Mit tehet a szülő, ha nem akarja óvodába küldeni a gyermeket?
Kisfiam szeptembertől óvoda köteles, novemberben tölti a negyedik életévét. 2 éves kora óta járunk a Pedagógiai Szakszolgálathoz, kap heti háromszor fejlesztést, és folyamatban van a kivizsgálás autizmus irányába. Ideiglenes F84-es kódot is kapott már. A pszichiáteri szakvélemény alapján bölcsiben kellene maradnia, ezt a fejlesztő pedagógusai is megerősítették.
Mikor meglett a pszichiáteri szakvélemény, azonnal felvettük a kapcsolatot a bölcsődével, akik azt mondták, ha a pszichiáter így látja jónak, akkor maradjon.
Rá 1 hónapra mennünk kellett a Pedagógiai szakszolgálathoz, hogy kijelöljék az óvodát. Ott mondtuk, hogy nem erről volt szó, hanem arról, hogy bölcsis marad. De ők erről semmit sem tudtak, így mondtàk, nem adhatnak erre engedélyt, mert nem kaptak hivatalos papírt arról, hogy az Oktatási hivatal ezt jóváhaggya. A bölcsőde állította, hogy beadták a kérelmet.
Megint eltelt egy hónap, és kaptunk egy telefont a PSz-től, hogy még mindig nincs papír, és kijelölik a befogadó óvodát. Megbeszéltük velük, hogy hétfőn felkeressük a vezetőt, és kérünk egy igazolást. Közben a vezető is megkeresett minket, hogy sürgőssen beszélnünk kell a gyermekünkről.
Az lenne a kérdésem, ha mégis oviba akarják küldeni, mit tehetünk ellene? Szerintünk sem való az óvodába( nem beszél, nem szobatiszta, újabban a kakit is kikeni az arcára/ruhájára).
Amúgy érteni érti amit mondunk.
Hát a miénk egy átlagos ovi, önkormányzati, pályakzdő pedagógusokkal, és amit felsoroltál, azokat mind tolerálják. És nem csak egy autinál, ezek közül amiket írtál egy csomót teljesen neurotipikus gyerekek is produkálnak. De mint mondtam, nálunk nem kifogás keresés megy, hanem akarják. Pl pont bábozásnál volt ilyen, mesélte óvó néni hogy az ölébe vette, és vele mutogatta tovább, a gyerekek is élvezték.
Eszik önállóan, de nyilván evészavaros, mint mindenauti, állagra, ízre válogat. Ami nem kell neki, azt nem eszi meg, megyek úgyis ebéd után, majd eszik itthon. Ha reggeli, akkor kiviszik, adnak neki mást, de legtöbbször meg lehet alapból oldani úgy, hogy számára is elfogadható legyen (pl szimmetrikus egyforma szeletek). De szeptemberben pl etetni kellett néha, ha mogyoró krémes kenyér volt, azt nemfogja meg. Nem volt probléma.
Óvónőként nyilván tudod, hogy a nem autik is fellökik, elveszik, nekimennek, mondjuk az én gyerekem ilyet pont nem csinál, de sok másik igen, de ez nem okoz nekik problémát. Nagyon sokat szaladgál, de nem többet, mint a többiek, inkább csak esetlenebb.
És erre igenis van kapacitás, mi soha egy rossz megjegyzést nem kaptunk senkitől, de itt mindenki akarja, hogy jó legyen.
Itt max a kakikenés a necces, de gondolom azt a bölcsiben sem díjazzák, így ott gondolom nem csinálja. De még szeptemberig van egy csomó idő, simán lehet szobatiszta lesz, vagy erről lekattan, és átáll másra. És ez nem kiszámítható, ahogy egyik 3-6 éves sem.
(És mielőtt, nekem is volt autista diákom, sőt vak is, és igen, sokkal többet kellett készülnöm, sőt, az autista a lakásomon is volt felkészülni, mert így volt a legegyszerűbb, és úgy kezdtük, hogy kinyitotta a hűtőm, és kivette a tejet :) Na, szóval pedagógusként is tudom, hogy van itt mit beletenni pluszban, de én is akartam, hogy sikeresek legyenek, hiszen ez a munkám. Azok is lettek)
Nekünk nem mondták, hogy bármit kellene intézni. Mikor meglett a papír a pszichiátertől, felhívtuk a bölcsit, kérdeztük, most hogy tovább. Azt mondta a bölcsőde vezető, nincs teendők, ők intézik a többit.
Budapesten élünk, itt a Vadaskertet ajánlották. Oda vittük szakorvoshoz, és kell majd vinni egy hosszabb egy hetes kivizsgálásra. Annak még nincs időpontja, azt saccolták majd az ősszel kerül rá sor, mert nagy a várólista.
Valóban sokat szaladgál, de hamar is fárad. Játszótéren maximum 45-60 percet tudunk lent lenni vele, utána lefekszik a földre, jelezve, hogy ő fáradt.
Önállóan étkezik kanállal, iszik pohárból, szalvétát használ, bár ezeket elég későn sajátította el, elmúlt már 2 éves. Nagyon jó evő, szinte mindent megeszik, és mennyiségben sem keveset. Egy-két étel van amit nem szeret. A tejtől és a joghurttól egyenesen öklendezik hacsak meglátja, de a tojást sem szereti.Ezeken kívül viszont szinte bármi jöhet.
Az alvás is rendben, jól alszik a bölcsiben délután, és itthon sem kell altatni. Ha mondjuk, hogy lefekvés, megy az ágyába. Ha nincs semmi baja ( betegség, rossz álom), akkor reggelig nem is kel fel.
20-as kb. semennyire. Még a nevére sem hallgatott. Aztàn jöttek a fejlesztések, és làtszott hónapról-hónapra a változás. Fejlődik, de más ütemben mint a nem auti társai.
Ez a kaki kenés nagyon új. Csinálja itthon és a bölcsiben egyaránt.
Egyébként nyílván más gyermek is szaladgál, annyi különbséggel, ha az óvónő rászól, akkor abba hagyja...
Egy auti gyermek nem fogja abba hagyni, mert neki ez olyan alapszükséglet, mint másnak az, hogy kimenjen a wc-re.
Ugyanez van minden más tevékenységgel, ami zavaró. Nem lehet őket leállítani szimpla figyelem eltereléssel vagy felszólítással. Legalábbis az én gyermekem iszonyat hisztit vág le, ha pl ki akarom zökkenteni egy körbe-körbe forgásból,vagy bármilyen más tevékenységből. Abszolút nem rugalmas.
De hát nyílván nincs 2 egyforma gyerkőc.
Nyilván nagyon megbecsüljük. De szerintem az a szomorú, hogy ez ilyen extra dolog, pedig mint a mellékelt ábra is mutatja, egyáltalán nem megoldhatatlan. Sajnálom, hogy nincs ehhez mindenhol akarat, bár nincsenek illúzióim, én is pedagógus vagyok és középiskolai szinten is nagyon sok az alkalmatan kolléga...
Kérdező, neked egyébként egyáltalán nem azt mondom, hogy el kell kezdeni az ovit, sőt, ha a fejlesztők is úgy érzik hogy egy év nagyon sokat jelentene neki, akkor mindenképpen érdemes kihasználni. Elvileg a jegyző adhat felmentést az óvodalátogatás alól, és ha a bölcsi nem vállalja esetleg egy családi napközi azokok a napokon, amikor nincs fejlesztés? Nyilván a legoptimálisabb, ha nem kell feleslegesen új pedagógusokat megszoknia, de valahol meg lenni kell, ezért jutott eszembe. Vagy arra az egy évre tényleg valami nem állami ovi, úgyse lenne heti 5 napot. De ez egyik sem ideális megoldás.
A mi történetünket csak azért írtam le, hogy egy ép értelmű, nem beszélő auti igenis integrálható, és az oviban rengeteget fejlődött, egyedül öltözik, és beszél, sokat ügyesedett is, vannak barátai, hivják szülinapi zsúrra. Szóval ha mégis úgy alakul, akkor sincs világ vége, de tény, hogy kell hozzá egy jó ovi. auti.hu oldalon ha pestiek vagytok, akkor tudsz gyűjteni tapasztalatot, hogy miket ajánlanak akik szintén érintettek. Az nehezíti, hogy július van, de hátha van olyan, ahol pl második félévtől befér akár. Nálunk is volt februárban csatlakozó gyerek, meg májusban is. Ha meg mégis maradhattok bölcsiben, az szuper, mert akkor van idő mindenre, dehát hétfőn kiderül. :)
2 évvel ezelőttig a jegyzőnél kellett kérvényezni azt, hogy a gyerek halaszthasson egy évet, most a kormányablakban.
A mi papírunkra azt írták (illetve a bölcsi is úgy tudja, hogy jogszabály szerint) már 5 éves koráig maradhat bölcsiben, amennyiben autista. (kB 1 hónapja jártuk végig ezt az utat a 3,5 éves gyerekemmel)
5ösnek írnám, hogy, de lehet!
"Másrészt az értelmi,intelligencia szintet egy ilyen idős gyermeknél még nem is lehet mérni, pláne ha nem beszél. Az, hogy érti, amit mondasz csak egy dolog. Ezen kívül a gondolkodás, problémamegoldóképesség, figyelem, emlékezet, képzelet, stb tárgykörök is ide tartoznak,tehát ha értelmi sérülés is társul az autizmushoz, az csak később fog kiderülni."
Van rá IQ teszt is, azt hisz WIISC(?) vagy hasonló, de nagyon látszik, hogyan old meg logikai játékokat, hogyan másol játékokban, hogyan rajzol, hogyan kirakózik.. az enyémről üvöltött, hogy rendkívül intelligens, amikor feladathelyzet volt, kirakott 82 darabos kirakót pár pillanat alatt, 2 évesen állatot, emebert rajzolt felismerhetően, részletesen és nem tudta elmondani a dolgokat, de megmutatta hogy mit rajzolt magán pl(szemöldök, fül), és logikai sorokba rendesen beillesztette a tárgyakat, folytatta a sorrendet. Minden más helyzetben katasztrófa, na ez azóta felcserélődött, feladathelyzet nem megy(nem a feladat, a viselkedés), minden más oké:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!