Nem durva az a "beszoktatás"?
Ha a gyerek nincs elkényeztetve, akkor nincs vele semmi baj.
Ha viszont az anya nélkül nem tud egy percet meglenni, akkor még hetek múlva sem fog az oviban megmaradni.
Óvodánként változó a beszoktatás rendje. De még igazából ovis csoportonként is. Nálunk úgy volt, hogy az ovikezdés előtt jöttek az óvónők családlátogatásra, ez volt az az alkalom, hogy kötetlen keretek között találkozzunk, megkérdezzünk mindent, ők megismerjenek minket és a kislányunkat. Szerintem ez így tök jó volt. Ez alapján nekem elég volt az első nap bent lenni a lányommal a csoportszobában. Nekem fontos volt, hogy lássam, hol tölti az idejét, milyen játékok között, milyen kisgyerekek járnak még oda, jó volt, hogy láttam a napirendet (mikor mi történik), láttam, hogy hogy ebédeltetik őket. Egy ilyen nap nekem elég volt arra, hogy másnap (2. nap) már nyugodt szívvel hagyjam őt ott. 2. nap már nem is voltak szülők bent, ami szerintem jó, mert nemcsak az újaknak, de a régieknek is hiányzik az anyukájuk, kicsit igazságtalan, hogy van akinek ott van, másnak meg nincs ott anya. Másrészt a csoportélet is úgy tud elkezdődni szerintem, ha a gyerekek és az óvónők vannak ott, hiszen az az ő birodalmuk.
De ehhez meg kell, hogy legyen a bizalom a szülő részéről, mert csak akkor tud őszintén magabiztos lenni a gyerekével szemben, hogy jó hely az ovi.
Szomszédunknál augusztus utolsó hetében kezdődött a beszoktatás, tehát lement azóta 2 hét, és ma először hagyták ott délelőttre a gyereküket.
Óvónőkkel elégedett vagy? Megmondták, hogy miért ezt a fajta beszoktatást gondolják jónak?
ui: az én kislányom sem volt bölcsis, velem volt 3 évig egyfolytában, és nagyon jól éreztük magunkat itthon, szerintem el is van kényeztetve, de 1 hét után már kiismeri magát az oviban, és jókedvűen jön-megy ott.
Szerintem, de durva! És nem azért mert elkényeztetted a gyereket! Nem is értem az olyan válaszokat, hogy azért gondolod durvának, mert el van kényeztetve a gyerek! Komolyan, akik így válaszoltak és helyesnek tartják ezt a beszoktatási módot, az gondoljon már bele abba, hogy akár el van kényeztetve az a gyerek, akár nincs, mégiscsak 3 évig ANYA volt neki a biztos pont, még akkor is ha néha nagyszülőknél aludt vagy hasonló. Egyik pillanatróla a másikra elszakítani egy kisgyereket az anyukájától nagyon nagy lelki törést eredményezhet a gyerekben. És igen, egy gondos szülő kiváncsi arra, hogy hol tölti az idejét a gyerek, amikor nem vele van. Kiváncsi a napirendre, arra, hogy a gyerek hogyan veszi az első akadályokat az életben. Abban az esetben OK ez a beszoktatási mód, ha a gyerkőc már bölcsiből jön, mert akkor ugye már tudja, hogy mi a rend, már megszokta, hogy Anya már nincsen vele. De egy újonnan közösségbe kerülő gyereknek ez STRESSZ! Nem is csoda, hogy sokan újra bepisilnek, akik már szobatiszták, vagy rosszul alszanak éjjel, rémálmok gyötrik őket.
Az én Lányom ugyan bölcsis, ott 2 hét volt a beszoktatás, szépen, fokozatosan ment a dolog (és még így is megviselte őt, mikor rájött, hogy ez mostmár napi rutin lesz), de az ismerősi körben rengeteg gyerkőc kezdte most az ovit és humánusabb beszoktatás mellett is megviseli őket az óvodakezdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!