Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Van/volt valakinek extra...

Van/volt valakinek extra zárkózott gyereke az oviban?

Figyelt kérdés

Hogy tudtákot feloldani a gyerket? Átesett ezen, elmult vagy jobb lett?

MÁr középsős a fiam, nagyon aranyos ovonénik vannak, szereti is őket a fiam, bár a csoport nem a legjobb a számára. Sok nagyon harsány és hangos gyerek van, sok az agresszív, verekedős is. Az én fiam eleve visszahúzódóbb fajta, ezekkel a gyerkőcökkel egyszerűen nem tud barátkozni. Nem velük van a baj, de a fiam egyszerűen totál más, már az ovonők is mondták. Ő ilyen kis finomlélek, kis miniművészúr. De tényleg. Az ovonők mondták, hogy nincs mégegy ilyen tipusú gyerek -se fiu-se lány, mint ő. Nem tudok ezzel mit kezdeni. Tudom, hogy az ovonők figyelnek rá, külön is foglalkoznak vele, de akkor is. Minden héten eldöntöm, hogy átiratom máshova, akkor kapok valami nagyon pozítív visszajelzést, hogy már sinen van a gyerek. Aztán megint azt veszem észre, hogy egyre jobban bújik vissza a kis csigaházba.

Érdekes, mert azért a maga módján szereti az ovit, a foglalkozásokat, okos és értelmes gyerek, tud mindent, 100-ig számol, 4éves korához képest gyönyörűen rajzol, és szuper kézügyessége van. Sose sír, hogy oviba kell menni, megy szívesen.

De ma már nagyon elkeseredtem, mert ma volt a farsang, amit várt meg készült rá. De ovonéni mondta, hogy ma még inkább zárkózott volt, mintha a jelmezektől mégkevéséb érezte volna jól magát.... Nem tudom már mit csináljak vele. SOkat beszélgetek vele az oviról, minden reggel úgy hagyjuk ott -én vagy féjrem- hogy na ma kivel fogsz játszani, kivel fogsz beszélgetni... próbáljuk oldani, de azt veszem észre, hogy semmerre sem haladunk. :(

TAnácsok, ötletek? Bármit szívesen fogadok.

Most azt találtam ki, hogy kineziológushoz fogom vinni- hátha oldja kicsit ezt a benne lévő blokkot.

2015. febr. 10. 15:48
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Egy kérdés: a gyermekedet zavarja, hogy magában van? mert ha művész típs, az is lehet hogy teljesen megfelel neki, hogy egyedül szöszöl. nincs igénye arra, hogy zajongjon, rohangáljon, stb. lehet ha lenne hasonló gyerek, akkor azzal megtalálná a hangot. ha ti minden rggel ezzel nyektetitek, hogy na kivel játszol ma, az növeli benne a feszkót, mert ha elvan, akkor miért kéne játszania bárkivel is? ez egy általánosan és helyetelenül élő kép, hogy a jó ovis az olyan, hogy a csoport lelke, és mindenben benne van. és ha olyanok a gyerekek hogy abban ő nem akar benne lenni? felesleges erőltetni. az talán segítene, ha olyan csoportb akerülne, ahol van oly gyerek mint ő. de azzal meg mondjk azt tanítod, ha elhozod, hogy neki speciális környzetre van szüksége, hogy jó legyen neki. ha így is jó, akkor így is jó és kész. ha iskolás lesz, bizti fog találni olyar, akivel megtalálja a hangot. én is olyn a vagyok, hogy nem barátkozok akárkivel, mégis vannak barátaim, igaz nem sok, de azok régóta, és stabilan. és képes vagyok új kapcsoaltot is kialakítani. nem vagyok aspergeres sem semmi iyesmi, egyszerűen én szeretem megválogatni kivel vegyülök, a magam szabályai és jóérzése szerint. csak azért hogy tartozzon valahova az ember, nem kell és nem szabad feladnia önmagát. szóval még egyszer: a gyermekedet zavarja a helyzet? ha szívesen megy oviba akkor nem valószínű. de ezt te jobban meg tdod ítélni. ha nem zavarja, akkor smemi tennivalód az égvilágon.
2015. febr. 14. 11:53
 12/15 anonim ***** válasza:

Én a szülőtől kérdezném, hogy otthon kellőképpen elengedi-e a fiút, hagyja-e hogy azt és úgy játsszon ahogy ő akar (a normális keretek között), elég szabad kezet kap-e pl. hogy válasszon ruhát stb. A saját példámon tudom, hogy bármit csináltam az én anyukámtól mindig azt hallottam, hogy azt ne csináld. Zárkózott is lettem, és nem azért mert "ilyen típusú vagyok". Elég soká tartott míg kinőttem ezt.

Félreértés ne essék, ezt nem bántásból írtam, csak hátha van ilyen háttere is a dolognak.

2015. febr. 14. 13:58
 13/15 A kérdező kommentje:

Köszi az utolsó két választ is.

11-es, az, hogy jó-e neki az oviban, nehéz megmondani. Elvan az oviban. Se nem jó, se nem rossz. Az ovonénik nagyon jók. Egyébként nem minden percben ezzel nyesztetem, hogy igenis tesssék beszélgetni, és igenis vegyüljél és stb. Én csak bíztatom az utóbbi időben, hogy próbáljon kicsit nyitni, kicsit kommunikálni kicsit szóba állni más gyerekekkel is. Pl válaszoljon, ha kérdezik. Mert különben eltölti bent az oviban a napokat, eljátszik maga, rajzolgat, legózik stb. Ha sétálni mennek, nem hajlandó senki kezét megfogni egy gyerekét sem, csak az ovinénikét, így próbálom ösztönözni neki, hogy ezt is próbálja ki ezt is, hogy milyen úgy a városban sétálni, hgoy egy kisgyerekkel megy,nem egy felnőttel. De az utóbbi napokban már úgy jött haza, hogy 2gyerekkel is játszott és hatalmas sikerélménynek könyvelte el. Az igazság az, hogy amit korábban írt valaki, hogy csak annyit kérdez a gyerekétől, hogy Milyen volt a nap, stb. Nagyon általános dolgokat- az nálunk már nem működik. Az ovonénivel együtt beszéltük meg- és ő is jónak látja, hogyha ennél kicsit jobban ösztönözzük őt, sőt ettől a héttől az ovonénik is jobban próbálják majd őt bevonni, és más gyerekek felé terelni. Ne erőszakoskodásnak godoljátok, mert semmire sem lesz kényszerítve, csak próbáluk kicsit jobban ösztönözni a nyitásra.

Fura kissrác egyébként, mert itthon a kisebb tesójával és unokatesókkal nagyon el tudja magát ereszteni. 12-es, Itthon sokminden meg van engedve neki. A ruháit úgy válogatja magának, hogy ma a monster truckos pólóba megy, ma a transformesesbe- szóval ilyen "igényei" vannak és ezeket csinálhatja. Meg amit szeretne azt legtöbbször csinálhatja. Pl gyurmázik, fest, vagy társasozunk, azt amit szeretne, meg sok játékot ki tud találni, sokszor választhat, mit szeretne vacsorára, stb.

Igazából nagyon nehéz őt jellemezni itt pár sorban. Ahogy én látom egyedül az ovodai környezet az, ami nagyon blokkolja őt, más ismert társaságban azért elég jól elvan. Szomszéd gyerekekkel, unokatesókkal ismerősök barátok gyerekeivel. Érzékeny kis lelke van, és hangsúlyozom semmi bajom az ovis társaival, csak tényleg nem passzol személyiségileg egyikhez sem. Valószínűnek tartom, hogy egyszerűen az zavarja, hogy ott senkivel sem tud barátkozni, mert a kisgyerekek számára túl elevenek, nincs ilyen kis elvont személyiség, mint ő. (az egyik válaszoló írta, hogy valószínűleg én vagyok előítéletes az ottani gyerekekkel, pedig tényleg nem. az ovis csoport több mint fele halmozottan hátrányos helyzetű kisgyerek egyébként)

Na mindegy, a héttől az ovonénikkel együtt kicsit jobban fogjuk őt ösztönözni- és kiváncsi vagyok hogy mi lesz az eredménye. Annak örülnék, ha kicsit jobban el tudná magát engedni az oviban, ha kicsit rosszalkodna, ha kicsit barátkozna és nem csak ellene az oviban, hanem kicsit boldogabban telnének a napjai.

2015. febr. 16. 21:25
 14/15 anonim ***** válasza:

Hát igen, mostanában kicsit túl sok az agresszív, kötekedő kisgyerek (mi lesz az ilyenekből), mint ahogy felnőttekben is. Valahogy régebben nem voltak ilyenek a gyerekek, a kamaszokról nem is beszélve.

A kisfiadnak szóba hoztátok már az ovi váltást? Mit szólt hozzá?

És ha te szemelnél ki egy hasonlóan nem agresszív kisgyereket neki? Mert ha lenne barátja, nem tudnának annyira belekötni a többiek, ha látják hogy tojik rájuk.

2015. febr. 17. 06:13
 15/15 A kérdező kommentje:

Szóba hoztuk már az ovi váltást is, de igazából nem tudom, hogy ez is jó ötlet-e? Most kicsit többet beszélünk a fiamról az ovonénikkel- mert ők a lehető legszuperebbek szerintem- és nagyon szeretik a fiamat is- ugyhogy velük beszéltük meg azt, hogy mindkét részről jobban fogjuk ösztönözni. Én 3kisgyereket "néztem ki", hogy ki lehetne neki esetleg barátja- de ovonéni nem őket ajánlotta. :)) Most abban maradtunk, hogy ők is jobban fogják figyelni, hogy ki fele terelhetnénk őt, és akkor majd mindkét részről ugyanazt tudjuk neki mondani.

Ez így leírva olyan "bénán" hangzik - én is tudom. Tényleg nem akarok senkit és semmit ráerőltetni- de az ovonénik sem, csak próbálkozunk vele. Lehet, hogy egy - két ilyen segítő lépés elég lenne neki. Ha nem, akkor úgyis békén fogjuk hagyni.

Attól félek egyébként, hogy igaz, itt talán a csoport az ő számára nem a legjobb, de az ovonénik azok igen. Ha máshova visszük, akkor meg lutri, hogy a csoport és az ovónénik is milyenek lesznek. A másik meg az, hogy csak másik városba tudnánk vinni, ami azt jelenti hogy 4-5éves létére egy órával korábban kellene kelnie, utazni sokat... szóval macera lenne. És még nem is biztos, hogy megérné a fáradságot. Nem ismerem a másik városi ovit az ovonéniket, gyerkőcöket. Szóval nagyon nehéz döntés ez.

Egyébként a fiam nem mond semmit az oviváltásra, szeirntem ő sem biztos benne, hogy az lenne a megoldás. :)

Mindenesetre most várunk és próbáljuk kicsit jobban figyelni őt, és meglátjuk lesz-e eredménye.

2015. febr. 17. 11:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!