Óvodában kötelező késsel és villával ennie egy 5 éves gyermeknek?
Nekünk elmondták szülőin hogy gyereket nevelni otthon kell, ne várja senki az óvodától és ez tök igaz. Szerintem egy szülő érzi és látja hogy a gyereke 4-5-6 évesen mennyire ügyes. Én 4 évesen adtam az ollót is, nem vagyok a tiltás híve.
El kell fogadni azt is, hogy az óvodapedagógusok sem állhatnak egyenként minden gyerek háta mögött, hogy elvágja vagy nem vágja. Persze, tanulnak ott sok mást de rengeteg szülő a nevelést is elvárja, mondván, dolgozik, ezért nem tud vele lenni..
Nekünk anno az első szülőin, még a beszoktatas előtt elmondtak, hogy mit várnak el a gyerektől:
-önálló öltözködés: a gyereknek fel kell tudnia öltözni egyedül, tehát fel kell tudnia vennie fehérneműt, felsőruházat, cipőt, kabátot, sapkát egyedül. Gombolasnal segítenek, fűzős cipőt ne vegyen az, akinek a gyereke nem tud cipőt fűzni, megigazitjak a ruhákat, megkotik a sálat, de ennyi.
-egyedül etkezik: ismeri és használja az evoeszkozoket, nem kell etetni és nem kell az ételt neki puresiteni. Ugyanígy egyedül iszik uvegpoharbol, nem szivoszallal, nem cumisuvegbol, nem csoros pohárból
-szobatiszta és WC papírt használ: elettanilag képtelenek még arra, hogy tökéletesen megtoroljek a fenekunket, de akkor is nekik kell, ezért nedves WC papírt kellett minden szülőnek vinnie
-köszön, ismeri a Kérem és a Köszönöm szavakat, egyedül használja a papirzsebkendot és azt használat után a kukába dobja
Igen, minden gyerek másban ügyes a nyelvet nem gondolnám nagy foglalkozásnak, bocsi, mert ilyen korban ragad rájuk. Lányunk is beszél angolul és németül.
Sok a szemtelen és neveletlen gyerek, ezért idegesebbek az óvónők is. Nálunk az óvónőt már 2.alkalommal rugdosta össze egy gyerek, akirol állítja anyuka hogy otthon jó gyerek.. És mennyi ilyen van..
A nyelv pedig tényleg az a dolog hogy ha van rokon a közelben vagy az egyik szülő/nagyszülő idegeb nyelven beszél, pár hónap alatt megtanul a gyerek az élő beszéd hallatán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!