Hogyan tudnék jóban lenni az óvónőkkel?
Azt hiszem az elején elrontottam.Ráadásul megosztottam a kétségeim a védővel, aki lehet hogy bemártott az óvónőknél.
Problémák az ovival:
-nem mehetek be a beszoktatáskor
-2,5 óra kötelező alvás, néma csendben (ha nem megy a gyerek "SZENVEDNI FOG" ,idézet az óvónőtől, legjobb lenne ha nem dolgoznék,és ebéd után hazavinném
- az egyik óvónő megmondta, hogy sehol ne nézzek utána a dolgoknak, majd ők mindent mondanak
Vigyek nekik csokit, pénzt, vagy csak menjünk magánoviba?
Arra is gondoltam hogy lehallgatom mi lesz az oviban, mert nem tudok bízni bennük, nem sikerült a bizalmat kiépíteniük felém.
Nagyon zavar hogy szülőként engem is 3 évesként kezelnek. Alapvetően nehezen dolgozom fel a változásokat, arra számítottam, hogy segítőkészek lesznek, de azt látom, hogy nem örülnek a gyerekemnek.
Azért írattam be ide a kisfiamat, mert szép nagy udvara van, közel van az óvoda, és a védőnő is azt mondta, nagyon jó az ovi. (utólag tudtam, meg hogy ezt úgy értette:az összes ovi szar, csak ez nem annyira)
Eléggé kétségbe vagyok esve.
Lehallgatni. És azt akarod, hogy megkedveljenek. Te tudod...
Nem kell összeesküvés elméleteket szőni, az oviban nem verik a gyerekeket a pedagógusok.
"feküdni kell csöndben, még magán oviban sem kelhet fel az aki nem tud elaludni."
Nincs mindenhol így. A fiam állami oviba jár, galérián alszanak és aki nem tud aludni az lejöhet és csendben elfoglalhatja magát. Normális beszoktatás is van természetesen.
Neked Kérdező a magánovi lenne a legjobb, az azért egészen más (a fiam csanába járt ovi előtt).
nekem is furcsa,hogy hogyan hiheti el valaki,hogy az a jó a gyereknek,ha odavetjük valami vadidegennek,nehogy már megszokja,hogy én is ott vagyok. Tömény b.aromság.
idő kell neki,hogy megismerjen egy új embert és megbízzon benne,akkor majd ellesz vele sírás nélkül is.
ezzel csak az óvónők akarják lerázni az anyukákat,hogy ne kelljen őket hetekig kerülgetniük az óvodában.
meg a másik dumájuk,hogy mit szól a többi gyerek,ha az egyiknek ott az anyja.
Érdekes,itt a magánoviban,ahol több anyuka is bent van hetekig,semmit se szól a többi gyerek,ők is normálisan be lettek szoktatva,és tök jól elvannak.
Ebben minden benne van, ami egy normális beszoktatáshoz szükséges:
Szerintem a legfontosabb rész:
a beszoktatás lényege nem az, hogy a gyerek megszokja anyja hiányát, hiszen minden bizonnyal előfordult már korábban is, hogy hosszabb-rövidebb időre valaki másra bízták. A hangsúly sokkal inkább azon van, hogy megismerhesse az új környezetet, a társait, és elsősorban a gondozó nénit, óvó nénit, akihez majd kötődni tud. Ehhez pedig érzelmi biztonságra van szükség: az első alkalmakkor ezért szükséges a szülő jelenléte, mely megfelelő hátteret biztosít számára az ovi, bölcsi felfedezésére.
Érdemes tehát rászánnod a beszoktatás idejét arra, hogy ott legyél a csemetéd mellett. Sajnos sok helyen arra buzdítják a szülőt, hogy már az első vagy második napon hagyja a csoportban a gyereket egy-egy rövidebb időszakra. Miközben a kicsik többsége rettentően szorong attól, hogy az idegen helyről az egyetlen ismerős személy is távozik, ráadásul a legtöbb szülő pici kortól arra tanítja a gyerekét, hogy ne menjen el idegenekkel, hiszen az veszélyes lehet. Ez az élmény akár a bölcsivel, ovival való későbbi kapcsolatát is meghatározhatja. Gyerekednek az első napokban a gondozónő vagy óvónő – bármilyen kedves is legyen – idegen, hiába tudjuk mi, hogy jó kezekben van!
Ha türelmes vagy, s már kialakult köztük a szorosabb kapcsolat, egyből hosszabb időre is otthagyhatod a gyerkőcöt.
Ha az adott intézményben az a szokás, hogy már a második nap elhajtják a szülőket, próbáld meggyőzni a gondozónőket, hogy mindenki jobban jár a lassabb beszoktatással. Hosszú távon az ő munkájukat is megkönnyíted ezzel.
Tehát a lényeg: HA MÁR BÍZIK AZ ÓVÓNŐBEN, akkor jöhet az, hogy rábízzuk akár csak egy percre is a jelenlétünk nélkül.
De sajnos ahol az óvodavezető másként gondolkozik, még a normális óvónők sem biztos, hogy szabadkezet kapnak a beszoktatás módszerében. Felénk nagyon rossz a helyzet, de vannak szerencsére kivételek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!