Van értelme az angolos bölcsinek?
Szerintem semmi értelme nincs. Én is hordtam egy ideig olyan játszóházba, ahol angolul énekeltek-játszottak vele. Meg is tanulta a színeket, meg a mozgást kifejező igéket angolul mondani...majd el is felejtette őket, amint már nem jártunk.
De ugyanígy járt a német oviba járó unokaöcsém is. Megtanult az oviban kb 4-5 éneket németül, meg sikerült kb. 20-30 szavas német szókincset összeszednie. De ennyi nem több. Ezzel olyan nagyon nincs előbbre, mint az, aki majd nulláról kezdi az iskolában.
Persze rosszat nem tesz, de ha nem úgy vagytok eleresztve, akkor felesleges. Én már inkább a sportnak vagyok a híve. A mozgásfejlesztést ma már fontosabbnak tartom a nyelvek erőltetésénél.
Ártani semmiképp nem árt, és különösen az angolnak a hangzóit megszokja a füle, természetes lesz számára, ha később angolt hall, és erre építhet majd. Főleg akkor játszasd vele angolul, ha utána van lehetősége így vagy úgy tanulni még. Az iskola miatt viszont ne aggódj. Nem feltétlenül az órán hallottak tudnak jól beépülni. Keressetek angol nyelvű játszóházat, szervezzetek közös angol játszóklubot a környékbeli többi szülővel, önszerveződjetek és a barátokkal/rokonokkal/szomszédokkal együtt fizessetek csoportfoglalkozásokat.
Az ő korában nem az a lényeg, hogy "elérjen bizonyos szintet", hanem hogy az angol a mindennapjainak és a játékának a része lehessen, szokja a közeget, halljon sok mondókát, éneket. Anyanyelvként ugyanez történik, az óvodásoknak sok butának és feleslegesnek tűnő ingyombingyomtálibét meg receficebummot elmondanak, elénekelnek, és nem azért, hogy ebből vizsgázhasson, hanem mert jó vicces kis játékos nyelvgyakorlat.
Ártani nem árt a gyereknek, nem lesz neki "nehéz", és biztos, hogy valamilyen szinten hasznos, de ha emiatt nagyon meg kéne húzni a nadrágszíjat, akkor én nem választanám a helyedben.
Viszont hamar kiválasztanám azt az általános iskolát, ahol nagyon jó az angoloktatás.
<< ha a magyar nyelvben bármilyen nyelvi zavara van (...), akkor nem tanácsos idegen nyelvet kezdeni. >>
MUHAHA... Felhívom a figyelmet, hogy a gyerekeknek minimum 3 éves korukig MINDEN nyelv idegen nyelv. A magyar is, hiszen csak akkor tanulja.
Illetve, ha több nyelvet tanul pici gyerekként, nem fogja az egyiket saját, a másikat idegen nyelvként értékelni: az ilyesmi csak a felnőttel előítélete.
Egy nemzetközi mozgalomben töltöttem az utolsó 20-25 életévemet. Több olyan barátom van, akinek külföldi a házastársa, mint akinek nem.
(Pld olyan családot is ismertem, ahol a férj osztrák, a feleség olasz, a gyerekekkel többnyire a saját nyelveiken beszéltek, de egymással a gyerekek jelenlétében is angolul, plusz a gyerekek Magyarországon nőttek fel.)
Hát csak ezekkel az emberekkel való sok éves, mindennapi tapasztalataimból gondolom.
Meg abból az egyszerű tényből logikai következtetéssel, hogy a csecsemő, megszületésekor még garantáltan semelyik nyelvet sem beszéli, ergó bármit is hall, az neki még éppen ugyanúgy új.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!