Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Egy óvodába kirendelt fejleszt...

Egy óvodába kirendelt fejlesztő pedagógus, aki megfigyeli a csoportot, kérdezhet-e a gyerektől ilyeneket?

Figyelt kérdés
A kisfiam (5 éves) azt mondta, hogy kérdezték tőle is, hogy hogy bánnak vele itthon a szülei, kap-e édességet, szokott-e ajándékot kapni, mit kap vacsorára? stb.. úgy tudom, hogy ekkora gyermekektől csak szülői beleegyezéssel és jelenléttel kérdezhetnek és inkább pszichológus szokott ilyesmit. Előre is köszönöm a válaszokat!

2014. dec. 16. 09:15
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Végül is bármilyen értelmes ,atomfizikáról nem beszegethet vele!mi egy ilyen korú gyerek érdeklődési köre? Apa anya játék édesség...
2014. dec. 16. 11:40
 12/21 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló, neked is köszönöm szépen! Hú, hát akkor elég rossz lehetett utána. Bár az óvónőknek tényleg az ilyen esetekben nem kellene egyből rosszra gondolni szerintem. :-)
2014. dec. 16. 11:41
 13/21 A kérdező kommentje:
Mármint utolsó előtti válaszolónak írtam.
2014. dec. 16. 11:42
 14/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem is azért írtam, csak pont amit az utolsó előtti írt, félreértések alakulhatnak ki és felesleges feszültséget tud okozni bárhol, ha a gyermeknek élénk a fantáziája és akár olyat is mondhat, amit ő elképzel, de nem igaz.. Nálunk persze a gyerek értelmesen válaszolt és az igazgat mondta, de mi van ha valahol nem? Szerintem az érdeklődési körében más kérdés is lehetne: Mivel szeret játszani? Van-e testvére? Hogy telik egy napja? Mi a kedvenc étele? Ezekkel is fel lehet mérni a beszédét, de mégsem tűnik úgy, hogy "kihallgatják" a gyereket... Csak ezrét volt érdekes, de köszönöm mindenkinek a választ!
2014. dec. 16. 11:46
 15/21 anonim ***** válasza:
82%

Én logopédus vagyok, van hogy foglalkozáson szóba jön egy téma, és ha látom, hogy nagyon beszélhetnékje van a gyereknek, akkor még én is kérdezgetek, de nem hagyom, hogy ezzel teljen a foglalkozás, csak 1-2 perc. Mivel itt volt a Mikulás, lassan jön a Jézuska, mi másról lehetne beszélgetni, mint édesség, és ajándék? :) Én is megkérdezem, hogy ki mit kapott, vagy mit szeretne kapni. Aztán már ők mondanak olyat is, amire nem is vagyok kíváncsi. A múltkor egy kislány meglátta a telefonom (azon néztem az időt, mert nem volt nálam karóra), és elkezdte mesélni, hogy valaki a családból bedobta a kukoricásba a telefont mert veszekedtek, és anyu mérges lett, a telefon meg nem működött, és anyu még mérgesebb lett és így tovább... És ez abból jött, hogy én megnéztem az időt... :D És ezt mind magától mondta a gyerek, alig lehetett leállítani, de ő később lehet, hogy úgy emlékszik, hogy kérdezgetés útján mesélte ezt el nekem... Mármint, hogy én kérdezgettem, és ide lyukadtunk ki.

Lényeg a lényeg, nem hiszem, hogy rossz szándékból kérdez ilyeneket a fejlesztő pedagógus.

2014. dec. 16. 12:19
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

mi voltunk nevtanba, de máshova évente járunk kontrollra ahol pszichológus, pszichiáter, logopédus nézi a gyereket. nem kérik az engedélyem, hogy kérdezgessék, sőt, úgy kizavarnak mint a pinty! pedig úúúgy szeretnék bent lenni, de nem lehet :)

szerintem semmi rossz nincs azokban a kérdésekben amit írtál, vacsorát nyilván azért kérdezett mert azt családi körben költi el, jó beszélgetős téma lehet ha a gyerek rákattan :) az édességet meg minden gyerek szereti...

2014. dec. 17. 00:08
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Én megértem a kérdezőt. Nem mondom, hogy felháborodnék, de azért tekergetném egy kicsit a szemem ettől. Éppen azért, mert gyerekekkel dolgozom, egy légtérbe a kollégáimmal és pontosan tudom, hogy 5-ből 3 bizony ítélkezik a gyerekek félmondatai alapján. Egy óvodás korú gyerek simán mond olyat, aminek a fele sem igaz, a pedagógus pedig készpénznek veszi, szépen megtárgyalja a kollégáival, hogy nahát mik vannak és milyenek a szülők. Sajnos én ezt "belülről" látom.

A hozzánk járó gyerekek pl simán elejtenek ilyeneket, hogy tegnap csokit vacsiztak vagy, amikor megkérdezem, hogy mit szokott csinálni, mi a kedvenc tevékenysége és rávágja, hogy a tévé nézés, pedig valójában hétvégén néz meg egy mesét, de olyan is van, hogy anya megrántja a kezét, mert elindul az úttest felé és utána panaszkodik, hogy anya megverte, de még sorolhatnám. Egy IQ light pedagógus erre simán ítélkezik már sajnos.

Az én egyik gyerekem ovijában pl én már kaptam olyan megjegyzést, hogy csak néztem. Néha előfordult, hogy taxival kell mennem, mert különben nem érek oda a gyerekért. Egyszer felhúzott orral a vállán át odavetette az óvónő, hogy "látom anyuka MEGINT taxival jött". El tudom képzelni mi megy bent ilyenkor...

2014. dec. 17. 09:22
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyetlen dolgot furcsállok csak: nem hiszem, hogy egy ovis tud válaszolni egy olyan kérdésre, hogy "Kisfiam, ugyan mondanád már meg, hogyan bánnak teveled otthon?" Max annyit, hogy jól...

Nem azt kérdezték, hogy molesztálják-e szexuálisan, hanem hogy mit szokott vacsorázni. Nincs ebben semmi rossz. Lassan már a másik ember nevét se lehet megkérdezni, mert adatvédelem van meg személyiségi jogok :)

2014. dec. 17. 10:22
 19/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ! Utolsó előttinek, igen pont erre gondoltam én is... A mi csoportunkban is volt olyan, hogy az egyik gyerek mondott valamit és persze nem volt igaz, az óvónők,dajkák meg jól lejáratták a szülőket, akik alig tudták megvédeni magukat.. Amikor már az óvónőkre is hazudott a gyerek, akkor már nem volt nekik sem vicces és akkor látták be, hogy mi a helyzet. :-) Ahogy írta az utolsó előtti is, sajnos igenis elkezdenek ítélkezni.. Utolsónak pedig: nem csak annyit tud rá mondani egy gyerek, hogy jól bánnak vele, hanem ha mondjuk bünti van arra mondhatja általánosítva, hogy rosszul... Sajnos.. Ilyet is hallottam pont a mi ovinkba.. De végül is mindegy, köszönöm a válaszokat mindenkinek! Az nem baj ha kérdeznek, csak azt tudni kéne, hogy egy ekkora gyermek válaszára nem biztos, hogy mérget lehet venni és sokan ezt múlasztják el! Nálunk a fiam talpraesett és okos is hála Istennek, de szerintem akkor is lehetne olyanokat kérdezni inkább, mint amit írtam az egyik válaszomban. Ezek akkor is olyan kihallgatásnak tűntek! Még egyszer köszi mindenkinek! :-)
2014. dec. 17. 14:27
 20/21 anonim ***** válasza:

Hidd el, a fejlesztő pedagógus is látott már gyereket. Tudja, hogy nem 100%-ban biztos, hogy egy felnőtt is ugyanúgy látná a helyzetet, ahogy a gyerek előadja. És akkor nagyon finoman fogalmaztam :) Simán a lányom pl kijelenti, hogy nem szereti apát, ha teszem azt rászólt valamiért az apja. Ha tőlem kapja meg a beosztását, akkor persze engem nem szeret. Nem olyan állandó fogalom számukra szeretni valakit, vagy bánni valakivel valahogy. Ezért aki egy ilyen kérdést feltesz egy óvodásnak, pontosan tudnia kell, mire számíthat. Erre céloztam fentebbi válaszomban.

Ha valaki következtetéseket akar levonni, nem is kérdéseket tesz fel neki, hanem együtt van vele, időt tölt vele, megfigyeli a viselkedését, játszik vele, szituációkat, szerepeket modellez vele játékosan. Ezt egy pedagógus pontosan tudja. Épp ezért valószínű, hogy esetetekben csak ártatlan kapcsolatfelvételről volt szó.

Megkockáztatom, esetleg az is előfordulhat, hogy a feltett kérdések sem halál pontosan úgy hangzottak el, ahogy neked előadta a drága gyermek... :)

2014. dec. 17. 14:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!