Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Hogy vegyem rá 4,5 éves...

Andi80018 kérdése:

Hogy vegyem rá 4,5 éves fiamat, hogy aludjon az oviban, vagy legalább legyen csendben?

Figyelt kérdés
Most kiscsoportos és nem alszik ebéd után, sajnos. Így ez addig fajult, hogy el kell hoznom fél egykor, mert zavarja a társait, nem fekszik csendben és nem is alszik. Most annyit gondoltam, hogy hét helyett hatkor keltem reggel, hátha így alszik majd. Amikor elhozom ebéd után, itthon sem alszik egyébként, de nem is igazán fáradt. Hátha van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezen változtatni.

2016. márc. 4. 18:27
1 2
 1/13 anonim válasza:
44%
Én is utáltam aludni oviban, mármint nem is tudtam. Nagyon rossz volt ott lenni.
2016. márc. 4. 18:28
 2/13 anonim ***** válasza:
32%
Ha nem vagy fáradt, te se tudsz aludni nem igaz? és miért akkora baj hogy el kell hoznod ebéd után?
2016. márc. 4. 18:33
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem, a cél az, hogy ez a dolog sikerüljön, mert még két évig biztos nem fog ez így menni. Ezért ha van esetleg valakinek építő ötlete, azt megköszönöm.
2016. márc. 4. 18:48
 4/13 anonim ***** válasza:
37%
de még nem válaszoltál. miért baj az hogy haza kell vinned? Ha ő nem akar aludni, a fejed tetejére is állhatsz, akkor se fog. Valószínűleg már nincs rá igénye, ha nem fárad el.
2016. márc. 4. 19:04
 5/13 A kérdező kommentje:
12 órában dolgozom, két napot. Ez azt jelenti, hogy két napig semmit sem tudok elintézni, takarítani, főzni. Majd van két nap szabadnapom, amit úgy szoktam eltölteni, hogy beviszem a gyereket 8-fél 9 körül, majd vásárlás, házi munka, egyéb elintézni való, kettő körül edzés. Utána négy körül megyek érte. Most meg reggel edzés, és rohanok be, hogy beérjek fél egyre. Azt csinálom, hogy csak a második napon hozom el. Amikor dolgozom, akkor egész nap ott van, mert senki sem tudja elhozni, akkor a férjem megy érte délután. Igazából korábban kellene felkelteni valószínűleg, mást nem tudok kitalálni. Az lenne a jó, ha lenne nekik délelőtt úszás, bármi, kicsit megterhelőbb fizikai tevékenység, akkor tuti aludna.
2016. márc. 4. 19:27
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam sem alszik már rég az oviban (kb. olyan idős korától, mint most a te fiad). Egy darabig elnézték, most már itthon vagyok, várjuk a kistesót, úgyhogy nem gond elhozni ebéd után. Már 6,5 éves.

Nálunk amikor még ott aludt: eleinte vitt be könyvet, azt nézegethette csendben. Ez sokáig nem kötötte le, úgy egy hétig hatott.

Utána engedték rajzolni,kirakózni csendben.

Ami nagyon lekötötte úgy egy hónapig, az a gyöngyfűzés volt. Felkelhetett, az óvónő magához hívta, és ott ült mellette gyöngyöt fűzött. Rengeteg karkötőnk, nyakláncunk van abból az időből. Később hűtőmágnest is csinálhatott gyöngyből, imádta.

Amikor nagyon nem bírt magával, és az óvónők sem tudtak rá hatni, akkor kivitték az ágyát az öltözőbe, az ajtó elé (pont ráláttak, de mégsem egy légtérben volt a többiekkel) és ott tevékenykedhetett, autózott, legózott...

Mivel ő már nagy, ezért idén szeptemberben már az volt a feladata, hogy a kicsiket segítse elaltatni, simogatni, míg elaludtak. Az óvónők mindig adtak valami feladatot neki alvás idejére. Ha pedig nem zavarta a többieket, akkor ő énekelhette az ébresztőt és segíthetett felébreszteni a többieket.

Ha más óvónő volt velük valamiért, és "kényszerítette" a fekvésre, akkor az ágy alatt bújkált, a takaróból csinált sátrat, énekelt, táncolt, nevetgélt a mellette fekvővel.

Nekünk szerencsénk van, mert van nagyszülői segítség, így mikor még dolgoztam, akkor is el tudták hozni. Viszont most meg van egy csoporttárs, aki szintén hazajárós délben, így ha anyukának dolga van, akkor nálunk van a fia, vagy fordítva. Ez sem sűrű, olyan havi 2-3 alkalom oda-vissza.

2016. márc. 4. 20:01
 7/13 A kérdező kommentje:
Igen, nálunk is az a baj, hogy ha nem is alszik, de nincs csendben, és az óvónők egyszerűen nem bírják, amit meg is értek, hiszen zavarja a többieket. Egyébként pedig nem érzi rosszul magát bent, csak így sok neki is, meg ugye nekik is. Nekünk sajna semmi segítségünk nincs, nekünk kell megoldani.
2016. márc. 4. 20:17
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Segíthet, ha korábban kelted reggel, vagy este nem fekteted le túl korán. És ha ovi után lefárasztod fizikailag kinti játékkal, sétával. Sajnos az óvoda nem hajlandó figyelembe venni, ha a gyerek nem igényli az alvást. Viszont nem sok gyerek tud csendben feküdni másfél-két órát. Fiamnak volt olyan óvónője, aki kiabált hogy mindenki csukja be a szemét. Aki kinyitotta egy idő után, azt megbüntette, rángatta, büntetésből átvitte másik csoportba... Szerencsére a fiam elmesélte itthon, de nem tudtam változtatni nyilván az ottani óvodai szokáson, így átírattam másik oviba. Itt érdekes módon elalszik, mert nyugalom van, béke, az óvónéni kedves, türelmes, ha kell, egy percre mellé ül és simogatja, hogy ellazuljon.

Sok gyerek nem meséli el az oviban történteket, de évekig szenved és sokat sérül lelkileg.

Ha az óvónénitek együttműködő, próbálj vele beszélni. Kérd meg, hogy foglalják le a kicsit, ha végképp nem alszik, hadd játsszon csendben vagy rajzolgasson. Cserében te meg elhozod ebéd után, amikor csak tudod. Hátha sikerül kompromisszumot kötnötök. Ha sikerül, beszéld meg a fiaddal, hogy ez csak addig működhet, amíg ő tényleg képes csendben elfoglalni magát.

2016. márc. 4. 20:20
 9/13 A kérdező kommentje:
Igen, jó ötlet ez a megbeszélés. Most kap majd egy új alvós játékot, hátha, és korábban is keltem reggel. Meglátjuk. Délután kint vagyunk egyébként. Ő is másik csoportba jár két hete, a másikban nagyon rossz volt, ki volt idegileg, ezért is nem alszik valószínűleg itt sem.
2016. márc. 4. 20:46
 10/13 anonim ***** válasza:

Hétvégén otthon sem alszik?

Akkor marad az óvónénivel egyeztetés a csendes játékra.

2016. márc. 4. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!