Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Mennyire kell szerepelnie egy...

Mennyire kell szerepelnie egy 4 évesnek?

Figyelt kérdés

Kiscsoportos fiam az oviban kissé zárkózott, szégyenlős típus.

Van egy versike, amit tanulgatnak egy ideje. Már kétszer szólt az óvónő,hogy gyakoroljak a gyerekkel, mert nem mondja el, így nem tudja mennyit is tud belőle.

Valóban, nekünk sem akarta elmondani. Na most csak megtört a jég, itthon 4-szer is elmondta. Igaz halkan, és szinte elbújva. Videóra is tudtam nagynehezen venni tegnap. De mit csinálja,ha az oviban nem akarja elmondani? Lehet vagy kell ezt egyáltalán erőltetni 4 éves korban?

2016. febr. 11. 05:29
 1/5 anonim ***** válasza:
A szereplést nem kell erőltetni, bár könnyebb lenne neki kicsikent hozzaszoknia, viszont a pedagógusnak tudnia kell, hogy mennyire képes megjegyezni, megtanulni a dolgokat
2016. febr. 11. 05:47
 2/5 anonim ***** válasza:
Erőltetni nem szabad. Szólj az óvónőnek, hogy otthon elmondta, de elbújva. Neki kellene szépen rávezetnie, de nem erőltetni. Nem baj ha szerepel, az önbizalmát erősíti, de nem minden áron.
2016. febr. 11. 06:37
 3/5 anonim ***** válasza:

Ennyi idős korban én mindenképp a gyerek vérmérsékletéhez szabnám a szereplést. Vannak olyan gyerekek, akik imádnak szerepelni, meg olyanok is, akik szorongóvá válnak tőle. Ha utóbbi típus, akkor nem kell erőltetni.

Jómagam nagydumás ovis voltam, mindig én voltam a narrátor. Nekem nem okozott gondot, általános iskolában is a leghosszabb szerepeket kaptam (mai napig emlékszem vmi nemzeti ünnepen az okos pedagógusok a hatodikos énemre rányomták Illyés Gyula: Ahol zsarnokság van c. versét... keressetek rá, kínzás).

Nekem nem volt gond, inkább kellemes izgalmat éreztem a szerepléseknél. Emellett viszont emlékszem szégyenlős kortársakra, akik a színfalak mögött krokodilkönnyekkel sírtak, mert rájuk erőltették és már kicsiként tapintani lehetett a belőlük áradó mérhetetlen feszültséget emiatt.

A videóval is óvatos lennék, mert pont a túl nagy figyelmet próbálja kerülni a fiad. Otthon legyen oldott a dolog, eleinte egy rövid "ügyes voltál" is elég. Vagy tanuljátok meg ti is a verset és magatokban mondogassátok "véletlenül". Esetleg legyen ő a hallgatóság, ti álljatok ki a nappali közepére, szavaljátok el egyenként. Aztán várjátok meg, hogy ő csatlakozni szeretne-e.

Ilyen esetben a csalogatás jobb módszer, mint a direkt ováció.

Az annak a gyereknek pozitív élmény, aki amúgy is szeret középpontban lenni. Aki nem, azt elbátortalanítja, még jobban bezárkózik.

2016. febr. 11. 08:00
 4/5 anonim ***** válasza:
Nálunk is differenciáltan kaptak szerepeket az oviban, aki nem akart beszélni, az szöveg nélkülit kapott. Bőven változhat még az évek során! Lányom 4 éves korában még alig beszélt az oviban, szerepelni egyáltalán nem volt hajlandó, aztán 7 évesen már nagyszínpadon, idegen közönség előtt játszott főszerepet. Még lámpaláza sem volt.
2016. febr. 11. 08:05
 5/5 anonim ***** válasza:

100%-osan csak azt a gyermeket engedtem szerepelni, aki erre vágyott. Teljesen értelmetlen és felesleges dolognak tartom bármiféle szereplés erőltetését, főleg 7 éves kor előtt. Az óvodás kor nem erről szól, hanem elsősorban a spontán és szabad játék megéléséről, melyben megéli, a saját spontán szűrőjén át kifejezi a valóságról észlelt benyomásait.

Messzemenően, a lehető legnagyobb arányban tehát a spontán, szabad játéknak kell kitennie a 7 év alatti gyermekek idejét, ha nem számoljuk a napi rutint (fürdés, öltözés, stb) és az étkezési időt, alvásidőt.

A direkt fejelsztés, valamint szerepeltetés eben az életkorban kifejezetten káros HOSSZÚTÁVON -mert neurotizál, még akkor is, ha az esetet követő néhány éven belül nem is jelentkeznének ennek tünetei-, hacsak nem a gyermek önmaga spontán indíttatásából vágyik erre -NEM a felnőtt általi meggyőzés hatására!!-, de még ez esetben is kellő szkmai körültekintést igényel, mikor, kinek és milyen, a kisgyermek által igényelt jellegű tevékenység szabható személyére.

2016. febr. 16. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!