Mi a lényege az olyan óvodáknak, ahol vegyes csoportok
vannak?
Figyelt kérdés
Ahová a lányom jár, ott nincsenek vegyes csoportok, ő most kiscsoportos. De több óvoda is van a városban, ahol vegyes csoportok működnek. Én személy szerint örülök, hogy a lányom nem vegyesbe jár, hanem tényleg a vele egykorúakkal van. De sok embertől hallottam, hogy jobb a vegyes. Miért? Miért jó egy kiscsoportosnak, ha nagyok közé kerül, illetve miért jó a nagynak, ha kicsik is vannak velük? Más korosztály, más foglalkozások valók nekik. Hogy tudják ezt megoldani az óvónők, egyáltalán miért alakult ez ki? Azért is érdekel, mert egyszer már megfordult a fejemben óvoda váltás, és pont egy olyan óvodát néztem ki, ahol vegyes csoportok vannak. Egyelőre úgy néz ki, marad itt, de soha nem lehet tudni mit hoz a jövő.
Nálunk azért vegyes a csoport, mert 20 gyerek van összesen. A foglalkozásokban látom a legnagyobb hátrányát, mert nehéz lekötni egy pici gyereket, amíg a nagyobb már feladatokat csinálna. A másik hátrány, hogy a nagynak a picire figyelnie kell és nem tud úgy játszani, ahogy szeretne. Az előnye, hogy alkalmazkodni tanulnak egymáshoz.
A legdurvább az volt, amikor kevés bölcsis volt (nálunk 1 épület az ovi és a bölcsi), ezért az ovisokkal voltak. Gondolhatjátok mennyire tud az ovis így játszani, hogy vigyázni kell a picikre.
2023. febr. 9. 14:04
12/30 anonim válasza:
A kicsik tanulnak a nagyoktól, a nagyon segítik a kicsiket, pláne az elején pátyolgatják őket
2023. febr. 9. 14:17
13/30 anonim válasza:
Nyolcvanas évek elején jártam oviba, amikor a legtöbb gyerek volt (77-es vagyok), megyeszékhelyen jártam vegyesbe.
Bukott az elmélet.
2023. febr. 9. 14:24
14/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ. Igazából az valóban előnyös lehet, hogy a kicsi tanulhat a nagytól. De szerintem fordítva nem igazán jó. A nagyot visszahúzhatja a kicsi. Egy óvodás csoportban olvastam, hogy egy óvónő (és a kollégái is) panaszkodott, hogy vegyes csoportban a kicsik például nem tudják végig ülni a mese hallgatást, a nagyokat ez zavarja, sőt már átvették az ő viselkedésüket. Részben ezért is merült fel bennem a kérdés.
2023. febr. 9. 14:26
15/30 anonim válasza:
Ha kiscsoportos a kislányod, és most rögtön szeretnél ovit váltani, akkor még belefér. Talán még középsőben is, de az iskola előtti felkészítő évet én mindenképp tiszta csoportban tudnám elképzelni.
2023. febr. 9. 14:32
16/30 anonim válasza:
Kérdező, én vegysebe jártam, és csak nagyként. Olyannyira nem húztak vissza, hogy hat éves korom előtt mentem iskolába (októberi vagyok).
Abból is sokat lehet tanulni, ha kicsik vannak mellettük.
2023. febr. 9. 14:47
17/30 anonim válasza:
10! Oviban tanító néni???
2023. febr. 9. 15:00
18/30 anonim válasza:
Igen, oviban tanító néni, így is hívják őket, mivel tanítanak is, nem csak óvnak. Egyébként ebben elakadni tényleg nagyon szőrszálhasogatónak kell lenni. 🤷🤣
2023. febr. 9. 15:12
19/30 anonim válasza:
A lányom vele egy koruakkal van egy csoportba. A 20 gyerekből 16an mennek szeptemberbe suliba. Lányom év vesztes ő marad. 3 kisfiúval együtt egy teljesen másik csoportba kerül szeptembertől.
Már bánom hogy nem vegyes csoportba irattam.
2023. febr. 9. 19:33
20/30 anonim válasza:
Az összes óvónő ismerősöm ellenzi a vegyes csoportot.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!