Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Mik a tapasztalatok a Waldorf...

Mik a tapasztalatok a Waldorf óvodákkal kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Őszintén!

okt. 22. 18:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
35%
Aki szeretné, átugorhatja, de nem nagy tűz van. Kicsik kézen fogva szülővel.
okt. 22. 22:15
 12/22 anonim ***** válasza:
83%

A mi közelünkben van egy, de az óvónők nem voltak szimpatikusak. Az hogy saraznak a homokozóban meg nincsenek műanyag játékok, jó dolog. De a lényeg inkább az lenne, hogy milyen kapcsolat alakul ki a gyerek és az óvónő között, amit viszont nehéz előre megjósolni.

A "zenehallgatás" a normál oviban is abból állna, hogy az óvónő énekel (de nem tudom mennyire tartják be) és ezen felül van a közös éneklés.

okt. 22. 23:35
 13/22 anonim ***** válasza:
92%
Akkor már inkább Montessori
okt. 23. 06:19
 14/22 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem is jobb a waldorf ovi(ebben nincs tapasztalat a közelben), csak sok munkát igényel a szülőtől. De csak akkor jobb, ha nem valami gazdag településen laktok.. Mert ha jól el van látva az ovi, hetente jönnek előadásokat tartani, tematikus hetek aktív dolgokkal, sok-sok ünnep, égetés, lucanap, mártonnap, bűza, kertművelés, ültetés, állatos ismerkedők, közös díszítés, vásár, rengeteg és annál is több kézműves, éneklés, népi játék, és pl nálunk a körzetes oviban csináltak kémiai-fizikai term.tud kísérleteket(pl virág szirma+ételfesték) és sokszor hallgattak komolyzenét, báboztak meg minden. Kb dúskáltak a programokban, csak az a 24-26 fős csoportlétszám ne lett volna, meg a hülye kötelező alvás(csendben fekvés) 2 órát. Busszal vitték őket szeddmagad mindenre és rengeteg egészséges ételt, játékot, holmit lehetett bevinni, saját könyvtáruk volt a csoportszobában..

Az szerintem nem érdekli a gyereket, mi az anyaga a játéknak, amíg jó minőségű. Sőt, van, amit nem lehet fából elkészíteni. Én iszonyú elégedett voltam az ilyen programkínálattal, és az udvar.. a waldorf oviudvaron nincs akkor választék játékokból, mint egy gazdag óvoda udvarán, ahol megfér a magaságyás, elkerített virágültetés, zöldségnevelés ÉS a gumival fedett majomlétra meg "ninjapálya"..

Egyébként semmi gond a waldorf ovival, szerintem klassz és a kisebb létszám is az, csak a szülőktől túl sokat igényel. Az egész pedagógiai csak ovisoknál állja meg a helyét, még kifejezetten jó is, csak nem túl felszereltek. Amit tudnak nyújtani, azt mind hozza egy gazdag környék ovija, sőt többet, csak ugye a létszám..

okt. 23. 09:12
 15/22 anonim ***** válasza:
87%
Nem lenne rossz maga a koncepció, de nekünk keresztényként bőven van mit kifogásolni a filozófiája ellen. Nem beszélve arról, hogy túl sokat követelnek a szülőktől
okt. 23. 10:58
 16/22 anonim ***** válasza:
72%

Mindenki pénzből él, dolgozik, a waldorf szülők is. Nálunk teljesen atlagos csaladok vannak, sok gyerek ott is alszik. Sokfele feladat van, nem feltétlen kell kézműveskedni, lehet vállalni bevásarlast, sütest vagy akár palyazat-figyelest, irast.

Szerintem nem is ez a legfőbb kérdes, hanem hogy miert akarjuk waldorfba vinni a gyereket. Tudjuk-e miről szól, mit miért csinalnak, tudunk-e azonosulni a főbb elvekkel. Ha igen, akkor egy szülő sem úgy megy ünnepre, mint akinek a fogát húzzák (munkaidőn kívül!, vagy az is lehet hogy csak az egyik megy, vagy éppen ki is lehet hagyni), mért érti a lényegét, célját. Keszülődni is jó egy ünnepre, ha az ember nem csak az értelmetlen feladatot látja benne.

Ez csak az ünnepek, maga a pedagogia sokkal több. A szülők meg segítenek a saját! gyerekekünek megfelelő környezetet, minőséget teremteni (pl. ha ők sütik a kenyeret, akkor nem gyári vackot esznek).

Az hogy egy konkret ovi milyen, nagyon pedagógus- és intézményfüggő.

okt. 23. 12:11
 17/22 anonim ***** válasza:
85%
A normál ovikban(jó településen) is rengeteg program van, lehet bevinni mindenfélét, nagyon sok az ünnep, és lehet ilyesmit vállalni, csak itt nem kötelező. Nyilván gazdagabb területen könnyebben megteszik az emberek, és nem is csak almát visznek, hanem kókuszt, ananászt meg mittudomén. Itt is hozott be óvónéni borsót fejteni, amit megehettek, szuper volt, mi is vittünk. Itt is volt rengeteg ilyen.. Mondjuk szerintem ez az étkezéses cucc marhaság, a lisztet nyilván nem ő őrli, az olaja ugyanúgy bolti, a víz meg.. és nagyobb eséllyel süti át rendesen a pék, mint a hobbipék anyuka, és a só mennyiségét is jobban eltalálják. Meg ugye a kenyérsütő gép.. mégsem olyan, nem ad olyan külső ropogós burkot.. szóval csak azt akarom mondani, hogy nem feltétlen jobb az, amit bolti cuccokból otthon összetákol egy hozzánemértő, mint ahogy az emberek sem feltétlen szeretik a másik főztjét.. de a klassz éttermekben sokkal nagyobb arányban lesznek elégedett az emberek. Egy jó pékségben érdemes vásárolni.
okt. 23. 20:03
 18/22 anonim ***** válasza:
68%

Nem attól waldorf a waldorf, hogy visznek gyümölcsöt, sütnek kenyeret és sok a program :)

Hozzateszem, nálunk is csak az süt, aki tud, es az jellemzően nagyon jó. A többiek pékségből hozzák. De az is igaz, hogy átlagosnál valoszìnűleg nagyobb aranyban vannak ilyen helyen akik finom, kovaszos kenyeret tudnak sütni. Ropogós a külseje es ismerjük a malmot is, ahonnan az egyik legjobb minősegű lisztet hozatjuk. De mint mondtam, nem ez a kulcskérdés a waldorfnál.

okt. 23. 21:03
 19/22 anonim ***** válasza:
87%
Ha kell választani, inkább csak az óvodába járjon a gyerek, minthogy iskolába. Érettségiig. 😬 Montessori mondjuk sokkal jobb.
okt. 23. 23:02
 20/22 anonim válasza:
100%
Minden a pedagógustól függ itt is, azt kell megnézni, hogy milyen a pedagógus... Zalai Waldorf oviban most olyan a gárda, hogy inkább az állami... Negédeskedés megy nagyon, semmi önazonosság, az óvónők megjátszák magukat, suttognak, mintha nem lenne normális hangjuk, sajnos egyáltalán nem tudnak a gyerekekkel bánni, aki nem egy foteluborka, azt elküldik meseterápiába amit persze a szülő fizet és amúgy waldorfos anyuka csinálja. Nem SNI intézmény és nem is akarnak SNI-s papírt egy gyereknek sem, pedig egy-kettő ránézésre is az és segítség kellene nekik, de nem küldik őket szakszolgálathoz, sem a szülő sem az intézmény... Pedig pár éve nagyon jó volt, amikor oda járt a gyerekem, a mostaniakat közeli barátok mesélték, akiknek oda jár a gyerekük.
nov. 4. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!