Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Mi tennétek az alábbi szituáci...

Mi tennétek az alábbi szituációban (ovis gond gyerekek közt)?

Figyelt kérdés

Fiam ma úgy jött haza az oviból, hogy mély harapás nyom a combján, jelenleg is fáj és csíp neki az egész fogsor nyoma. Óvónéni látta a dolgot, de még büntetést sem kapott a fiú. Majd ugyanez a gyerek az udvaron galyakkal ütötte a többit (óvónénik beszélgetnek). Fiam nyakán sérülésnyom, arcán véres horzsolás (faággal ütötte meg). Fiam szólt óvónéninek, akinek a válasza, nem tud mit csinálni. Jelenleg 3 külsérelmi nyom van a gyereken. Nagycsoportos én meg kissé ideges, hisz az óvónőkre van bízva a gyerek. És nem ez az első eset, hogy sérüléssel jön haza amit más okozott. Szegény többször vérzett már itt-ott. De a mai kihúzta a gyufát.

Mi tegyek holnap?Van értelme beszélni az óvónőkkel? Vagy a gyereket csípjem fülön vagy már menjek a vezető óvónőhöz, hogy lépjen valamit, ne beszélgessenek már amikor gyerekekre vigyáznak?

2014. márc. 25. 19:28
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
De most végül is léptél valamit? Én óvónő, majd ha ez hatástalan, óvodavezető sorrendet választanék. Csak annyiban ne hagyd! Nagyon sajnálom a kisfiadat és Téged is, szörnyű lehet így ott hagyni.
2014. márc. 26. 21:26
 12/22 A kérdező kommentje:
Igen, beszéltem az óvónőkkel, hogy igyekezzenek rendbetenni ezt a helyzetet. Ma nem én hoztam haza, nem is az oviban mutatta a sérülést. Szóval holnap reggel újra beszélgetés, de akkor már javasolni fogom az óvódavezetőt vagy kiveszem 1 hétre a fiam. Még nem tudom melyik a jobb megoldás. Mivel igazolatlan hiányzása lesz, így tájékoztatnom kell mindenképp az óvodavezetőt a hiányzás okáról, talán ez lenne a legjobb megoldás, hátha komolyan vennék. Borzasztó otthagyni, egyrészt, mert tudom, hogy fél és utál ott maradni, másrészt mert tényleg félek, hogy valami nagyobb baj lesz. Állandóan sulykolom, hogy védje meg magát, de hiába igyekszik a kis jogait megvédeni, pl nem engedi kivenni a játékot a kezéből, egyáltalán nem erőszakos, hogy visszaadja a sérelmet. És nem is hangos, hogy észrevegyék :(
2014. márc. 26. 21:32
 13/22 anonim ***** válasza:
0%
persze, persze...mese...mese
2014. márc. 26. 21:34
 14/22 A kérdező kommentje:
Mi is? Jól gondolom nálatok a te gyerekeddel van probléma és ezt most rá akarod vetíteni az áldozatra! Tudod, az a helyzet, hogy ha probléma lenne a gyerekemmel, nem dugnám homokba a fejem, hanem minden erőmmel igyekeznék megoldani. Helyes irányt mutatni a gyereknek. Vannak módszerek erre. Nálunk pl nincs tv, csak meseolvasás. Nincs számítógép, csak kinnt szaladgálás és sok bennti közös játék. Sokat kell segíteniük a felnőtteknek, ez is alap. Tehát elég régimódiak vagyunk.Gyerekem pl. gazol a kertben, vagy szedi össze a tojásokat a gagyi tv játékok helyett. Lehet ez rossz ebben a világban, de nem bánom, hogy ilyen kis tiszta maradt. Agressziót nem látnak máshol csak az oviban. Nem kell támadni, hogy mese mese. Ha az lenne, nem írnám ki a kérdést.Ismerek baráti körökből agresszív gyerekeket. Sajnos nem tudják mi a bújócska, de bármilyen lövöldözős játékot elmesélnek. Eléggé lehet durva szó, de antiszociálisak. Ha az én gyerekem ezirányba indulna, megkeresném az okát és igyekeznék kizárni az életünkből a káros dolgokat. Csak hát sok szülőnek ez a könnyebb megoldás. A gyerek teher.Sajnos sok helyen.
2014. márc. 26. 21:49
 15/22 anonim ***** válasza:
Feltétlenül szólj, de azért hallgasd meg az óvónő verzióját is. Az én lányom pl folyton panaszkodik, hogy az egyik fiú állandóan elgáncsolja meg fellöki, hát mondom megkérdem már a dadus nénit (ő a legértelmesebb ember a csapatban, meg aztán a legőszintébb is, mert a gyerekekre rászólni ugye alapvetően nem az ő dolga), hogy mi is van ezzel. Kiderült, hogy valójában egymást piszkálják... Ami tuti igaz is, mert a lányom lesütött szemmel ült eközben a padon... Szóval ne húzd föl magad túlzottan egyelőre...
2014. márc. 27. 12:27
 16/22 anonim ***** válasza:

A óvodás szerintem nem túl nagyfiú ahhoz, hogy sírjon. Még csak óvodás.

Ha kiveszed egy hétre, azzal mit érsz el végül is? Egyébként ha igazolás kell, az orvos bármikor kiír egy ovist...

Én nem állítom, hogy mese amit írsz, de szerintem a másik válaszoló arra céloz, hogy az otthon mintagyerek kisfiad lehet, hogy közösségben szokott azért hébe-hóba kötekedni, netán csúfolódni vagy bármi, mert egymástól eltanulják, egymást utánozzák, ez életkori sajátosság (egyébként a felnőttek is egymást utánozzák, lásd divat). Ennek az égadta világon semi köze nincsen a tojásszedéshez :). Nincsen olyan gyerek (és felnőtt se), aki a felnőtt világ magas erkölcsi normáit maradéktalanul betartaná, ilyen egyszerűen nincsen, ezt ne is hitesd el magaddal. Gyerekek még, piszkálódnak, kakaskodnak. Ennélfogva soha nem csak az egyik fél a hibás.

Ettől függetlenül tök jó ötletnek tartom azt, hogy az óvónővel és a másik szülővel közösen üljetek le ezt megbeszélni egy fogadóórán. Ez lenne a kulturált módszer.

2014. márc. 27. 12:42
 17/22 A kérdező kommentje:

Nézd, egyáltalán nem mintagyerek a fiam. Átlagos fiú a saját kis csínytevéseivel. Normális keretek között. Viszont semmilyen kis viccelődés, piszkálódás nem indokolja azt, hogy a másik beleharapjon, véresre üsse az arcát. Ez az én bajom. A piszkálódások nem érdekelnek, sokat panaszkodik emiatt, de meg kell oldaniuk, ennyi. Beszéltem az óvónővel, uyganaz volt az ő verziója, mint a fiamé. Miszerint a gyerek elvette a fiam játékát, a fiam nem akarta adni és beleharapott dühből. Egymástól függetlenül hallgattam meg a kettő verziót. Mégsem az én fiammal van a gond. Ha azzal lenne megkapná a büntijét ő is. Óvőnő szerint nem bírnak a fiúval, aszemem láttára harapott meg reggel egy másikat, de még büntetést sem kapott. Nagy gondokat vélek felfedezni.

Hogy mit érek el vele, ha kiveszem? Mondjuk szegény megnyugszik, mert jelenleg már tikkel idegességében, fél menni az oviba. De nem vettem ki, kaptak egy utolsó lehetőséget, ha nem tudják megfékezni a gyereket, nem tesznek semmi, jöhet a következő lépés. Nem biztos, hogy jót tesz a gyereknek , hogy ennyire retteg (okkal) az ovitól. Mert ha az ominózus fiú nem lenne nála kétszer akkora, még látnék reményt, de így teljesen megalázzák.Kíváncsi leszek ma, nem érek haza munkából, apja megy érte. Remélem semmi gond nem lesz.

2014. márc. 27. 13:54
 18/22 anonim ***** válasza:
Értem. Ahogy így leírod, szerintem én a vezető óvónő segítségét kérném, hogy kerítsen helyet a gyereknek (mármint a tiédnek) egy másik óvodában vagy legalább egy másik csoportban...
2014. márc. 27. 14:38
 19/22 anonim ***** válasza:

Rosszul gondolod...

Vagyis persze jol. Mivel az enyem is ugyanolyan, mint a tobbiek. Okozott mar o is serulest masoknak es neki is okoztak mar eleget. A konfliktusok soha de soha nem csak az egyik fel hibajabol kovetkeznek be. (Ezt jo par ev pedagogiai munka utan mondom).

Amikor a fiamnak utottek oda, arrol mindig beszamolt a kis dragam azonnal. Ha o utott, arrol sosem. Az ovonok is mindig mondjak nalunk, hogy ketton all a vasar (illetve sokszor harmon-negyen egyszerre). A legangyalibb aprocska szoke kislany is akkorakat tud harapni a nala ketszer nagyobb es idosebb fiukba, hogy csak na...

Te egyszeruen nem ismered a gyerekeket es fogalmad sincs, hogy hogyan jatszanak egyutt.

De ha ugy gondolod tegyel feljelentest. Vannak szakemberek, akik majd elmondjak neked ugyanezekett, amit mi itt neked mar sokan megprobaltunk elmagyarazni.

2014. márc. 28. 03:35
 20/22 A kérdező kommentje:

1. Örülök, hogy jobban ismered a fiam, mint én.

2. Ha a fiammal lenne a gond az óvónő jelezte volna, külön rátértünk erre is, sokat beszéltünk tegnap reggel.És úgy általában is kikérem a véleményüket.

3. Remélem, ha összevitázol a szomszédoddal, ismerősöddel jól kupánvág vagy belédharap. (Mert elmondásod szerint ahogy értelmezem, ez normális).

Egy vitánál, veszekedésnél, piszkálódásnál sincs egyik gyereknek sem joga a másikat fizikálisan bántalmazni! Lehet vissza vitázni, vissza piszkálódni stb. De nincs az az ok, amiért beleharapunk a másikba.

2014. márc. 28. 08:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!