Mit tennél, ha az oviban a Meseország mindenkié c. könyvből olvasnának az óvónők?
Szerintem egyszerűen az a baj, hogy ez a felhajtás kiszakította a könyvet a helyes kontextusból.
Amit előttem írtak, hogy különböző témájú mesék különböző korosztálynak, van egy ilyen könyv is, ha valamilyen téma felmerül, megbeszéli a gyerekkel a mese segítségével az ember.
Pl el tudom képzelni, hogy ha mondjuk az unokatesóm homoszexuális lenne, és Karácsonyra egy másik fiúval érkezne kézenfogva, akkor szívesen olvasnék a megértést segítő mesét a gyereknek.
Nyilván szó sincs szexuálus dolgokról, de abban sincs szex a mese szintjén, hogy a királyfi kiállta a 3 pŕóbát a királylány kezéért. Ezek nem a szexről, hanem a párkapcsolatok társadalmi megéléséről szólnak.
A "csinálha 4 fal között" nyilván ezért butaság, hisz ha az unokatesóm kézenfogva jön egy lánnyal, vagy az uram szájon puszil, az nyilván oké, akkor az elfogadás azt jelenti, hogy a két fiú is ugyanúgy jöhet kézenfogva és adhat szajrapuszit, vagy megsimogathatják egymás arcát a fél rokonság előtt - az nem elfogadás, hogy nem verünk valakit halálra az utcán amiért homoszexuális.
-
Szóval viszont ami most megy, hogy minden önmagát haladónak tartó szülő ennek a könyvnek a megvételével demonstrálja hogy mekkora elfogadó, és aki nem szeretné, hogy programszerűen a 4 évesnek olvassa fel az óvónéni, az vmi meggyöpösödött homofóbnak legyen tartva - az gáz szerintem és ez a hülye Dúró Dóra műve.
Én amúgy nem pártolom ezt a mindenáron tanulságozást, hogy programszerűen az élet hozta szituációk előtt érzékenyítsük a gyerekeket, és amúgy az sem tetszik, hogy ez a könyv mafa stigmatizál, azzal, hogy azt mondja, te es te és te vagytok a társadalom esendő csoportjai, na most meg lesztem védve.
Pl siman lehet, hogy egy jó óvoda vagy jó csalad úgy integrál és interpretál egy testi sérült embert, hogy a gyerek már alapból elfogadja, hogy ő ilyen, és egyáltalan sose bántja egyik gyerek sem, és akkor minek demonstrálni, hogy amúgy Ti "nyomorékok" egy lenézett csoport vagytok, de mi jó arcok vagyunk és nem nézünk le- hanem létre se jön a Mi-Ti tengely.
Es a másik, amit írtunk mar többen, hogy ez a könyv azért amatőrök munkája, és tényleg a korosztály és a stílus nem talál össze pl Vaslaci: "meddig kell még a hátunkon cipelni ezt a cudar életet", ez nem kisgyereknek való kép egyszerűen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!