Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Kiscsoportos kérdések? Ez...

Kiscsoportos kérdések? Ez hogy van az oviban?

Figyelt kérdés

Nemsokára kezdünk, de eléggé aggódok, hogy mi lesz. Mennyire kell önállónak lenni egy kiscsoportosnak? Felöltöztetik őket? Figyelik, hogy rajtuk van-e a sapaka sál? Segítenek pisilni, kailni? Magától kell szólni, ha wcre kell mennie? Mi van , ha nem akar aludni? Akkor haza kell hoznom délutánra? Mi van ha rosszalkodik, és nem akar együttműködni? Ha sír, akkor megvigasztalják?

Első gyerekem, én meg száz éve voltam ovis,nem emlékszem ezekre. Nagyon aggódok, féltem őt, de nem lehet mindig mellettem, meg kell tanulnia közösségben is viselkedni, önállósodni, ráadásul már igényli is a társaságot.

2015. aug. 27. 15:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Ahogy írták, mindenhol más. Nálunk pl:

Öltözésre bőven hagynak időt, dadus néni is segít ilyenkor, elsősorban próbálják az összes gyereket önállóságra szoktatni hiszen ez az ő munkájukat könnyíti meg. Kérni szokták hogy ebben otthon is legyenek a szülők partnerek, ha lehet ők is ezt csinálják. Hatalmas rutinjuk van. Hidd el, egy gyerek se fog cipő nélkül kimenni az udvarra :). Viszont ha több ruha van bent, azt nem fogják tudni hogy melyiket szánod bentre, melyiket kintre, csak tippelni tudnak. Sapkát, sálat mindig nézik, ha valakinek nincs szereznek (mindig vannak gazdátlan holmik, vagy olyan akinek kettő van), ha esetleg pisis lesz a ruha és nincs csere, ugyanez a helyzet. Ha valakinek nincs dzsekije mert pl kocsival hozták, akkor inkább nem mennek ki az udvarra. Ha sír, megvigasztalják, WC használatra nem emlékszem, de az óvónő ha egyedül van nem tud kimenni, ott is törekszenek az önállóságra (esetleg kiszalad törölni, de ez a max). A nem alvós gyerekeket is tudják kezelni, ebben is van rutinjuk, de kiscsoportban ez ritka. Nagyon kevés olyan szituáció akad, amikor a szülőhöz fordulnának, mivel tisztában vannak vele hogy a szülő otthonról/munkahelyről nem sokat tehet azzal kapcsolatban hogy mi történik az oviban. Nyilván vannak kivételek, de azok a tényleg problémás gyerekek, nem sok ilyen van. Első gyereknél én is aggódtam, de nem kell ezt túlaggódni, jó kezekben lesz.

2015. aug. 27. 17:40
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a bíztató válaszokat, megpróbálom nem túlaggódni! :)
2015. aug. 27. 20:36
 13/14 anonim ***** válasza:
Van valami személyes kifogásod a leendő óvónénik ellen? Ha igen, akkor szerintem érdemes másik csoportot keresni, ahol jobban meg tudsz bízni az óvónőkben. Nagyon nehéz dolog valakire rábízni az egyszem gyerekedet. :) Viszont ha megbízható pedagógusokról van szó, akkor nagyon trenírozd magad, hogy ne válj görcsössé. Sok olyan gyereket láttam már, akik rég megértek a "leválásra", de a szülők nem. Elváláskor az anyuka jobban szorongott, mint a kisfia (esetenként még nagycsoportban is). Olyan is volt, aki nem ment haza, hanem a folyosón bujdosott és úgy leste a gyerkőcét, amikor mosdóba mentünk. Persze ezek szélsőséges esetek, de a gyerek sínyli meg ezeket a helyzeteket. Feszültté, görcsössé válik ő is, befelé fordul, és bűntudata van, hogy olyan szomorú lesz az anyukája, pláne ha ő közben jól is érzi magát az óvodában. Erre érdemes odafigyelni még.
2015. aug. 29. 10:13
 14/14 A kérdező kommentje:
Ott a pont utolsó ! :) Én vagyok az, aki nem érett meg a leválásra. Rendesen zokogtam már a beiratkozás után is:'( Próbálom nem éreztetni, lazán venni, nem túlaggódni, de nem tudom mennyire megy. Iszonyat nehéz odaadni másnak a picikémet, belegondolni, hogy nem vagyok ott ha sír. Majd megedződök :) Azért lesben állni nem fogok a folyosón, az már klinikai eset :) Az óvónőkkel semmi baj nincs, kedvesek, aranyosak, rutinosak, voltunk már bent napközben játszani, figyeltek a gyerekekre. Ez ráadásul egy vidéki ovi, személyesen is ismerjük őket.
2015. aug. 29. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!