Mik a tapasztalatok a Waldorf óvodákkal kapcsolatban?
A mi közelünkben van egy, de az óvónők nem voltak szimpatikusak. Az hogy saraznak a homokozóban meg nincsenek műanyag játékok, jó dolog. De a lényeg inkább az lenne, hogy milyen kapcsolat alakul ki a gyerek és az óvónő között, amit viszont nehéz előre megjósolni.
A "zenehallgatás" a normál oviban is abból állna, hogy az óvónő énekel (de nem tudom mennyire tartják be) és ezen felül van a közös éneklés.
Szerintem is jobb a waldorf ovi(ebben nincs tapasztalat a közelben), csak sok munkát igényel a szülőtől. De csak akkor jobb, ha nem valami gazdag településen laktok.. Mert ha jól el van látva az ovi, hetente jönnek előadásokat tartani, tematikus hetek aktív dolgokkal, sok-sok ünnep, égetés, lucanap, mártonnap, bűza, kertművelés, ültetés, állatos ismerkedők, közös díszítés, vásár, rengeteg és annál is több kézműves, éneklés, népi játék, és pl nálunk a körzetes oviban csináltak kémiai-fizikai term.tud kísérleteket(pl virág szirma+ételfesték) és sokszor hallgattak komolyzenét, báboztak meg minden. Kb dúskáltak a programokban, csak az a 24-26 fős csoportlétszám ne lett volna, meg a hülye kötelező alvás(csendben fekvés) 2 órát. Busszal vitték őket szeddmagad mindenre és rengeteg egészséges ételt, játékot, holmit lehetett bevinni, saját könyvtáruk volt a csoportszobában..
Az szerintem nem érdekli a gyereket, mi az anyaga a játéknak, amíg jó minőségű. Sőt, van, amit nem lehet fából elkészíteni. Én iszonyú elégedett voltam az ilyen programkínálattal, és az udvar.. a waldorf oviudvaron nincs akkor választék játékokból, mint egy gazdag óvoda udvarán, ahol megfér a magaságyás, elkerített virágültetés, zöldségnevelés ÉS a gumival fedett majomlétra meg "ninjapálya"..
Egyébként semmi gond a waldorf ovival, szerintem klassz és a kisebb létszám is az, csak a szülőktől túl sokat igényel. Az egész pedagógiai csak ovisoknál állja meg a helyét, még kifejezetten jó is, csak nem túl felszereltek. Amit tudnak nyújtani, azt mind hozza egy gazdag környék ovija, sőt többet, csak ugye a létszám..
Mindenki pénzből él, dolgozik, a waldorf szülők is. Nálunk teljesen atlagos csaladok vannak, sok gyerek ott is alszik. Sokfele feladat van, nem feltétlen kell kézműveskedni, lehet vállalni bevásarlast, sütest vagy akár palyazat-figyelest, irast.
Szerintem nem is ez a legfőbb kérdes, hanem hogy miert akarjuk waldorfba vinni a gyereket. Tudjuk-e miről szól, mit miért csinalnak, tudunk-e azonosulni a főbb elvekkel. Ha igen, akkor egy szülő sem úgy megy ünnepre, mint akinek a fogát húzzák (munkaidőn kívül!, vagy az is lehet hogy csak az egyik megy, vagy éppen ki is lehet hagyni), mért érti a lényegét, célját. Keszülődni is jó egy ünnepre, ha az ember nem csak az értelmetlen feladatot látja benne.
Ez csak az ünnepek, maga a pedagogia sokkal több. A szülők meg segítenek a saját! gyerekekünek megfelelő környezetet, minőséget teremteni (pl. ha ők sütik a kenyeret, akkor nem gyári vackot esznek).
Az hogy egy konkret ovi milyen, nagyon pedagógus- és intézményfüggő.
Nem attól waldorf a waldorf, hogy visznek gyümölcsöt, sütnek kenyeret és sok a program :)
Hozzateszem, nálunk is csak az süt, aki tud, es az jellemzően nagyon jó. A többiek pékségből hozzák. De az is igaz, hogy átlagosnál valoszìnűleg nagyobb aranyban vannak ilyen helyen akik finom, kovaszos kenyeret tudnak sütni. Ropogós a külseje es ismerjük a malmot is, ahonnan az egyik legjobb minősegű lisztet hozatjuk. De mint mondtam, nem ez a kulcskérdés a waldorfnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!