Ez bajt jelenthet? Mit tegyek?
nyilván otthon azért nem rugdos meg téged mert nem éri feszültség. gondolom igyekszel mindent úgy csinálni, hogy neki jó legyen, de az oviban a többi gyerek magasról tesz a tiedre, ha kell neki az egyik játék akkor a másik nem fogja kiejteni a kezéből vagy ha a másik akarja, akkor ki fogja tépni a tied kezéből.
nem tudom erre miért lenne jó a boxzsák, szerintem inkább olyan közösség kéne az ovi mellett ahol a te környezetedben is tudna szocializálódni, és ebben te tudnál neki segíteni. elmondani, hogyan kell elkérni, hogyan kell megvédeni magát verekedéés nélkül, stb...
Ahogy az első is írja, valóban esélyesen más hatások érik őt oviban, mint othon, és feszült ettől, valamint nincs még kialakult pszichés stratégiája a harmonikus hozzáálláshoz, vitarendezéshez stb., ami kisgyermekkorban még érthető.
Nem tudom, miféle óvónők, akikről írsz, tudniuk kéne, h nem tünetmkezeléssel oldódik emeg egy ilyen probléma, persze ezek a "szakemberek" is kb annyira azok, mint a szintén tünetkezelésre építő legtöbb akadémikus orvos... Szomorú...
Ellenben ott és akor, amikor problémás helyzet adódik a gyermekek között, az óvónőknek mintát kellene nyújtaniuk megoldási stratégia gyanánt! Ezek szerint a kényelmesebb, tünetkezelő megoldással éln(né)nek ők...
A második beíró is alapjában jókat ír, valóban fontos mind többet beszélgetie a szülnek a gyermekével a napjáról, pl arról is, az oviban milyen aktuális élményei voltak, de azt ne feledjük, h a kérdésben elhangzott probléma szempontjából csak félmegoldást jelent ez önmagában.
Tehát valóban hasznos az említett szülői hozzáállás, de önmagában kevés, ugyanis OTT ÉS AKKOR, amikor és ahol történik a kisgyermekkel egy problémás helyzet, ott és akkor kellene a körülötte levő felnőttnek közbelépni, és türelmesen, de határozottan egyfelől kikérdezni a kisgyermekeket a konfliktusukról, másrészt rávezeti a gyermekeket a megoldási lehetőségekre.
Azért muszáj ott és akkor, mert életkori sajátosság a kisgyermekkorban, hogy nehezebben látják át a problémát , ha már kellő idő (negyed óra, óra) is eltelt a kérdéses helyzet óta, hiszen az absztrat gondolkodásra még nem kellően képesek. Ergo az óvónőknek kötelessége volna azonnal közbelépni, ha problémás helyezt adódik a gyermekekkel, és a fent általam javasolt módon megnyilvánulniuk.
Természetesen az se kizárt, hogy csupán valamelyik óvónővel van baja a gyermekednek, vagy velüek is, meg egyes gyermekekkel is. Esetleg egészen más természetű a feszültésgforrás, bár esélyesen óvodai élményből ered számára (némi eséllyel az óvoda tárgyi környezetében is lehet gond, vagy valamelyik dajkával).
Elnézést, kissé ragad a billentyűzetem.
*otthon
*tünet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!