Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Szerintetek igaz, hogy az...

Szerintetek igaz, hogy az óvodákban nem kéne kötelezővé tenni a délutáni alvást a nagycsoportosoknak, csak a középső és kiscsoportosoknak?

Figyelt kérdés
Hallottam olyat, hogy valakinek a nagycsoportos gyereke alszik az óvodaban, de akkor este meg nehéz lefektetni. Ebben van igazság?
nov. 17. 20:48
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
89%

"Plusz sok helyen 4 eves kortol mar iskola van"

Ami szintben megegyezik a magyar ovi szintjével, nem kell elájulni tőle.

Testvérem hazajött az 5 éves gyerekével, aki már 2nd grade és alig tudott beilleszkedni az oviba, mert még annyit se tudott, mint ők.

nov. 18. 05:09
 12/25 anonim ***** válasza:
100%
Az en lanyom vegig aludt, igy vele nem volt gond. A kisfiam kozepsos. 5 lett. Ha alszik 22 elott nem tudom letenni, de mi mar 21.30kor horkolnank, mert hajnali 5kor kelunk. Igy mindig problemas. Itthon nem alszik mar fel eve. Az ovono kozolte a szuloi ertekezleten,h kell minden gyereknek az alvas es kesz es ebbol nem enged. Multkro rosszalkodott a kisfiam,ergo nem akart elaludni es kitette a szobabol,at a kiscsoportba ahol addig uvoltott allitolag, amig veget nem ert az altatasi idoszak. 15 ora . :/
nov. 18. 06:43
 13/25 anonim ***** válasza:
62%
Nem tudom elképzelni hogy hol lenne melyik oviban kapacitás a nem alvók szórakoztatására,felügyeletére. Annál nagyobb baja ne legyen egy 3-6 éves gyereknek hogy 1,5 órát lecsendesedve pihen,nem alszik pihen.
nov. 18. 08:07
 14/25 anonim ***** válasza:
89%

Az én 4 éves (középsős) kislányom is itthon, hétvégente már nem alszik. Olyankor megdöbbentően könnyen-gyorsan elalszik estére, ellentétben a hétköznapokkal, amikor az oviban alszik 2 órát, és hirtelen 10 előtt esélytelen elaltatni. És persze, mondhatjuk, hogy aki 2 órát alszik az oviban, annak kell, de nála ez most ilyen átmeneti időszak, amikor az utolsó napközbeni alvást is elhagyná normál esetben, csak ugye ott a szabályok, a többi gyerek, a "muszáj", na meg nyilván egy csoport óvodás engem is jobban le tudna fárasztani.

De amúgy én is úgy gondolom, hogy itt leginkább azért "kötelező" a délutáni alvás, mert nem tudják elszeparálni az alvó és a nemalvó gyerekeket, márpedig az nyilván zavarná az alvást igyénylő csapatot, ha mellettük 15 másik gyerek hancúrozik és játszik. Akármennyire is rájuk szólnak, lefoglalják őket, azért úgy igazán csendben huzamosabb időn keresztül ennyi gyerek csak akkor lesz, ha ők is alszanak. De nálunk az oviban mondták, hogy se személyzet, se külön szoba nincs arra, hogy a nemalvókat odavigyék, így meg akkor marad ez, hogy ha nem alszik valaki, akkor is csak csendben nézze a plafont kb.

Egyébként emlékszem, hogy engem is mindig ebéd után hazavittek a szüleim, sosem aludtam az oviban (még a 90-es években nem volt kötelező az egész napos ovi nagycsoportosként sem), de otthon sem. Hazamentem, és otthon játszottam, esetleg amíg anyukám mesét olvasott, feküdtem, de amúgy nem volt már alvás. Ha nem igényli, erőltetni nem lehet.

nov. 18. 08:28
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

14,

"még a 90-es években nem volt kötelező az egész napos ovi nagycsoportosként sem"

Most se kötelező, csak napi 4 óra, de az nem csak nagycsoportban.

nov. 18. 10:44
 16/25 anonim ***** válasza:
64%

Gondolom el lehet vinni a gyerekeket ebéd után, előttetek a lehetőség, otthon nem kell lefektetni.

Oviban nincs elég ember hogy figyeljen a nem alvókra is.

nov. 18. 18:52
 17/25 anonim ***** válasza:
83%

#16, persze, a lehetőség ott van, az ember munkahelyén meg gondolom tapsolva ünnepelnék az összes szülőt, aki az óvodás gyerekét odaviszi. Nem mindenki hobbiból hagyja a gyereket egész napra.

Ettől még értem, hogy nincs kapacitás, de azért ez nem érv, hogy akkor hozzuk el hamarabb.

nov. 18. 19:01
 18/25 anonim ***** válasza:
83%

17, ez erre volt válasz, hogy "bezzeg külföldön". Külföldön se tudjak megoldani az alvást. Úgy oldják meg, hogy eleve ritka az egész napos ellátás, így délben hazamennek. Ez a lehetőség annak aki tud vele élni, itthon is lehetőség, hisz nem kötelező egész napra az ovi. Nyilván ha dolgozik valaki, nem valódi opció. Akkor meg alkalmazkodni kell a többséghez.

Nálunk is úgy volt, hogy amint többen nem aludtak, mint az alvók, onnantól nem kellett feküdniük. Volt hiazt a 2-3 gyereket áttették a kicsikhez, ott aludtak.

nov. 19. 06:46
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
17es az enyém bébiszitterrel/nagyszülővel/barátnővel volt 12.30 tól 16.50ig míg hazaértem vagy odaértem érte.
nov. 19. 07:06
 20/25 anonim ***** válasza:
79%
18: nálunk (Németország) a terem sarkában van lekerítve az alvós sarok. Aki nem alszik, az addig csendben rajzol stb.
nov. 19. 07:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!