Ha itthon vagyok veszélyeztetett terhesen, köteles vagyok elhozni délben a 4 éves lányomat az oviból? És szülés után?
28 hetes ikertehres vagyok. Ma mondta az óvónő hogy 12 felé szoktak végezni az ebéddel, akkorra menjek a lányomért. Kérdeztem miért, mondta hogy mivel otthon vagyok. Azt hittem, félreértés van köztünk, ezért elmondtam hogy veszélyeztetett vagyok, nem szórakozásból vagyok otthon, többnapi kórházi bentfekvésen vagyok túl. Csak hümmögöt, egyértelműen negatív a véleménye.
Aztán mondta, hogy akkor majd szülés után. Erre nem válaszoltam. Úgy gondolom, jobb a lányomnak az oviban, jobban tud ott aludni mint itthon két újszülött mellett. 3-f4 felé szoktam érte menni, 8 után érnek be reggel a férjemmel, nem érzem, hogy hanyagságból vagy nemtörődömségből le lenne passzolva. Így is hol a babaák, hol a lányom miatt van lelkiismeret-furdalásom, nagyon nem kellett most ez :-(
De a lényeg: van valami törvényi alapja annak, hogy amíg itthon vagyok terhesen majd később a kicsikkel, akkor délben köteles vagyok elhozni a nagyot az óvodából?
Nem vagy köteles elhozni, még akkor sem, ha főállású anya leszel.
Nekem is 3 gyerekem van. A fiam 4 és fél éves, a lányom 3 éves (idén kezdi az ovit), kisebbik fiam 6 hónapos.
Mire elviszem őket majd az oviba, elmegyek boltba kb. 10-10:30-ra érek haza majd. Fél egyre meg menjek vissza értük?
Na, nem. Már mikor terhes voltam, nálam is bepróbálkoztak, hogy hozzam haza a fiam ebéd után. Nem tettem meg, főleg hogy én is mindig a kórházba járkáltam, volt hogy több napra be is fektettek. Aztán beletörődtek. Nálad is beletörődnek majd, csak arra figyelj, hogy ne legyenek bunkók a gyerekeiddel.
Mondjuk az én fiam nyáron nem ment, majd szeptember 1-jén kezd.
Vagyis a lányoddal ne legyenek bunkók, bocsi a többes számért!
Ja, és az én fiam is megszokta, hogy ott alszik, csak mikor a tesó megszületett, a testvérféltékenységet az oviban élte ki és az volt a probléma, hogy sokáig az apja vitte oviba, nem én. Ekkor akarták, hogy hozzam haza ebéd után. Persze azt mondták, hogy csak 2 hétig, míg elmúlik a féltékenysége. Persze, 2 hétig hazajöhet fél egykor, aztán meg aludjon ott. Nekem mindenki azt tanácsolta, hogy ne hozzam haza, mert a gyerek megszokja, utána nem akar majd ott aludni. Nem is hoztam haza, amint én vittem a fiam az oviba, vége lett a hisztiknek is. De tudom, hogy idén is fognak próbálkozni, a lányom óvónői is majd, de nem fogok engedni.
Mi lesz akkor, ha jövő februárban meg majd visszamegyek dolgozni a gyed extra keretein belül? Majd akkor szoktassam a gyerekeket az oviban alvásra? Na, nem. Ne hagyd magad, nincs semmilyen törvény. Ha mégis törvényre hivatkoznak, akkor kérd meg, hogy mutassák meg a törvényt!
Az utolsó válaszoló jókat irt, nekem is ugyanez volt a problémám. Amikor délben hoztam el a lanyom mar kezdett álmos lenni, mire haza értünk átesett a holtponton es persze ott voltak a játékai, elkezdett még játszani, aztán ujra megehezett, persze adtam neki enni, mire végre elaludt 3 óra lett, a többi gyerek ilyenkor kelt fel az oviban. Este meg nehéz volt mindig időben lefektetni. A többi anyuka is ugyanerre panaszkodott, nem beszélve arról, hogy nem könnyű megoldani a logisztikat a babával, hol nagyszülőt hívtak otthonra vigyazni a kicsire, hol cipeltek be az oviba hordozóba, közben 20 ovis gyerek korbelihegi es agyonfogdossa a babát míg a testvérét öltöztetik.
A helyedben en biztos nem hagynám hogy erre korelezzenek, es nem is tehetik.
Igen, a 14-es jól írja. Én is gondolkodtam azon is, hogy elmegyek a fiamért fél egyre, mire hazaérek vele lehet hogy fél kettő is van már, mert gyalog megyek, nincs jogsim és nem 5 percre van tőlünk az ovi, gyerekkel simán fél óra, ha nem nézelődik a gyerek. Akkor tuti nem aludna el mire hazaérünk, ott a kicsi is persze, felébred, vele kell foglalkozni.
A másik, ha fél egyre a gyerekért oda kell érjek, akkor a picit meg kell ebédeltessem 11 körül már, mert ugye mire megeszi, meg el kell indulni is. Aludni csak a babakocsiban tudna mindig. Én úgy döntöttem, hogy idén is fél 3-ra megyek a gyerekeimért majd az oviba, akkor kelnek fel, hamarabb nem megyek majd.
Be ne vedd ezt a marhaságot! fel is jelenteném az óvónőt!
Ha felvették az óvodába a gyereket, az teljes napra szól, olyan verzió nincsen, hogy fél napos. legyél már határozottabb, nehogy már magyarázkodj, hogy terhes vagy stb. Az óvónőnek a világon semmi köze ahhoz, hogy dolgozol vagy sem. A gyerek oda jár, olyan jogokkal mint akármelyik gyerek.
Nem vagy köteles elhozni, én biztosan nem hoznám el a helyedben, mert a gyereknek sem ez az érdeke.
Az óvónőknek nyilván kényelmesebb, jobb, ha kevesebb a gyerek délután, ezért mondták. A lelkiismeretedre akarnak hatni, elég csúnya dolog ezt felhasználni.
A mi ovinkban ilyen nem volt, kistesóval voltam itthon, amikor a nagy kezdte az ovit, az óvónőknek természetes volt, hogy marad bennt a gyerkőc. Én uzsonna után már mentem érte, szóval nem 6-ig volt bent, 4 órára már rendre haza is értünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!