Amikor az óvodából haza KELL vinni a gyereket délben. Van ilyen törvény?
Sziasztok! Elköltöztünk, így sajnos az óvoda váltás is muszáj volt.
Beíratáskor a vezető óvónő kerek perec közölte, hogy aki gyesen van, vagy munkanélküli, annak haza KELL vinni a gyereket fél 12-12 kor minden nap...
Hallottatok már ilyet?
Mert én még nem...
állítólag kevés a fekhely, ezért IS.
pfff...nem tudom mi tévő legyek.
Ráadásul gyermekem sajátos nevelési igényű gyermek is.
Nagycsoportos lesz most.
Mire hazaérek, már lassan indulhatnék is vissza, 7 hónapos gyerekkel vagyok gyesen, ő akkor mikor ebédel, mikor alszik?
Ne értsetek félre, nem útban van nekem itthon a nagyobb gyerek...
Én meg elcsodálkozok azon, hogy akik otthon vannak, tudnák otthon nevelni a gyereket, azok akadnak ki a legjobban, ha nyári szünetben sem tudják szerencsétlen kicsit lepasszolni.
Nem tudom, hogy tövényileg helyes-e vagy sem, de pedagógiailag nagyon is helyes. Ha otthon van a szülő, az ő kötelessége lenne nevelni a gyermeket.
Törvény nem hiszem, hogy van, viszont a normálisabb szülőket általában indokolt esetben megkérik az óvónők, hogy vigyék haza ebéd után a gyereket.Persze csak azokat, akikről tudják, hogy nincs munkájuk, vagy GYES-en vannak másik gyerekkel.
Indokolt eset lehet pl. az óvónőhiány mikor délután összevonás van és ha minden gyerek bent marad akkor képtelenség a csoportokat összevonni, viszont elegendő pedagógus nincs, hogy délután is minden csoportra jusson egy.
Valóban lehet indok a helyhiány is, nálunk is van, amikor már szinte egymás szájában vannak az ágyak ha kivételesen minden gyerek ott alszik.
Vannak normálisabb szülők akik ezt megértik, általában ők haza is viszik a gyereket.
Amúgy meg ha belegondoltok, ebéd után már szinte semmi nem történik.
Lefekszenek aludni, felkelnek, uzsonna és már mennek is haza. A lényegi foglalkozások, játék mind délelőtt, ebédig van.
De van törvény, és a törvény azt írja, hogy az óvoda köteles egész nap a gyermek ellátásáról gondoskodni.
24-es paragrafus 4-es pont.
Akik szidják a kérdezőt, azok biztosan nem próbálták még egy csecsemő és egy óvodás napirendjét úgy összeegyeztetni, hogy pont délben, az ebédidő közepén még némi utazgatást is beleillesszenek. Ha a szomszéd utcába kellene öt perc alatt átugrani a gyerekért, nyilván fel sem merült volna a kérdés.
Ha a nagyobbik nem nagycsoportos lenne, ami már kötelező, én háromszor meggondolnám, hogy beadnám-e ilyen feltételekkel óvodába.
Szerintem alapvetően hibásan közelítjük meg a dolgot:
az óvodavezető azt mondta, hogy haza KELL vinni a gyeses szülő gyermekét délben.
az egyik válaszoló belinkelte a jogszabályt, miszerint egész napos ellátást KELL biztosítani a gyermeknek.
Két egymásnak feszülő "KELL"
A jogszabály persze erősebb....de hol van az emberi oldal?
hogy tényleg kevés a hely!
hogy a zsúfoltság pont az SNI-s gyerekek többségének nem megfelelő!
hogy a szülő aggódik, hogy nagycsoportos gyermeke esetleg lemarad valami fontosról a félnapos óvoda miatt.
hogy talán segítséget várna a két különböző korú/igényű gyermek napirendjének "összefésülésében"
Úgy érzem, hogy az óvodavezető és a szülő is erőből próbálnak megoldani egy olyan helyzetet, melyhez a jogszabály szögletes alkalmazása sok is , meg kevés is. Konkrét emberi helyzetről van szó, konkrét emberekről szól a történet, nem a hideg betűk alkalmazásáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!