Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » A ceruzafogást már suli előtt...

A ceruzafogást már suli előtt tudni kell?

Figyelt kérdés

Az oviban ritkán kapunk visszajelzést, az is inkább negatív (pozitív nem is jut eszembe). Már másodszor jön azzal az óvónő, hogy gyurmázzunk a gyerekkel, hogy mire jön az iskola, jól fogja a ceruzát. De a ceruzafogast nem a pedagógusoknak kellene megtanítani?

Nem szoktam vele felvágni, és a többi szülő miatt sem hozom fel, de a kisfiam jó ideje tud folyékonyan olvasni (szinte önállóan tanulta meg), összead, mínuszban is tud számolni, tudja a mertekegysegeket, és hogy melyik a hosszabb, nehezebb, gyorsabb, idősebb stb. Mar több mint egy éve tudja az évszakokat és az összes hónapot. Ír is, igaz nem szépen, de ír. Nagycsoportos.

Nem kéne, hogy ennyi elég legyen?

Utalom alapból ezt a stresszeltetést az iskolával.

2021. szept. 30. 13:26
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

Ja, azt mondta, a kézügyessége nem túl jó.

Tud gyöngyöt fűzni, aprót. Szerintem ahhoz kell kezugyesseg…

2021. szept. 30. 13:27
 2/13 anonim ***** válasza:
93%
Azért ez nem egy negatív kritika meg stresszeltetés. Minden nagycsoportosnak folyton javasolják, hogy gyurmázzon vagy süssön a szülővel vagy legózzon, fűzzön gyöngyöt vagy bármi. Erősödni kell a kezében az izmoknak és ügyesedni a finommotorikának. Ha rosszul rögzül, hogy tartja a kezét meg melyik irányból húzza a vonalat, az lehet káros. De szerintem nagycsoportban szokták is mutatni a gyerekeknek, hogy tartsák a ceruzát, pl. színezésnél. Minden más bőven elég.
2021. szept. 30. 13:34
 3/13 anonim ***** válasza:
80%

"Nem szoktam vele felvágni, és a többi szülő miatt sem hozom fel, de a kisfiam jó ideje tud folyékonyan olvasni (szinte önállóan tanulta meg), összead, mínuszban is tud számolni, tudja a mertekegysegeket, és hogy melyik a hosszabb, nehezebb, gyorsabb, idősebb stb. Mar több mint egy éve tudja az évszakokat és az összes hónapot. Ír is, igaz nem szépen, de ír. Nagycsoportos."

Ezzel eléggé kicsesztél a gyerekkel a sulira nézve, saját tapasztalat. Komolyan hamarabb tanítod meg minden másra, mint normálisan megfogni egy ceruzát? Neki ezeket még nem kell tudnia, ellenben megfogni egy ceruzát igen.

17l

2021. szept. 30. 13:43
 4/13 anonim ***** válasza:
95%
4-5 évesen már közel tökéletesen kéne fognia a ceruzát. Amúgy nincs ebben semmi, gyakoroltatni kell, menni fog az.
2021. szept. 30. 13:58
 5/13 anonim ***** válasza:
76%

Ha a finommotorika megy, akkor nincs baj.

Én 20 éves egyetemistaként nem úgy fogom a ceruzát vagy a kanalat, ahogy szokták, szóval...

2021. szept. 30. 14:20
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Mintha csak a fiamat írtad volna le. 5 éves, nagycsoportos, olvas, ír, számol, napokat, hónapokat tudja, leolvassa az időt a hagyományos számlapos óráról is, tudja a Naprendszer bolygóit, sorolhatnám (és ezek közül mi soha nem erőltettük egyiket sem, őt ezek érdeklik, ez van). A rajzolása (fejletlen emberábrázolás) meg a ceruzafogása miatt viszont 1 éve szóltak az óvónők, még a féléves értékelésébe is beleírták, hogy ezek fejlesztésre szorulnak. Nem igazán szeretett rajzolni, itthon szinte soha, így nem is tudtam, hogy rosszul fogja a ceruzát, illetve az emberrajzos problémát sem - de onnantól kezdve, hogy megtudtuk, próbáltuk kicsit rávenni a rajzolásra-színezésre itthon, eleinte kevés sikerrel. Erőszakoskodni nyilván nincs értelme, hogy márpedig most leülsz és rajzolsz, büdös kölök...és őszintén szólva engem kicsit sem érdekel, ha nem lesz Munkácsy, nem lehet mindenki az, eszemben sem volt nyüstölni ezzel. De azért a helyes ceruzafogás egy "kötelező" dolog... ezért volt hogy hoztam papírt, rajzoltam én...mutattam neki, hogy fogom a ceruzát...aztán egyszer csak valami átkattant benne, és kedvet kapott hozzá. Onnantól már sokszor ő hozta a színezőt, rajzlapot. És mindig szóltunk neki a ceruzafogás miatt, átraktuk jól a kezében, így szépen megszokta. Most 5 évesen már jól fogja, és ugyanott tart az ábrázolásban, mint bármelyik átlagos 5 éves, ezt az ovi és a védőnő is megerősítette. Azért még mindig nem a kedvenc elfoglaltsága a rajzolás, de mint mondtam, ez nem izgat, a ceruzát/tollat fogja helyesen, nekem az elég.
2021. szept. 30. 14:54
 7/13 anonim ***** válasza:
42%

3-as, ha lesz saját gyereked, majd talán rájössz, hogy nem feltétlen a szülő erőlteti ezeket a dolgokat, hanem ha érdeklődő a gyerek, csak nagy küzdelmek árán tudnád őt nem megtanítani ezekre a dolgokra. “Fiam, nem mondhatom meg neked, hogy az melyik betű. Fiam, nem számolhatjuk meg együtt, hogy hány alma van a könyvben.” A mindennapok során ezek teljesen természetes élethelyzetek, mármint az, hogy mutatod, miből mennyi van pl. egy könyvben, egy gyerek pedig minden tudást magába szív, amit hall.

4 évesen egyébként kérdés a védőnőnél, hogy a mennyiségeket, méretbeli különbségeket ismeri-e a gyerek.

2021. szept. 30. 15:02
 8/13 anonim ***** válasza:
73%
Sokra mész vele, hogy olvasni tud. Unatkozik majd, cserébe állandó kudarc lesz az írás...
2021. szept. 30. 15:47
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Azzal nincs gond, hogy okos gyereked van. De attól, még van amit megkell tanulnia. Ilyenek a ceruzafogás, betű/szám írásának az előkészítése. Hiába tud már most írni számolni ha a suliban majd újra kell mindent tanulnia. Ha az ember alakzatok nem mennek akkor az diszgráfia jele is lehet.
2021. szept. 30. 15:53
 10/13 A kérdező kommentje:

Kedvelem a jóindulatú embereket.. (szarkazmus)

Lehet, hogy baromi sok problémája lesz az életben, mert már tud olvasni, lehet, el kellett volna zárni a könyveket előle. Ti. egyszer hallottam, hogy olvas, és akkor döbbentem rá: nem is tudtam, hogy tud olvasni. Nem szép dolog az irigység. Ahogy valaki korábban írta, kabe nem győzok folyton válaszolni neki, annyi minden érdekli, többet tud a dinoszauruszokrol mint én, és kedvence a Jupiter.

Akkor lehet, valamit csinálok vele, talán az bosszantott fel, hogy sosem mondanak róla jót, csak mindig a rosszat meg a javitanivalot tragikus arccal.

2021. szept. 30. 21:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!