Ha nem viszem a nagycsoportosomat oviba 3-hétig, mert szigorú ágynyugalmat javasot nekem a doki, akkor is igazolatlan?
Félidős terhes vagyok, a méhlepény levállni "készűl".Erős görcsök és vérzés áll fent. A doki azt mondta (3-perc séta a kórház),hogy ha tudok itthon feküdni akkor maradhatok kint.
Az ovi oda vezető út 45-percre van. Ezt a 45-percet 4× kell megtennem ha elviszem.Nagy részét csak sétálva tudjuk megtenni.
A férjem napi 12-órában dolgozik.
Nincsen sem rokon ,sem barát vagy ovis közel lakó aki segiteni tud.
Mit tehetek?
Nagyon várom a válaszokat,kétségbe vagyok esve! :(((
Utolsó kettőnek megismétlem, nem igazolatlan, és ez az Oktatási Hivatal állásfoglalása.
Igazolt a hiányzás:
- ha orvos igazolja
- ha államigazgatási eljárásban szerepel a gyerek
- ha a szülő előre írásban jelzi a hiányzást (nincs időkorlát)
- rendkívüli helyzetben utólag igazolva (pl. anya kórházba kerül, gyereket elviszik a nagyszülők.)
Az ezen túli hiányzások igazolatlanok. Nagycsoportban 10 igazolatlan hiányzás után értesíthető a jegyző, kisebbeknél ez sincs.
A házirend hiába ír mást, az oktatási törvényt helyi szabályozás nem írhatja felül. Mint már írtam, nálunk át is írták a házirendet, amikor bevittem az Okt.Hivatal nevemre kiküldött állásfoglalását és törvénymagyarázatát.
Nem jól írod, utolsó.
Kisebbeknél is van, minden ovisra vonatkozik, hogy x igazolatlan hiányzás után fel kell szólítani a szülőt, és ha nem jelentkezik, akkor a nem óvodakötelest kiírni az óvodából, az óvoda kötelesnél meg értesíteni a jegyzőt.
Amúgy meg ha tudja valaki előre, hogy ez a helyzet, akkor igenis kell szólni az óvodában, bunkóság lenne nem szólni, és utólag igazolni.
Az óvónők sem a maguk szórakoztatására kérik az igazolást, ha ellenőrzést kapnak, ez komoly elbírálás alá esik.
Szóval egyszerűbb orvosi igazolást kérnie a kérdezőnek, mint utólag szórakoznia, meg még a jegyzővel kínlódnia, ha a nyakára küldik, mert nem viszi a gyerekét és nem szól.
Kedves Utolsó!
Ha én nem jól tudom, akkor az Oktatási Hivatal sem jól tudja, és téves törvénymagyarázatot, illetve téves állásfoglalást küldött ki. Az óvodánk pedig tévesen írta át a házirendjét idén ősszel, az óvodavezető meg tévesen köszönte meg nekem, hogy észrevettem, hogy törvényt szegnek.
Viccet félretéve, tudom, hogy sok ovi házirendje téves törvényértelmezére épül, és hogy ritka, ha ezt a szülők kiszúrják, hiszen nem ismerheti mindeni az Oktatási Törvényt. Az meg még ritkább, hogy egy szülő változást tud elérni. Nekem sikerült, tehát amit leírtam, valós dolog.
Már a házirend változtatása előtt sem tartottam be ezt a szabályt, egyszerűen bevittem nekik azt a bizonyos hivatalos levelet, és a módosításig hallgatólagosan elnézték "szabályszegésemet", ugyanis hiába jelentették volna a jegyző felé, ott volt a kezemben a bizonyíték, hogy jogosan jártam el.
Az már másik történet, hogy nálunk az óvodai felvételi rendszer is sántított, és több olyan gyereket utasítottak vissza jogtalanul, akik szüleinek ez az egyetlen megoldás jöhetett volna szóba. Azóta ezt is sikerült rendbe tenni, és jogszerűen járnak el.
Mindettől függetlenül ez nem úgy működik, hogy büntetlenül otthon tarthatod a gyerekedet bármeddig, és senki le sem tojja. Az óvónőnek kötelessége odafigyelni arra, miért hiányzik annyit a gyerek. Ha azt tapasztalja, hogy hetente egyszer színházba, ide-oda jár a család, és ez jó hatással van a gyerekre, nincs semmi gond, de ha azt veszi észre, hogy a rapszódikus ovilátogatás káros a gyerekre, a szülő kényelmét szolgálja, akkor köteles értesíteni a gyermekjóléti szolgálatot, akik kivizsgálják az ügyet. Ha az derül ki, hogy a szülők nem megfelelően működnek, és ez árt a gyereknek, akkor védelembe veszik, onnantól pedig sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak az ovibajárásra.
A lényeg az, hogy igazolni kell, és ha a szülő igazol, akkor a rendkívüli esetektől eltekintve előre.
Nem muszáj mindezt elhinni nekem, de azt tudnotok kell, hogy beleöltem ebbe jó néhány hetet, mire összeállt a kép, és ma már eszerint működik az ovink.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!