Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A fogak deformitása miatt ti...

A fogak deformitása miatt ti leszoktatnátok a majdnem 1,5 évest (a nappali) ujjszopásról?

Figyelt kérdés
16 hónapos a kislányom.1 évesen jöttek az első fogai. Most 3 van neki (2 alsó metsző és az egyik felső), most nő neki a 2. metsző. Sajnos azt vettem észre, hogy előreáll neki a felső foga, így nem zár harapásnál, ami viszont most jön neki, az jó helyen van, jól zár. Sajnos azt gondolom, hogy ez a gyakori ujjszopástól van. Viszonylag sokszor szopja az ujját szerintem felesleges alkalmakkor is, mikor nem lenne lényeges. Pl. Zenés foglalkoztatás közben, meseolvasás közben. Szerintetek az gond lehet, ha megkérem, vegye ki a szájából, vagy mondom neki, hogy ne szopd és nem erőszakosan, de kiveszem a szájából a kezét? Alváshoz viszont engedném. Nem akarom, hogy eldeformálódjon a foga, hogy ne tudjon vele tépni rendesen, vagy beszédhibás legyen emiatt (még nem beszél). Ha most szoktatnám le, vagy csak ritkítanék az ujjszopáson, akkor talán később is könnyebben lemondana róla? Sajnos úgy tudom, hogy 1,5-2 éves korára a fogai miatt le kellene szoknia. Ti hogy oldanátok meg?

#ujjszopás #kiálló metszőfog
2016. márc. 19. 05:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
ez a babadtol is fugg. az en lanyom cumis, en mas okbol kifolyolag nem enged a nappali cumizast, de mar meg lehet.vele.beszelni hogy ahogy fel kel reggel odaadja es nincs cumi. maga veszi ki a szajabol es nyujtja oda hogy "mos nyem kell a tummi" :) es nap kozben ne is keri (persze ez elonye a cuminak.hogy megtehetem hogy eldugom es nincs a keze ugyeben...) de nem a cumi kontra ujjra akarok raterni, csak arra gondolok hogy ha a babad kooperativ, es szofogado, nincs a dackorszak kozepen akkor szerintem mar tart ott fejben hogy meglehessen vele beszelni...persze ez gyerekfuggo...anyukam nalam nem jart sikerrel még 5 evesen is szoptam az ujjam :( jo csalek is a fogaim...persze ki tudja az ujjszopastol e...de elofordulhat...szerintem probalkozz veszteni valod nincs...ha ellenkezik meg ugysem tudsz mar mit tenni vele mint hogy varsz amig elhagyja....az ujjait megse vaghatod le :)
2016. márc. 19. 06:11
 2/13 anonim ***** válasza:

Szerintem egy ennyi időst, hacsak nem folyamodsz valami nagyon drasztikus módszerhez, nem lehet leszoktatni az ujjszopásról. Nincs még annyi önfegyelme, hogy ne tegye folyton vissza a szájába az ujjacskáját, ha egyszer folyamatosan kéznél van. :)

Azt honnan veszed, hogy 1,5-2 éves korára le kell szoknia? Ez ebben a formában nem hiszem, hogy igaz lenne, kivitelezhetetlen is sok gyereknél.

2016. márc. 19. 06:18
 3/13 anonim ***** válasza:
0%

Nem hiszem, hogy szakember vagy, hogy meg tudd állapítani, hogy mitől és hogyan áll a foga és hogy lesz-e ennek következménye később a csontfogaknál.

Én inkább amiatt aggódnék, hogy ilyen későn-lassan jönnek a fogai. A fiam 10 hónapos és 8 foga van.

2016. márc. 19. 07:58
 4/13 anonim ***** válasza:
az en lanyomnak 14 hosan jott az elso. semmit nem jelent. mar mind kibujt neki
2016. márc. 19. 12:07
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Mindenképp megmutatom majd fogorvosnak is, hogy ő mit gondol. Csak mikor először felhívtam egyet bejelentezésre és elmondtam, hogy miért akarom elvinni, mi a probléma, ő egyből a leszoktatást javasolta és azt mondta, hogy erre nincs értelme időpontot adni. De ha nem is ide, máshova elviszem majd megmutatni. Napközben próbálkoztam a "vedd ki a szádból" dologgal, és kihúztam az ujját, de nem erőszakosan, és azt vettem észre, hogy néha mikor vitte volna a szájához, mintha eszébe jutott volna és nem tette meg mindig. De mikor már fáradt és ez nyugtatja meg, nem tudom, nem akarom elvenni tőle. Meg tényleg fura, szegény hogyan is érthetné, hogy ha eddig szabad volt, most miért nem lehet.
2016. márc. 20. 07:01
 6/13 A kérdező kommentje:
A 3. válaszolónak: nem aggódom, hogy ilyen lassan nőnek a fogai, hisz ez nem verseny, nem mindenkinek nő ugyanolyan tempóban, ez nem jelent semmit. Olvass utána, vagy védőnővel, fogorvossal beszélj ez ügyben. Emlékszem, hogy a maradandó metszőfogam elöl nekem is marha lassan nőtt ki. De azóta is szépen ott csücsül a helyén. :) Valószínűleg ezt a lassan növést tőlem örökölte. De gondolom a te gyerekednek nem csak a foga nőtt ki ilyen gyorsan, ő már 8 hónaposan biztos fut is! :) És ezt most félig viccből, félig komolyan írtam. Egy gyerekem van még csak, de tisztában vagyok azzal, hogy nem minden gyerek ugyanúgy fejlődik! Persze ha problémát látunk, meg kell róla bizonyosodni.
2016. márc. 20. 07:11
 7/13 anonim ***** válasza:
Történetesen igen, 10 hónapos és fut. De amikor 7 hónaposan felállt, én megmutattam orvosnak, hogy ez okés-e, jól tartja-e a lábát. . Inkább egy felesleges kör az orvosnál, minthogy valami gond legyen. Én a lassú fogzást is megmutatnám. Lehet, hogy nem szívódik fel nála rendesen a D vitamin vagy bármi - nem vagyok orvos, csak egy tippet írtam. Amúgy 28 évesen nekem még van egy tejfogam, van ilyen, csak nem árt kivizsgálni az ilyen dolgokat.
2016. márc. 20. 08:21
 8/13 A kérdező kommentje:
Nem csak a lábának lehet belőle baja, hanem a gerincének ha túl hamar feláll! Meg kell erősíteni a gerinc menti izmokat sok kúszással, mászással! Nem most lesz belőle probléma, hanem később, gerincferdülés, stb. De gondolom erre úgyis odafigyeltek majd. Ami a fogakat illeti, megnézi majd doki. De amit a D vitamról írsz, az butaság...
2016. márc. 20. 21:28
 9/13 anonim ***** válasza:

bakker nincs olyan hogy lassu fogzas. irod hogy a gyereked 10 hosan fut. az en lanyom 11 honapos volt mikor ulni megtanult. 15 honapos mikor.setalni. mint irtam elso foga 14 hosan jott...de akkor zsinorba 6...

es mellesleg 13 honaposan mar olyan mondatokat alkotott hogy "papa elment auto". most 21 honaposan ugy beszel mint a 3 eves unokahugom.

van az a mondas hogy mindegy gyerek masban fejlodij eloszor es 3 eves korukra olyan.egyformak lesznek mint ket tojas.

kerdezo gyereke mind a 20 foggal vigan fog rohangalni es gyonyoruen beszelni, epp ugy mint a tied vagy az enyem. semmi kulonbseg nem lesz koztuk hidd el.

2016. márc. 20. 21:36
 10/13 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem butaság, hogy a D-vitamin hiánya okozhat lassú fogzást: "a nehéz fogzás, a fogak túlságosan lassú áttörését vitaminhiány is okozhatja, illetve segíthetjük is a gyorsabb áttörést, ezáltal csökkentve a nyugtalan éjszakák számát. Fontos a D-vitamin megfelelő adagolása, ezt 1 éves koráig folyamatosan, 3 éves korig pedig októbertől-áprilisi kapja a baba. A B1 vitamin, valamint egyes nyomelemek (kalcium, magnézium) hiánya is okozhat nehéz fogzást, ezért fontos a változatos étkezés, a vitamindús zöldségek és gyümölcsök fogyasztása."

Tisztában vagyok vele, hogy a korai felállás okozhat később gondokat, mint mondtam, épp ezért inkább megnézetem orvossal és kérek tanácsot, minthogy a gyakori kérdésekről tájékozódjak. Az orvos pedig ebben az adott esetben azt mondta, hogy ha még egy darabig az elsődleges közlekedési módszere a mászás, akkor nem gond a korai felállás.

2016. márc. 20. 23:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!