Mennyire kell szerepelnie egy 4 évesnek?
Kiscsoportos fiam az oviban kissé zárkózott, szégyenlős típus.
Van egy versike, amit tanulgatnak egy ideje. Már kétszer szólt az óvónő,hogy gyakoroljak a gyerekkel, mert nem mondja el, így nem tudja mennyit is tud belőle.
Valóban, nekünk sem akarta elmondani. Na most csak megtört a jég, itthon 4-szer is elmondta. Igaz halkan, és szinte elbújva. Videóra is tudtam nagynehezen venni tegnap. De mit csinálja,ha az oviban nem akarja elmondani? Lehet vagy kell ezt egyáltalán erőltetni 4 éves korban?
Ennyi idős korban én mindenképp a gyerek vérmérsékletéhez szabnám a szereplést. Vannak olyan gyerekek, akik imádnak szerepelni, meg olyanok is, akik szorongóvá válnak tőle. Ha utóbbi típus, akkor nem kell erőltetni.
Jómagam nagydumás ovis voltam, mindig én voltam a narrátor. Nekem nem okozott gondot, általános iskolában is a leghosszabb szerepeket kaptam (mai napig emlékszem vmi nemzeti ünnepen az okos pedagógusok a hatodikos énemre rányomták Illyés Gyula: Ahol zsarnokság van c. versét... keressetek rá, kínzás).
Nekem nem volt gond, inkább kellemes izgalmat éreztem a szerepléseknél. Emellett viszont emlékszem szégyenlős kortársakra, akik a színfalak mögött krokodilkönnyekkel sírtak, mert rájuk erőltették és már kicsiként tapintani lehetett a belőlük áradó mérhetetlen feszültséget emiatt.
A videóval is óvatos lennék, mert pont a túl nagy figyelmet próbálja kerülni a fiad. Otthon legyen oldott a dolog, eleinte egy rövid "ügyes voltál" is elég. Vagy tanuljátok meg ti is a verset és magatokban mondogassátok "véletlenül". Esetleg legyen ő a hallgatóság, ti álljatok ki a nappali közepére, szavaljátok el egyenként. Aztán várjátok meg, hogy ő csatlakozni szeretne-e.
Ilyen esetben a csalogatás jobb módszer, mint a direkt ováció.
Az annak a gyereknek pozitív élmény, aki amúgy is szeret középpontban lenni. Aki nem, azt elbátortalanítja, még jobban bezárkózik.
100%-osan csak azt a gyermeket engedtem szerepelni, aki erre vágyott. Teljesen értelmetlen és felesleges dolognak tartom bármiféle szereplés erőltetését, főleg 7 éves kor előtt. Az óvodás kor nem erről szól, hanem elsősorban a spontán és szabad játék megéléséről, melyben megéli, a saját spontán szűrőjén át kifejezi a valóságról észlelt benyomásait.
Messzemenően, a lehető legnagyobb arányban tehát a spontán, szabad játéknak kell kitennie a 7 év alatti gyermekek idejét, ha nem számoljuk a napi rutint (fürdés, öltözés, stb) és az étkezési időt, alvásidőt.
A direkt fejelsztés, valamint szerepeltetés eben az életkorban kifejezetten káros HOSSZÚTÁVON -mert neurotizál, még akkor is, ha az esetet követő néhány éven belül nem is jelentkeznének ennek tünetei-, hacsak nem a gyermek önmaga spontán indíttatásából vágyik erre -NEM a felnőtt általi meggyőzés hatására!!-, de még ez esetben is kellő szkmai körültekintést igényel, mikor, kinek és milyen, a kisgyermek által igényelt jellegű tevékenység szabható személyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!