Akik gyesen vannak a kisebbel vagy bármilyen más okból meg tudják oldani a gyerek felügyeletét, bent alszik a gyerekeket az oviba délután?Nyáron viszitek?

Kisfiam az előző tanévben volt középsős, novemberben született a húga. Igazából, novembertől majdnem január közepéig beteg volt, úgyhogy addig végig otthon volt szinte. De az év második felében majdnem minden nap elhoztam délben. Kivétel volt a hétfő, mert jól esett hogy a hétvége után volt egy napom csak 1 gyerekkel, illetve ha valami volt a kicsivel (oltás, egyéb).
Most már hogy nagycsoportos nem szoktam mindig elhozni. Eleve a hétfőn kívül mindig valami program van neki helyben van az alvás idejében (kedd logopédia, szerda rajzszakkör, csütörtökön meg alvás után közvetlen torna), úgyhogy így bent marad ezeken a napokon természetesen bent van. Penteken mindig elhozom délben.
Az ő esetében már tenyleg az van, az életkor miatt szerintem- hogy nagyon unatkozik itthon..sokkal kiegyensúlyozottabb ha a megszokott ütemben megy minden, és nem hozogatom el. Most sajnos pl december közepéről 1-1 napot leszámítva folyton beteg, hiába örül és örülök sokszor én is, hogy itthon lehet, már kevés itt neki az inger, a társaság, stb.
Egyébként szünetekben sosem vittük/visszük.

Kedves 16os a 13as válaszoló vagyok.
Képzeld el azóta sikerült munkát találnom. Igaz csak 1hete dolgozom szóval ne haragudj, hogy addig nem hoztam haza a gyermekem az oviból. 😏
Apukát pedig nem zavarta köszöni szépen. Sőt nem hiszed el, de azt mondta hogy ne stresszeljek úgyis találok valamit mert elég talpraesett vagyok. Uh milyen meglepő ugye?? Ne haragudj de ha problemad van a saját életeddel ne másokba köss bele úgy, hogy nem is ismered. Válaszoltam egy kérdésre. Nekem is jobb lett volna haza hozni és vele lenni, de ismerem a saját gyermekem és ha nem szokja meg szeptemberben akkor utána most nehéz lenne hozzá szoktatni.
Kívánom hogy találj békét az életedben és ne az adjon békét hogy másokkal kötözködj. 🙂 Minden jót kívánok.

Mert nagyon sokan csak lepasszolják, hogy megkönnyítsék a saját dolgukat. Vannak kivételek, viszont mára ez sztereotípiává vált.
Én óvónő vagyok. Majd megszakad a szívem, mert a gyermek tudja, és érzi, hogy a tesó otthon van. Vagy az iskolás (pl iskolai téli szünet alatt), vagy a kicsi. És csodálkoznak, hogy szegény gyermek agresszív, meg tele van indulatokkal. Ez egy ördögi kör. Nem vállalja be a szülő, mert agresszív -> agresszív, mert anya tesóval többet törődik.
És még rengeteg ilyen példa van. Vagy pont fordítva. Tesóval a nehezebb, ezért a másik gyermeket inkább nem vállalja be. Valamelyik szülő ezt be is vallja, mikor alá kell írni, hogy ügyeleti időben hozza-e. Megmondta:
Xy otthon marad, de Yz-t behozom, mert "azzal" nem bírok.
Van olyan is, amikor a gyermek szívesen van oviban, és ő szeretne a kispajtásai mellett aludni. Mi ennek csak örülünk, hiszen, ha ilyen jól érzi magát a gyermek, az megerősíti, hogy valamit jól csinálunk.
Én amondó vagyok, hogy más esetben, ha a szülő meg tudja oldani, próbáljon meg minél több időt a gyermekével tölteni. Nem jönnek vissza ezek az idők, és érzelmi szempontból felbecsülhetetlenek azok a percek, amiket a gyermek a családjával tölthet.
Nyilván, ha edzés van, vagy más délutáni elfoglaltság, az érthető, vagy ha a gyermek az ovit jobban szeretné. De más esetekben lelki törést is okozhat, akár később is, mikor nagyobb korában összerakja magában a képet. Ez kihathat az önképére is (Nem vagyok szerethető? Nyűg vagyok?), ami egy életen át elkíséri majd.

Utolsó válaszoló. Érthető, hogy ilyen is van de annak aki belém kötött nem kellene mindenkit egy kalap alá vennie. Ha a gyermekem könnyen tudná kezelni a változásokat én is szívesen haza hoztam volna. De mint írtam ismerem a gyermekem és tudtam, ha munkát találok nehezen fogja megszokni hogy maradnia kell.
A másik az, hogyha most terhes lennék és megszületne a tesó akkor ragaszkodnék ahhoz hogy haza hozom ebéd után. Természetesen ha ő is szeretné. Mert sok idő volt mire beszokott az oviba viszont azóta nagyon szeret járni. Ha azt mondaná, hogy ott akar aludni továbbra is nem erőltetném. De ez csak az én véleményem már ha ilyen szépen belém kötöttek.
Érthető a te válaszod is tudom vannak ilyenek nálunk is. De a legtöbben akik tudatosan vállalták a gyereket azok ismerik a saját gyermeküket és hogy mi a jó neki 😊
A 13as válaszoló voltam 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!