Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvodában kötelező késsel és...

Óvodában kötelező késsel és villával ennie egy 5 éves gyermeknek?

Figyelt kérdés
Az óvodában késsel és villával kellett megennie a rizset és a sült halrudat a kisfiamnak. Csakhogy ő nem tudta hogyan is kell így enni ( őszintén bevallom én még sohasem adtam kést a kezébe ebédnél), így csak villával kezdett el enni. Az ovónő viszont olyan szinten kezdett el üvöltözni a fiammal, hogy máris dobja el a villát, fogja meg a kést, ebbe a kézbe ezt, ebbe azt, hogy a fiam elsírta magát. Egyébként is nagyon rossz evő, de azóta még kevesebbet eszik. Tényleg megteheti azt egy ovónő, hogy kiabál egy gyermekkel, amiért az nem képes valamire? Köszönöm a válaszokat!

2016. okt. 30. 05:17
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
66%

Nekünk elmondták szülőin hogy gyereket nevelni otthon kell, ne várja senki az óvodától és ez tök igaz. Szerintem egy szülő érzi és látja hogy a gyereke 4-5-6 évesen mennyire ügyes. Én 4 évesen adtam az ollót is, nem vagyok a tiltás híve.

El kell fogadni azt is, hogy az óvodapedagógusok sem állhatnak egyenként minden gyerek háta mögött, hogy elvágja vagy nem vágja. Persze, tanulnak ott sok mást de rengeteg szülő a nevelést is elvárja, mondván, dolgozik, ezért nem tud vele lenni..

2016. okt. 30. 10:59
 12/23 anonim ***** válasza:
46%
Én is tarkón tudnám csapni azt a szülőt, aki így beszél. Sok a neveletlen gyerek, otthon egy angyal, óvodába meg....hazamegy a gyerek sírva, mert az óvók megbántották az önérzetét a szülő meg másnap bemegy fenyegetőzni pedig az adott szitunál ott sem volt.. Erről meg ennyit.
2016. okt. 30. 11:03
 13/23 anonim ***** válasza:
60%

Nekünk anno az első szülőin, még a beszoktatas előtt elmondtak, hogy mit várnak el a gyerektől:

-önálló öltözködés: a gyereknek fel kell tudnia öltözni egyedül, tehát fel kell tudnia vennie fehérneműt, felsőruházat, cipőt, kabátot, sapkát egyedül. Gombolasnal segítenek, fűzős cipőt ne vegyen az, akinek a gyereke nem tud cipőt fűzni, megigazitjak a ruhákat, megkotik a sálat, de ennyi.

-egyedül etkezik: ismeri és használja az evoeszkozoket, nem kell etetni és nem kell az ételt neki puresiteni. Ugyanígy egyedül iszik uvegpoharbol, nem szivoszallal, nem cumisuvegbol, nem csoros pohárból

-szobatiszta és WC papírt használ: elettanilag képtelenek még arra, hogy tökéletesen megtoroljek a fenekunket, de akkor is nekik kell, ezért nedves WC papírt kellett minden szülőnek vinnie

-köszön, ismeri a Kérem és a Köszönöm szavakat, egyedül használja a papirzsebkendot és azt használat után a kukába dobja

2016. okt. 30. 11:06
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
nagycsoportom van,adok a kezükbe,segitünk,próbálkozunk közösen.
2016. okt. 30. 11:25
 15/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Kicsit érdekes irányba terelődött a kérdés, senkit nem akarok lecsapni, és engem se csapjon le senki egy kérdes miatt köszi. A kérdesem lényege csak annyi volt, hogy kötelező-e ebben a korban kést adni az ebédhez, de ha az, akkor ezentúl én is adok neki ebédhez. Természetesen evőeszközöket rendesen használja. Ez az egész csak azért érdekes nekem, mert nem lehet minden gyermek egyforma ügyes mindenben. Kedves kommentelő egyébként a gyermekem nincs elhanyagolva, angolul és törökül is beszél, kitűnően úszik, sőt még olvasni is tud már, csak a keze nem elég ügyes szerintem még. Persze folyamatosan fejlesztjük, de nem hiszem el, hogy a tanításra az egyetlen megoldás a kiabálás lenne....
2016. okt. 30. 12:38
 16/23 anonim ***** válasza:
36%

Igen, minden gyerek másban ügyes a nyelvet nem gondolnám nagy foglalkozásnak, bocsi, mert ilyen korban ragad rájuk. Lányunk is beszél angolul és németül.

Sok a szemtelen és neveletlen gyerek, ezért idegesebbek az óvónők is. Nálunk az óvónőt már 2.alkalommal rugdosta össze egy gyerek, akirol állítja anyuka hogy otthon jó gyerek.. És mennyi ilyen van..

A nyelv pedig tényleg az a dolog hogy ha van rokon a közelben vagy az egyik szülő/nagyszülő idegeb nyelven beszél, pár hónap alatt megtanul a gyerek az élő beszéd hallatán.

2016. okt. 30. 13:04
 17/23 anonim ***** válasza:
81%
Egy óvónő ne üvöltsön egy 4-5 éves gyerekkel azért, mert ügyetlenül használja az evőeszközt. Lehet, hogy 4 évesen meg csak kanállal és villával megy, késsel még nem, ezért inkább kézzel fogta meg. Ez még nem ok az üvöltésre. Lehet, hogy 6 évesen már ő eszik a legügyesebben késsel.
2016. okt. 30. 13:09
 18/23 anonim ***** válasza:
38%
Pont az a gond, hogy az oviban sem fegyelmeznek. A verekedős gyerek kap egy ejnye-bejnyét, mert ugye a másik tanulja meg megvédeni magát. Amelyik lassan öltözik vagy ügyetlen annak meg a haját is leordítják.
2016. nov. 3. 10:13
 19/23 anonim ***** válasza:
70%
18-as, én is azt tapasztaltam, hogy az agresszív, rosszalkodó gyerek csak egy ejnye-benyét kap, addig a jó, de ügyetlen, lassú, csöndes gyerek meg kapja az ordibálást.
2016. nov. 3. 16:56
 20/23 anonim ***** válasza:
Szerintem gyerekkel nagyon nem kéne kiabálni. Nagyon kis érzékeny, sérülékeny a lelkiviláguk. Szerintem lehet, hogy át kéne rakni másik csoportba, egy kedves ,rokonszenves óvónénihez. Én amúgy itthon is úgy vagyok, hogy harapni szoktam pl a rántotthúst, rántott tököt. Óvodában nem voltam ebédes, előbb elhoztak, nem is emlékszem, hogy konkrétan volt-e ilyen rántotthúsos eset, utolsó évben már valójában ott ebédeltem, lehet, hogy meghagytam, valószínűleg igen, meghagytam, mert akkor már a bátyám megmondta, hogy a hús állatokból van, de az is lehet, hogy haraptam, de az is, hogy nem is nagyon hoztak olyan húsos ételeket. De én azt hiszem, hogy általánosban már vagy meghagytam, vagy vágtam a húst, addig meg nem foglalkoztam ilyesmivel, meg régen még régebben meg olyan volt, hogy anyám vagy mamám felvágta nekem a rántotthúst kicsi kockákra, szóval óvodás koromban én még főleg nem foglalkoztam a hús felvágásával. Amikor otthon akartam enni , akkor haraptam, ha nem volt felvágva, és nekem az úgy tökéletesen megfelelt, de iskolában ha megettem, szerintem néha előfordulhatott, akkor ott már késsel-villával ettem, hogyha volt rántotthús. De előtte nem foglalkoztam ilyennel nem volt rá igényem, meg most se, minek. Amikor étterembe megyek, vagy esetleg olyan sajttal töltött hús van vagy mittudomén, olyankor szoktam kést használni, egyébként jó úgy, ahogy kényelmes. Szóval visszatérve a kérdésre, szerintem a szóban forgó óvónéni hibázott, és nem is szabadna gyerekek közelébe engedni ilyet. Szerintem hiányoznak belőle az anyai ösztönök, oda pedig az kell. Ilyet nem szabadna ráengedni a gyerekre, mert veszélyes lehet a lelkivilágára. Még egy szigorú nézéssel is ki lehet csinálni egy gyereket, és több évtizedeken átnyúló lelki sérülést lehet okozni. Hogy még felnőtt fejjel visszagondolva is sírvafakad, és olyan élénken megmarad benne a fájdalmas emlék. És nem olyan könnyű ilyen fájdalmas emlékeket elengedni. Ez nagyon durván beleég a gyerekbe. Szóval az az óvónéni alkalmatlan, meg kéne menekíteni tőle a gyereket, de az összeset. Viszont arra sincs garancia, hogy másik helyen nincs egy ilyen, aki utálja a gyerekeket, meg amúgy az egész világot. Szomorú ez nagyon. Nem engednék olyan embert gyerekek közelébe, nagyon rossz hatással tud lenni rájuk. Öt percre nem hagynám ilyennel a gyerekemet, ha megoldható. Valahogy el kéne hagyni ezt az óvónénit, mielőtt mégnagyobb kárt, mégtöbb lelki sérülést okozhat a gyerekben. És nagyon fontos , ezt most minden óvónéninek, óvóbácsinak, dadusnak szeretném írni, hogyha ilyet tapasztaltok, hogy valamelyik kollégátok üvöltözik egy gyerekkel, akkor szóljatok rá, és álljatok ki a gyerekért , és védjétek őt meg, hogy tudja, hogy ő valakinek fontos. Nem kiabálunk a gyerekkel , pláne ok nélkül nem, és ha valaki rosszul bánik a gyerekkel, akkor kérlek, szóljatok rá, mert hatalmas nagy hátránnyal tud indulni különben egy olyan gyerek, aki nem kap megfelelő lelki támogatást, annyit, amennyire szüksége van. És ezt még dicséretekben is oda lehet adni a gyerekeknek, mert szerintem rászorulnak. Szükségük van rá, hogy valaki értékelje őket.
2016. nov. 3. 17:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!