Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Szerintetek melyik a helyes...

Szerintetek melyik a helyes hozzáállás? Tényleg mi neveljük rosszul a gyereket?

Figyelt kérdés
A nagyobbik gyerekem most kezdte az ovit, előtte járt bölcsibe is. Mi mindig úgy neveltük, hogy senkit nem szabad bántani, ütni-verni, senkivel nem szabad kiabálni, viszont ha Téged bántanak, azt vissza lehet adni. Tudom, hogy az erőszak erőszakot szül, de sajnos a mai világ már igen durva tud lenni... A gyerekkel semmi gond nincs, a bölcsiben és az oviban is szerette mindenki, soha senkit nem bántott, szépen tartotta a szabályokat, együttműködött, viszont ha valaki nekiment egy fakockával, azt visszaadta. Mesélte is, hogy azóta xy nem bántotta. Viszont a többi anyuka körében nem arattam túl nagy sikert, kb. teljesen lehúztak, hogy félrenevelem a gyereket, meg mindenkit szeretni kell, stb. Közben meg panaszkodnak, hogy a gyerekét az iskolában a földön fekve rugdosták, ütötték és ez megy, mióta odajár. Melyik a jó út? Ha valaki engem állandóan inzultál, azt nem szeretem és kész. Hogy várjam el a gyerektől, amit én sem tudok teljesíteni?
2015. febr. 3. 23:09
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Én oviban dolgozom, a férjem iskolában. Ki kell kérnem magamnak, hogy mi felnőttek nem oldjuk meg a gyerekek problémáit. Lehet iskola/óvoda válogatja, nálunk nem szokás a gyerekek konfliktusai felett elsiklani.

Azt javasolom én, a saját gyerekemnek is, hogy senkit nem bántunk. nem baj, ha nem szereteted, nem kell vele játszani. ha baj van, keresse meg az óvónéniét, mert akkor abban a szituban ő tud helyesen dönteni. nem én, aki nem látta az esetet, vagy csak a lányom verzióját hallgatom meg. Én nem vetek meg senkit azért, ha úgy neveli, hogyha bántanak add vissza, én is ebben a szellemben nevelkedtem. Nem vált hátrányommá. Csak most, hogy én is ott dolgozom, ahol a kislányom jár, látom, milyenek az óvodapedagógusok és milyenek a gyerekek is. Én 100%-ban megbízom a gyermekem óvónőjének a döntésében, helyzetkezelésében.

2015. febr. 4. 10:29
 12/12 anonim ***** válasza:
Sziasztok! Az én álláspontom is az, hogy nem szabad erőszakra biztatni a gyerekeket, amíg szép szóval el lehet érni, hogy megoldódjanak nélküle a problémák. Mivel az oviban volt olyan pont, hogy a kicsikém csak panaszkodott, hogy bántja egy kisfiú azt mondtam, hogy ugyanazt csináld vele amit Ő veled. És ez mind szép és jó lenne, ha az én kislányom nem lenne olyan kis bocika, hogy felhatalmazás esetén sem bánt senkit. Ahogy a békéhez, úgy a harchoz is meg kell érni. Másrészt a dolog szerintem attól is függ, hogy azt kivel szemben kéne elkövetni. Nyáron egy unokatestvére megharapta - hozzáteszem, hogy nem kicsit. Pár héttel később azt veszem észre, hogy a kislánykám a papucsával üti az unokatestvérke fejét... nem durván de elég határozottan. Nem szóltam rögtön az elején, hogy hagyja abba. (Sajnos sok foganatja nem lett, mert ez az unokatestvér karácsonykor is harapott. Megint nem kicsit. Úgyhogy a következő ilyennél én fogom kezelésbe venni a dolgot.) Szóval függ a gyereked habitusától, a célszemélytől és a szitutól. Ismerve a lányomat, ésszerű keretek között biztatom, hogy védje meg magát, de a határ az, hogy csak azt tedd másokkal amit veled is tettek. Még fejlődnünk kell ehhez - most három és fél éves, okos kislány. (később meg szerintem elmondom neki, hogy a szavak is tudnak akkorát ütni mint egy tasli, csak tudni kell, hogy mikor mit lehet használni...)
2015. febr. 9. 07:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!