Ha novemberben tölti be a 3 évet akkor utána év szeptemberben kezdi az ovit?
Nálunk is ez lesz a helyzet idén 2017-ben tölti okt-jèn a 3-mat a pici fiam , és én is úgy tudom hogy csak köv az az 2018 szeptemberétől oviköteles!😉😉
Mondjuk teljesen mindegy mert én akkor is csak 4 évesen adnám be mert olyan kicsi ,picike,nem véletlenül irtam😕😯
Vannak olyan óvodák, ahol a két és fél évest is felveszik, ha nincs egyéb akadálya, de el is utasíthatják. Ellenben ha betölti a hármat, kötelesek felvenni.
Más kérdés, hogy én szakemberként azt látom és tudom, hogy a négy év alatti gyermekek legalább 80%-a nem való nevelési intézménybe, ennek egészen egyszerűen életkori (pszichés) sajátosságok az okai.
(Hosszú-, vagy rövidtávon) többet árt nekik, mint használ a többi gyermek társasága, négy éves kor alatt - de tehát vannak kivételek is.
A vonatkozó törvényt egyébként se idevágó szakember hozta meg. Javaslom keresni a "kiskapukat" és várni kb 4 éves korig oviba adni - hacsak nem kényszerül mégis ettől korábban oviba / bölcsibe adni a gyermeket a szülő (pl munkába járás miatt).
"Tapasztalatom szerint
(és nem az irodalom alapján írom)"
Kedves előző, sajnos azt kell mondjam, hogy tévedsz előző.
Túláltalánosítasz.
Megírtam korábban itt, hogy mi a realitás:
a 4 év alattiak KISEBB HÁNYADA az, akinek való rendszeresen a gyermektársaság, akár a szülő nélküli gyermektársaság.
A többségnek viszont NEM való, 4 éves kor alatt.
Én se irodalom alapján mondom, hanem én is tapasztataltból.
Csak hogy én óvodapedagógus vagyok, aki KÜLÖNFÉLE és (relatíve) NAGY SZÁMÚ kisgyermekekkel foglalkozom.
Mindenesetre nem csupán egy-két kisgyermek esetéből indultam ki, ellenben veled, kedves előző. Szinte csak a saját gyerekedből indulsz ki. Emiatt látod torzan a valóságot.
Sajnálom, hogy ezt el kellett mondanom ilyen megközelítésből is, de nem hagyhatom, hogy bárki, aki olvassa a hozzászólásokat, téves infók téves irányba befolyásolják.
Az egy más kérdés, hogy ha már olyan gyermek van az óvodás csoportban, akinek inkább még inkább csak anyuka szoknyája való -és ebben semmi rossz nincs 2-3 évesen-, neki is szeretetet nyújtok, és képben vagyok, hogyan tudok a fejlődésére a lehető legharmonikusabban hatni.
De én avval is tisztában vagyok, hogy a legharmonikusabban a legtöbb 2-3 éves akkor fejlődik,
ha nem hagyják szülő nélkül gyermektársaságban!
Hanem főleg anyuval, apuval van! Az jelenti neki a legtöbbet, még akkor is, ha valamilyen szinten bántás éri őt a szülőtől.
Igaz, sajnos a fejlődésére torzan hat a rossz szülő, de ha csak nem lép át egy bizonyos határt a szülő, addig nem küldhetjük rá a gyámhatóságot...
De vegyünk egy viszonylag normális esetet: a szülő, tegyük fel, elfogadhatóan bánik a gyerekével.
Ez esetben a 2-3 évesek minimum 80%-ának az érzelmi-, és minden irányú fejlődésére harmonikusabban hat,
ha nem szülő nélkül van naponta, pl gyerekcsoportban, vagy akárhol,
hanem ha alapvetően a szülőjével lehet!
Sőt, nem egy óvodai (pszichológiai-pedagógiai) vizsgálat volt, mely során mellékesen arra is felfigyeltek, hogy a legharmonikusabb óvodai légkörben is a NÉGY-ÖT(!!) évesek számára tudod mi a legjobb az oviban??
Ha érte jön anyu / apu!
Ennyit erről.
Én a gyermekpszichológiát a tapasztalatból tudom elsősorban, legalábbis 2-7 évesekről.
Ettől még persze nem mellékes a szakirodalom se, mert az remek sűrített infó és remek irányadó a neveléshez, bár nyilván NEM receptkönyv, de ettől még a jó szakirodalmat szintén GYAKORLOTTak, TAPASZTLATak írják!
Mégis, nekem magamnak is van elég szakmai TAPASZTALATom a kisgyermekekről. Amit persze a végtelenségig lehet továbbfejlesztenem, de régóta megütök egy szintet benne, ezt bizton állítom, tapasztalatból, kedves előző.
Kérlek, tartsd szem előtt a többesszámot is. KisgyermekEKről van tapasztalatom.
Nem csupán 1-2 kisgyermekről.
Ergo nekem van összehasonlítási alapom erről.
Mondom még egyszer:
csak azért bátorkodtam kifejteni ezt, és ilyen módon,
nehogy megtévedjenek a minket olvasó emberek, a hozzászólásod hatására.
De ha figyelmesen olvastad volna múltkori hozzászólásomat, kifejtetem, hogy a kisebb hányaduk kivétel.
De az nem a többségük! A többség szülőjét mégis miért kellene megtéveszteni...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!