Mit tennél, ha az oviban a Meseország mindenkié c. könyvből olvasnának az óvónők?
Nem olvastam még, tehát nem tudom.
Elfogadásra nevelem a gyerekem, de szerintem a vallás, a szexualitás, a gyász, meg még pár dolog olyan téma egy kisgyerek életében, amit jobb, ha a család ad át. Pont azért, mert társadalmilag kényes téma, nem tudom, az óvó néni hogy adja át. Nem bíznék meg ennyire bennük.
Elképzelhető, hogy megveszem, elolvasom, és eldöntöm, mit mesélek belőle.
En olvasom az 5 evesemnek lefekves elott.
Semmi baj nincs vele. Legalabb nyitottak arra, hogy nem mindenki egyforma. Sok kisgyerek mar ilyenkor erzi, hogy o pl fiu akar lenni, lanyokat kedveli pedig o is lany.
En nyitott elfogado vagyok
Ez nem elfogadás kérdése. A történelem során nem véletlen maradt a homoszexualitás és a heteroszexualitás is a négy fal közt. Az emberekben ma már nincs szégyen, egymás előtt smárolnak, és az meg végképp mindegy lett, hogy ki kivel...
Engem speciel abszolut nem zavar, hogy ki hova dugja, mindenkinek a magánügye a nemi identitása. Én is a négy fal közt hagyom a heteró dolgaimat, mert ez így helyes és kész.
Felesleges orrba szájba nyomni ezt az elfogadós dumát. Elfogadod... Tudsz mást tenni?
Átvinném másik óvodába, ÉS feljelenteném őket a gyermekvédelemnél.
A gyerekkel megbeszélném, hogy ezzel a könyvvel semmi nincs rendben, és kijavítanánk a meséket, hogy hogyan helyes a történet.
Lerajzoltatnám a gyerekkel a helyes történeteket.
Na ez meg a másik..elfogadás miatt olvastatnám, nem azért, hogyha a gyerekem esetleg érintett, könnyebb legyen neki.
Ovisok érzései.. láttatok már 3-4-5 évest, Még a frissen hat évesemnek is fogalma sincs az érzésekről(nevéről és jelentéséről) pláne nem a vonzalomról, és egészen biztos vagyok benne, hogyha érez is “szerelmi érzést” fogalma nincs róla, az nem is szerelem, na meg nem tudja elkülöníteni a jó vele játszani érzéstől.. Nem tudja, hogyha meg akar ölelni valakit, az miért van..vágyai naponta váltakoznak, néha azt játssza, hogy kutya, néha felfedező, néha világgà akar szaladni, néha akarja, hogy sminkeljem ki(eddig egyszer engedtem játékból) néha tombol, hogy nem akar “szép” ruhát felvenni és lány lenni, néha meg akarja vetetni velem a rózsaszín csillogós tütüt..
Olyan szinten csapong és vàltozik akár naponta, de vannak hosszabb periódusok, pl a felfedezős szakasz, akiknek nem kell szép ruha, vagy rózsaszín szakasz( mikor barbi volt a menő)az, ahogy gondol magára, hogy ezek közül én egyet sem tudok komolyan venni. Szerintem ilyen korban ki sem alakul olyan, hogy valaki aszex, vagy homo vagy hetero, vagy transz..
Esetleg nagyon durván évek óta beszűkült érdeklődésű gyereknék a transzszexualitásra tudnék gondolni, de túl fiatal ahhoz, hogy bármilyen aktuális gondolatát, tervét komolyan tudjam venni.
Pl nem íratom be cserkésznek 4-5 évesen, hogy felfedezőt játszhasson vagy nem viszem divatbemutatóra vagy balettórára, mert neki most mindenből a balettos tütüs csini kell.
Mindent meghallgatok, mindenhez mosolygok, de állást foglalni nem fogok, pláne nem fogom felvilágosítani a szélsőséges lehetőségeiről és annak mikéntjéről, pl ha elmegy cserkésznek, sokat tanul, majd biológus lesz, aztán elmehet az őserdőbe kutatócsapattal felfedezni, lehet sajàt tévéshowja és ő lesz a nő túlélő brillgrylls vagyki.
Ahogy azt sem, ha edz 15 évig, elég magasra nő és elég sovány lesz, vigyáz az ízületeire, alig eszik, elviszem balettsuliba, évekig szekálják és alázzák, hogy kellőképpen elhivatott lesz, akkor lehet belőle balettáncos..
Egyszerűen ilyeneket nem kell tudnia egy ovisnak, majd alsóban beszélünk róla, mi akar lenni, hogyan akar élni, mit akar felvenni, de szerintem akkor is sok váltás lesz még..
Van egy jó film, “egy olyan srác, mint jake”, sok szempontból szuper, de szerintem ott szigorúbbnak kellett volna lennie a szülőknek az öltözködésnél, az én gyerekem(lány), ha ilyen hisztit vágott volna le, mert nem mehet jelmezben az utcára, vagy mert nem a kedvenc jelmezét hoztam, amit akart, hát biztos nagyon mèrges lettem volna, és nem engedek. Ez van, ezt kell viselni, nem tudok mindent beszerezni vagy megvenni, nem mindig az van, amit a kisasszony akar.
Na többet nem tudok hozzátenni a témához, csak azt akartam, hogy az ovis korszakára szerintem kevés felnőtt emlékszik hitelesen, esetleg egy egy meghatározó emlék van, de hogy abból mennyi történt pont úgy, ahogy utólag gondolják..
19
Igaz is, Nyugodtan csapjuk ki a rétre legelni a gyereket, úgy is ember lesz belőle, majd a biológia elrendezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!