Van valakinek személyes tapasztalta waldorf óvodákról/iskolákról?
Szia! Ha itt rákeresel a Waldorf szóra, rengeteg ilyen beszélgetést találsz.
Röviden összefoglalva: sokkal személyesebb az egész, mint egy sima óvoda/iskola, a családokat felvételiztetik, tehát megszűrik, ki kerülhet be, sok közös program van a családoknak (kirándulás, vásárok, iskola takarítás/felújítás, ilyen-olyan ünnepek) – tehát nem csak beadod a gyereked egy intézménybe, ahol ismeretlen emberek vigyáznak rá más ismeretlen emberek gyerekeivel együtt, hanem egy közösség részei lesztek.
Az óvoda félnapos, nem ebédelnek ott, egy óvónő van, nincsenek műanyag játékok, nincs iskolaelőkészítés. Az iskola is jobbára félnapos, 1.-től 8.-ig egy osztálytanító van a gyerekekkel, epochális rendszerben tanulnak, nincs osztályzás, élményközpontú a tanulás, nem teljesítményközpontú, euritmiáznak.
Magánvéleményem a családtagjaim élményei alapján: nyugodtabb a gyerek és a szülő tőle, hiszen ismeri a közeget, ahol van, a konfliktusokat könnyebb kezelni, mert egy „kiválasztott társaság” része vagy, nem stresszelik a gyereket mindenféle mérésekkel, fejlesztésekkel, a visszatérő ünnepek, vásárok, kirándulások biztonságérzetet adnak a gyerekeknek.
Amiért én nem ezt választottam: nekem túl szoros ez a kapocs, nem tudom elképzelni magamat egy ilyen csoport tagjaként; dolgozunk, így nem tudjuk megoldani, hogy kora délután a gyerekért menjünk; parázom tőle, hogy nem tudnám fizetni a tandíjat a gyerek érettségijéig.
Még valamit? :)
Nekem csak iskoláról van tapasztalatom, az egyik, hogy (nálunk) zömében azok a gyerekek járnak a waldorfba, akiket a többi iskolából eltanácsoltak, ritkán tanulási, inkább magatartási, beilleszkedési zavarok miatt.
A másik , egy évig buszon együtt utaztam a waldorf iskola tanulóival, udvariatlanok, hangosak, végtelenül neveletlenek voltak.
Biztos van jó waldorf iskola is, de a mi városunkban levő ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!