Hogy vegyem rá 4,5 éves fiamat, hogy aludjon az oviban, vagy legalább legyen csendben?
Az én fiam sem alszik már rég az oviban (kb. olyan idős korától, mint most a te fiad). Egy darabig elnézték, most már itthon vagyok, várjuk a kistesót, úgyhogy nem gond elhozni ebéd után. Már 6,5 éves.
Nálunk amikor még ott aludt: eleinte vitt be könyvet, azt nézegethette csendben. Ez sokáig nem kötötte le, úgy egy hétig hatott.
Utána engedték rajzolni,kirakózni csendben.
Ami nagyon lekötötte úgy egy hónapig, az a gyöngyfűzés volt. Felkelhetett, az óvónő magához hívta, és ott ült mellette gyöngyöt fűzött. Rengeteg karkötőnk, nyakláncunk van abból az időből. Később hűtőmágnest is csinálhatott gyöngyből, imádta.
Amikor nagyon nem bírt magával, és az óvónők sem tudtak rá hatni, akkor kivitték az ágyát az öltözőbe, az ajtó elé (pont ráláttak, de mégsem egy légtérben volt a többiekkel) és ott tevékenykedhetett, autózott, legózott...
Mivel ő már nagy, ezért idén szeptemberben már az volt a feladata, hogy a kicsiket segítse elaltatni, simogatni, míg elaludtak. Az óvónők mindig adtak valami feladatot neki alvás idejére. Ha pedig nem zavarta a többieket, akkor ő énekelhette az ébresztőt és segíthetett felébreszteni a többieket.
Ha más óvónő volt velük valamiért, és "kényszerítette" a fekvésre, akkor az ágy alatt bújkált, a takaróból csinált sátrat, énekelt, táncolt, nevetgélt a mellette fekvővel.
Nekünk szerencsénk van, mert van nagyszülői segítség, így mikor még dolgoztam, akkor is el tudták hozni. Viszont most meg van egy csoporttárs, aki szintén hazajárós délben, így ha anyukának dolga van, akkor nálunk van a fia, vagy fordítva. Ez sem sűrű, olyan havi 2-3 alkalom oda-vissza.
Segíthet, ha korábban kelted reggel, vagy este nem fekteted le túl korán. És ha ovi után lefárasztod fizikailag kinti játékkal, sétával. Sajnos az óvoda nem hajlandó figyelembe venni, ha a gyerek nem igényli az alvást. Viszont nem sok gyerek tud csendben feküdni másfél-két órát. Fiamnak volt olyan óvónője, aki kiabált hogy mindenki csukja be a szemét. Aki kinyitotta egy idő után, azt megbüntette, rángatta, büntetésből átvitte másik csoportba... Szerencsére a fiam elmesélte itthon, de nem tudtam változtatni nyilván az ottani óvodai szokáson, így átírattam másik oviba. Itt érdekes módon elalszik, mert nyugalom van, béke, az óvónéni kedves, türelmes, ha kell, egy percre mellé ül és simogatja, hogy ellazuljon.
Sok gyerek nem meséli el az oviban történteket, de évekig szenved és sokat sérül lelkileg.
Ha az óvónénitek együttműködő, próbálj vele beszélni. Kérd meg, hogy foglalják le a kicsit, ha végképp nem alszik, hadd játsszon csendben vagy rajzolgasson. Cserében te meg elhozod ebéd után, amikor csak tudod. Hátha sikerül kompromisszumot kötnötök. Ha sikerül, beszéld meg a fiaddal, hogy ez csak addig működhet, amíg ő tényleg képes csendben elfoglalni magát.
Hétvégén otthon sem alszik?
Akkor marad az óvónénivel egyeztetés a csendes játékra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!