegyezett, sőt másnap még ő mondta, hogy gyorsan adjuk oda az összes cumit a kisbabának. Aznap este persze megbánta a dolgot, és volt sírás, de már nem akartunk visszafordulni. Innentől kezdve viszont semmi. Egyszer-egyszer megemlítette, hogy odaadta a kisbabának, de két hét múlva úgy elfelejtette, mintha nem is lett volna.

Csak annyit akarok mondani, hogy ne vedd biztosra, hogy nem áll készen rá. Megszokás, de lehet, hogy igazából nincs rá szüksége. Az ujját ugyan nem tudod elvenni tőle, de esetleg beszéld meg vele, hogy már nagy, és ajánlj fel helyette mást.

Egy idő után ő is rájön majd, hogy ez már nem neki való, a fiam is szégyellte a cumit, csak akkor tette be, ha senki nem látta, vagy itthon.

A húgom is szopta az ujját gyerekként, ő is kb az iskolában hagyta abba, mert szégyellte. Viszont neki van is gondja a fogával, ami csak akkor látszik, amikor már kijönnek a végleges fogai.

Az ember ujja viszont nem fog úgy eldeformálódni, ahogy az egyik válaszoló írta, az genetikai hiba, nem az ujjszopástól van.

2017. márc. 24. 10:05
 16/23 anonim ***** válasza:
77%

Szigorúan a kérdésre válaszolva: NINCS az óvónőknek ilyesmire hatásköre, ez nem az ő feladatuk. Jelezhetik a szülőnek, ha problémát okoz, adhatnak tanácsot, de nem tilthatják meg a gyereknek.

Alvós plüss/rongyi/bármi bevitele normális óvodában alap. Anyósom óvónő volt, ő szokta mondani, hogy ezek a gyereknek egy kis darab otthont jelentenek, biztonságérzetet, megnyugvást ad.

Ujjszopás és plüss között meg semmi összefüggés nincs, ez nettó hülyeség.

2017. márc. 24. 10:45
 17/23 anonim ***** válasza:
70%
1. Vagyok remèlem mindenki kiélte magát a lepontozásban. Az ujjszopás a gyengébbek kedvéért az elalvást megelőző percekre korlátozódik. Koszos kézzel nem fekszünk le aludni. Nálunk az unokatesók akik ma már felnőttek, többen szopták az ujjukat. Gyönyörű tökéletes fogsoruk van. Az egyiknek látszik az ujján, de pont nem érdekli őt sem és másokat sem. Lehet az erőszakos leszoktatás nagyobb kárt okozott volna.
2017. márc. 24. 10:53
 18/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Nem gondoltam, hogy ez is ennyire ellentmondásos téma. Bár szerintem olyanok is hozzá szóltak, akiknek nem volt ujjszopással gondjuk, de nem baj. Lenyugodtam, közben egy óvónő is azt mondta, hogy ilyen nincs, nem az ő dolguk leszoktatni, sőt nem alázhatják meg a gyereket ezzel - a személyiségi jogait említette és persze a plüsst se értette ő sem. Max ha kóros a dolog, akkor küldhetnek szakorvoshoz, de ez az eset nem áll fent, legalábbis soha nem említették, hogy gond lenne. Utolsó - Te érted legalább, hogy miért nem zavar. Így is az én gyerekem, nekem tökéletes az ujjszopással együtt is, semmivel nem kevesebb, mint más gyerekek. De se zsarolni, se ígérgetni nem fogok neki, mert úgysem válna be. Ez egy olyan automatikus reflex, szinte gondolkodás nélkül vándorol az ujja a szájába, ha fáradt vagy ha bújik és olyan örömöt okoz neki, hogy nem hiszem, hogy bármit tudnék ígérni, így neki öt évesen, amiért ezt tudná kontrollálni. A pedagógus azt mesélte az övé úgy szokott le, hogy azt mondták, akkor nem hoz semmit a Jézuska. Én erre se lennék képes, hogy ne kapjon ajándékot mondjuk karácsonykor. Szóval biztos rosszul vagyok bekötve, de inkább megvárnám, amíg a saját ütemében, majd az ő döntése is lesz és segítek neki. A fogát biztos szabályoztatjuk, mert nekem mániám a gyönyörű mosoly, ha már nekem nem adatott meg. Szerintem az a legkevesebb. Másnak is van erre szüksége, pedig soha nem volt mondjuk cumi a szájában. És attól félnék egy erőszakos leszoktatás után jöhet valami rosszabb is, mondjuk hajtépés. A cumit szerintem könnyebb elvenni - hiszen eltűnik a tárgy, hiába tenné a szájába ha NINCS mit. Ott nem önuralmat gyakorol meg kontrollálja a tetteit, hanem egyszerűen elfogadja ezt a szomorú tényt, hogy nincs cumi. Bár az enyém is inkább cumizott volna - már ovi előtt elvettem volna tőle - bevállaltam volna azt a pár nap sírást.
2017. márc. 24. 11:51
 19/23 anonim ***** válasza:
60%

1. Nálunk nem szóltak bele az óvónők. Cumit nem lehetett vinni az oviba. A lányom még cumis volt, amikor óvodás lett, de tudomásul vette, hogy OTT nincs cumi, tudott aludni nélküle, de itthon azért még cumizott. (Mondjuk ennek inkább higiéniai okai voltak szerintem, hiszen az oviban nincs mód a cumira vigyázni, higiénikusan tartani.) Az ujjszopás ebből a szempontból más, hiszen az mindig nála van, és lefekvés előtt úgyis mosnak kezet. Szóval azért nem szóltak, örültek, ha egyáltalán elaludtak a gyerekek. Hogy milyen módszerrel, abba nem szóltak bele.

2. Én magam nagycsoportos koromig szoptam az ujjam, aztán egyik napról a másikra magamtól hagytam el, amikor azt éreztem, hogy már elég nagy vagyok hozzá. Senki nem befolyásolt ebben, sőt, minél inkább elvárták, annál jobban ragaszkodtam hozzá. Onnantól, hogy belülről ért meg az elhatározás, egyik napról a másikra hagytam el.

2017. márc. 24. 11:58
 20/23 A kérdező kommentje:
Utolsó - de jó volt ezt olvasni! Valami ilyesmiben reménykedem én is.
2017. márc. 24. 13:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!