Mik a tapasztalatok a Waldorf óvodákkal kapcsolatban?
Mi nagyon szeretjük, szerintem ez a legjobb közeg az egészséges kisgyermekkorhoz. Nyilván ehhez kell, hogy alapból ilyesmi gondolkodású legyen a család.
A óvónők amúgy nekem személy szerint pont nem olyan szimpik, de igazából a gyerekekkel tökéletesen bánnak. Hosszan lehetne írni, de érdemes konkrét óvoda iránt érdeklődni, oda járókat kérdezni. Én nem vinném máshová.
1-es, Munka mellett hogy oldjatok meg?
Engem ez a resze erdekelne nagyon, mert nem latom.
Kezdjuk ott, hogy delben el is kene hozni a gyereket, de ugye a sok ovodai programrol meg szo se sett. Ezt 2 dolgozo szulo hogy oldja meg?
Miért váltottatok, második?
Nagyon gyerek- és családfüggő, de sőt, még óvodapedagógusfüggő is!
Nem minden felnőtt szereti a kétkezi munkát, ami Waldorféknál fontos, ahogy a szoros együttműködés a szülőkkel sem minden szülő álma.
Írom mindezt sokéves tapapasztalattal óvónőként Waldorf óvodákban is dolgozva, pedig nem azt tanultam.
Teljesen megértem, ha nem mindenki szereti a kézműveskedést és úgy általában a kétkezi munkát, vagy ha nem szimpatikus az óvónő. Van olyan.
Gyereknek szerintem a legjobb a természetes anyagokból álló környezet és a kétkezi munkára tanítás, éneklés zenehallgatás heyett, szerintem sokkal jobb egy óvodás korú gyermeknek egy ilyen tiszta világ, mint egy átlag óvodában az átlag műanyag és műzene, de persze mindkettőből lehet ellenpéldákat is találni. Írom ezt átlagos óvónőként mindkét rendszerből elég tapasztalattal.
1-es vagyok. Nálunk van ottalvásra lehetőség, illetve szerintem összesen egy hétnyi szünettel van több (síszünet), mint a sima oviban (de ügyelet nincs).
Én még nem dolgozom, de itt mindenki meg tudja oldani. Általában anyuka apuka felváltva vesz ki szabit, plusz nagymama esetleg bébiszitter, nyáron meg vannak táborok akár. Iskolát is meg kell majd oldani, ez sem másabb.
De en nem a szunetekrol beszelek.
A szuneteket meg kell oldani, oke, de az embernek a vilagon nincs annyi szabija, felvaltva se, ami kellene, en ugy erzem. De csak a helyi baba-mama klubban meselt az egeszrol egy anyuka, mert kerdeztem. Szoval nem sok infom van, csak amit hallottam es olvastam rola, de engem is erdekelne, csak nem latom az hogy mukodne munka mellett.
Vannak kulonbozo unnepek, tevekenysegek, terem takaritas, barkacsolas, vasar, mittomen mik.
Amiken a szuloknek reszt kell venni napkozben.
Vagy nalatok ez nincs?
Illetve itt nalunk a helyi waldorfos oviban az elso evben egyaltalan nincs ottalvas, masodikban mar van, de persze plusz penzbe kerul.
"Vannak kulonbozo unnepek, tevekenysegek, terem takaritas, barkacsolas, vasar, mittomen mik."
Mindegyik hétvégén van.
Amiket felsoroltál, hétvégi programok, szombat délelőtt vagy délután 1-2 órát vesznek igénybe. Ne úgy képzeld el, hogy kedd reggelre bevezényelnek 10 szülőt termeket takarítani...
A takarítás kb félévente egy pár órát vesz igénybe, hétvégi nap. Hétvégén szoktak lenni önkéntes ez-az elfoglaltágok, de azok is ritkán. Ünnepek? Az is kb évszakonként egy délután vagy hétvégi nap.
Ide is átlagos magyar családok járnak, átlagos élettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!