Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Ez csak szerintem hátrányos...

Ez csak szerintem hátrányos megkülönböztetés?

Figyelt kérdés

Nagycsoportos lányom januárban lesz 6 éves. 5 éves korában kezdett el hangszeren tanulni. Nem egy isten adta őstehetség, de ügyes és lelkes.

Az óvodában indult egy zenei tehetséggondozó program, aminek az első alkalma egy színházlátogatás volt az Erkelbe, a továbbiakban pedig rendszeres zeneórákat tart egy külsős zenetanár a kiválasztottak csoportjának, és később is segítik őket (ez még nem világos nekem, hogy hogyan). Első körben beválogatták a lányomat, így ment a színházlátogatásra, de amikor indultak volna a zeneórák, az óvónők azt mondták, hogy úgy döntöttek, az órákra mást válogatnak be helyette, mert őt már úgyis járatom hangszeres órákra, úgyhogy ők inkább másnak adnák meg a zenetanulás lehetőséget.

Egyfelől értem az óvónők érvelését. Másfelől viszont hátrányos megkülönböztetésnek érzem ezt. Mi köze van az óvodai tehetséggondozó programban való részvételhez annak, hogy ő óvodán kívül mit csinál, ha amúgy a képességei alapján bekerülne a csoportba? Ahogy a szavaikból kivettem, amúgy is egészen más tematikájú ez a tehetséggondozó program, mint amilyenek a hangszeres órák egy magántanárnál, úgyhogy kicsit igazságtalannak érzem, hogy emiatt kimarad valami jóból.

Ti mit gondoltok erről?

2014. okt. 1. 17:05
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
kétszer írtam a szakmait
2014. okt. 1. 20:29
 22/31 anonim ***** válasza:
60%

Én mint szülő tökéletesen egyetértek veled és pontosan értem mi a problémád lényege.

Ugyanakkor az óvónő helyében ugyanígy döntöttem volna. Egyszerűen azért, mert a közösségi érdek üti az egyénit. Erre persze lehet mondani, hogy itt csak egy-egy gyerekről van szó, de gondolom azért így érthető a gondolatmenet.

2014. okt. 1. 21:10
 23/31 anonim ***** válasza:
34%
már bocs de a te gyereked tehetség gondozása már meg van oldva hisz járatod magántanárhoz, mért kéne elvenni olyantól ahol ezt nem tehetik meg,
2014. okt. 1. 22:19
 24/31 anonim ***** válasza:

nálunk is van zenei tehetség gondozó program. nem tudom, hogy ez ugyan az lenne-e, de a név stimmel. viszont nem sok köze van a tehetség gondozáshoz :D

nálunk annyi, hogy minden órára bevisznek egy hangszert, azon játszik a csaj, a gyerekek táncolhatnak, énekelhetnek, aztán kipróbálhatják a hangszert, már ha tudják :)

ha meg nemjön hangszer, akkor ők csinálnak, találnak ki, stb.

(csak hogy legyen kép is hozzá, wc papír gurigába mogyorót tesznek és rázzák, játékok közül kiválasztanak jól püfölhető, hangos dolgokat és azokat ütögetik...)

tehát effektíven nem tanulnak hangszeren játszani, csak megismerkednek vele :)

enyém bekerült, gondolom azért, mert ő sportol. na meg sajnos én nem nagyon tudom neki ezeket megtanítani, szemléltetni, mert én is, férjem is sportolók voltunk, így kimaradt sajnos a zene az életünkből.

ha egyszer csak kitennének, én is csalódott lennék, de egyetértek abban, hogy a többi gyereknek is meg kell adni a lehetőséget. tied megkapja ezt, tőled, ez nagyon jó dolog! viszont aki hozzám hasonló, annak a gyereke nem, ne sajnáld tőlük.

2014. okt. 1. 22:29
 25/31 anonim ***** válasza:
0%
az énekelni és a hangszeren játszani 2 külön dolog, mért kéne egy hatévesnek 2 képzés, uram bocsá talán a lányodnak nincs is hangja a brácsás se áll be szoprán énekesnek
2014. okt. 1. 22:31
 26/31 A kérdező kommentje:

nem sajnálom senkitől. örülök, hogy egyáltalán létezik ez a program.

és mint írtam, nem lenne azzal semmi gond, ha azért nem került volna be, mert nem volt elég ügyes. nem gondolom róla, hogy tökéletes.

és azt is írtam, hogy alapvetően értem az óvónőket is, de valahol mégsem érzem helyénvalónak a döntésük okát, és nem csak azért, mert az én lányomról van szó, vagy mert annyira ragaszkodnék ehhez a kihagyhatatlan foglalkozáshoz, hanem maga az elv nem okés nekem. nem fogok ettől még haragudni rájuk, csak nem értek egyet velük.

kicsit olyan, mintha egy iskolában azt mondanák, minden osztályból a legjobb három földrajzos elmehet év végén egy egy hetes tanulmányi túrára mondjuk barlangokat felkeresni, és az egyik diák hiába van benne a háromban, helyette mégis az eggyel hátrébb levőt viszik, mert a szóban forgó gyerek már úgyis tagja egy barlangász egyesületnek. egyszerűen nem tudok egyetérteni az ilyesmivel.

2014. okt. 2. 04:57
 27/31 anonim ***** válasza:
62%
Hasonló a helyzetünk. Tavaly a fiam jàrt az ovi logopèdusàhoz, de sikerült találni egy màsik logopèdust a nyàrra, mert az ovis nem ad magánóràt. Erre most megkezdõdött a logopèdia, s a fiamat nem fejlesztik, mivel úgyis hordom màshova. Nagyon kell neki a fejlesztès amúgy.Elõször ezt az ovónõ mondta meg, majd a logopèdus.Nekem ezzel semmi bajom nincs. Nem veszem el màstòl a helyet. Tedd össze a kezed, h meg tudod fizetni a különóràt, a mèg tudod oldani az elhordàst is. Nagyon jó volt az ovis logopèdus, de megèrtem a döntèsüket. Könnyebb lenne, ha az oviban jàrhatna, mert messze van a magàn logopédus, de ez van. Ne a gyereked sajnàld, hanem azokat a gyetekeket akiknek máskèpp esèlye sincs arra, hogy zenèvel, mûvèszetekkel, sporttal találkozzanak.
2014. okt. 2. 05:57
 28/31 anonim ***** válasza:
51%
Kedves utolsó.nem vennéd el a helyet mástól,mivel az oviban ingyen van a logopédia,mindenkinek meg kell tartani,akinek szükséges.azért mert máshová is jártok?semmi közük hozzá.ez csak egy indok.amúgy kérdező.én egyetértek veled.azért mert járatod máshová zenélni???én abszolút nem vagyok jómódú,de egyáltalán nem zavarna ha egy nálunk gazdagabb gyereke járhatna,ha tehetségesebb mint az én lányom.
2014. okt. 2. 21:14
 29/31 anonim ***** válasza:
65%
Kérdező azzal persze nem volt bajod,hogy te gyereked két programba is részheted míg Pistike egyben sem?
2014. okt. 3. 10:33
 30/31 A kérdező kommentje:
Pistike is részt vehet, csak Pistike pl. judozni meg sakkozni jár, mert ő abban a legjobb. A lányom zenélni, mert ő abban. Így például ha lenne sakk tehetséggondozó az oviban, amibe Pistikét válogatnák be, de helyette mégis a lányomat raknák be a programba, mert a Pistike már úgyis jár sakkovi foglalkozásokra, kiszúrásnak érezném Pistikével szemben a dolgot, függetlenül attól, hogy hány délutáni sakkedzésre jár Pistike, és hogy mennyire örülne a lányom annak, hogy sakkozhat az oviban. És Pistike anyukáját próbálhatják jobb belátásra bírni azzal, hogy "jajj, dehát szegény lánynak nincs lehetősége sakkozni, Pistikének meg van, ezért úgy igazságos, ha másnak is megadjuk a lehetőséget", Pistike anyukája ismerne minket, és pontosan tudná, hogy az én lányom azért nem sakkozik, mert neki a zene és tánc felé húz a szíve, így bár sakkozni is szeret, már nem lenne kapacitása délutáni sakk különórákra is, és nem azért, mert szegény lányomnak nem lenne rá lehetősége. Ahogy Pistike anyukája is járathatná külön zeneórára a fiát, de Pistike sakkozni és judozni akart.
2014. okt. 4. 20:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!