Sokan szidják az óvónők képességét, mégis még egy évet oviban tartják a gyereküket?
Komolyan nem értem.
Nálunk sem a legideálisabb az óvónők hozzáállása, a dadusokról már ne is beszéljünk.
Mindenhol azt hallom, hogy felhígult a szakma és oda nem illő emberek dolgoznak. Hogy nem foglalkoznak a gyerekekkel és egymástól tanulják a hülyeséget. Mégis plusz egy évet "legeltetik" oviban a gyereküket.
Mert sokszor már szenved a gyerek és szenved az óvónő is (még a jók is, mivel nehéz lekötni a nagyokat).
"Mindenhol azt hallom, hogy felhígult a szakma és oda nem illő emberek dolgoznak."
Kérdező, mit szólnál, hogy ha a te szakmádra mondanának ilyen típusú pletykát...? Főleg, ha megalapozatlan, tegyük fel. Légyszíves gondold meg kétszer is, mielőtt ilyen kérdést írsz ki. Megköszönném. Szánalmas az országban a kontraszelekció: sok értéktelen szakmát felértékelnek, bizonyos fajta, történetesen értékes szakmákat mint magyarországi pozitív specialitásokat meg alaptalanul alul értékelnek.
Kivételek vannak, de nem a negatív kivétel alapján volna reális véleményt írni.
Aki úgy érzi, nyugodtan értékelje alul a hozzászólásomat is, azokat az illetőket minősítené, akik ezt lepontoznák.
#3 Miért, lelkes óvónők vannak? Évente cserélődnek, mert inkább mennek máshova dolgozni. A nagy része nem tud mit kezdeni a gyerekekkel, sokan úgy gondolják "csak" megőrzésére vannak ott a gyerekek. Fejlesztések 0. De annál több délutáni különóra van (suli előkészítő stb.) amiért persze fizetni kell.
Értékelést kellett kitölteniük a gyerekekről. 3x visszakérdeztem, hogy biztos az én gyerekemről írta? "Persze, higgyem el ilyen a gyereked."
Olyanok voltak benne, hogy nem tud kört rajzolni. Miközben a másik a falra kitett rajzon ott virított 4 emberke és egy napocska. És tavaly még dicsérték milyen ügyesen rajzol. Ennyit arról, hogy nem rajzol kört. És még sok ellentmondás volt benne.
A türelmetlenül kiabálásról már nem is beszélnék.
Ha igaz, akkor akár az én szakmámra is mondják, attól még én tudom magamról, hogy nem rám vonatkozik.
Kedves kérdező, kivételek lehetnek. Azonban nem sportszerű az általánosításod. Az más kérdés, hogy a méltánytalanul alacsony fizu miatt igenis ott lehet hagyni az óvodapedagógus szakmát, hiszen két éve még csak
havi netto 115 000 Ft körül volt a kezdő bér,
jelenleg meg asszem kb
havi netto 135 000 Ft.
Diplomásokról beszélünk! És hozzáértő a nagyobb hányaduk! Tudod, mennyit keres egy kőműves??? Hányinger, ne is beszéljünk arról. Minimum a négyszeresét (van, aki akár a 8x-át!!) keresi a kezdő kőműves, hasonló munkaidővel, érettségi nélkül akár!
Órabérre nézzük meg leginkább, mert ez a lényeg, nem az, amikor kap az alkalmon a kőműves és 12 órázik. Számold le órára!! Minimum a négyszeres órabért keresnek, szinte tanulatlanként! És mennyi közöttük a pancser, hozzá nem értő?! Erről is jobb, ha nem beszélünk, felesleges...
Hiszen az ovpedes munkaidő után otthon készül másnapra, bábot készít, vagy hetitervet stb. Hétvégéjükön meg van úgy, hogy továbbképzés van. Az oviban meg 25-30 gyerekre képtelenség megfelelő energiát és minőségi nevelést nyújtani, mégis megteszi sok ovpedes a lehetetlent! Kivéve minden negyedik, ötödik óvodapedagógus.
Nem vagyok sem jogi, sem pénzügyi szakember, de tudtommal ráadásul egységesítették, már tök mindegy, ha jól tudom, hogy hány évet dolgozik valaki a szakmában, akkor is egységes.
Önmagában a méltánytalanul alacsony pedagógusi bér is oka lehet, hogy "lelépnek" olyan sokan.
De ez nem feltétlen függ össze a hozzá nem értéssel! Akadnak hozzá nem értő óvónők is, de pont Magyarország az, ahol nemzetközi összehasonlításban a legjobban közé tartozik az óvodapedagógiánk, eleve a nevelési elvek miatt is.
Ellenben nyugaton mindig is a biznisznek volt alárendelve az óvodai nevelési elv, és részben a magyarországi magánovikban is.
Viszont mo-i állami oviknak ás pedagógusainak legalább 75%-a dicséretes, elismerésre méltó szakmai munkát végez. Egészen más jellegű kérdés a méltánytalanul alacsony fizetés, mivel nyugaton magas bár a fizujuk, azonban maga a nevelési elv az, ami alá van rendelve a biznisznek, és ez baj! Ezért hibás Nyugat-Eu-ban, USA-ban és Japánban az óvodapedagógia, alapjaiban. (Részleteiben bár akadnak pozitívumaik is, de az kevés.)
Ha nem hiszed, íme egy szakértő előadása, elég csak az első 12 percet végignézned ehhez. Magam is érintett vagyok valamilyen vonatkozásban. 2003-as előadás, és NEM a bér összegéről szól, csak mondom, nehogy ebbe kössön bele bárki is, hogy 2003-ban még más bérek voltak. Nem erről szól a videó.
Csak ha az első 12 percet ha megnézi valaki, rendkívül tanulságos, nevelési kérdések tekintetében...:
PAP GÁBOR – Adj magyarságot a magyarnak – Az óvodai nevelés eredményei és lehetőségei itt..., 2003
Te is általánosítasz!
Nem vitatom, biztos van elhivatott óvónő is.
Minden szakmában van hanyag és lelkes, életunt és életvidám...
De nem, nem az a magyar átlag, hogy lelkesek.
Én úgy vagyok érintett, hogy ovis gyerekeim vannak. Amit látok és hallok hasonló szülőktől, inkább szégyenletes, mint elismerésre méltó.
És nem idegesítő, kioktató, mindent jobban tudó szülők vagyunk.
Én például van, hogy hetekig nem találkoztam egyik óvónővel sem, mindig a dadus volt velük.
Egymást is csak szidják, képtelenek együtt dolgozni.
"Hiszen az ovpedes munkaidő után otthon készül másnapra, bábot készít, vagy hetitervet stb."
Hetiterv? Ne viccelődj! Már rég megvan, hogy mikor mit csinálnak és az évszak díszek is! Délután összevont csoportokat csinálnak és a dadus vigyáz rájuk, amíg a termet díszítik.
Ősz: Mit csináltál nyáron rajz, őszi süni dobozból, őszi gyümölcskosár. Esetleg egy őszi vers. Lámpás Márton napra.
Tél: hópehely készítése, karácsonyfa készítés, karácsonyfa dísz készítés, karácsonyi dalocskák, esetleg egy impro előadás.
Tavasz: virágok készítése (az elmaradhatatlan hóvirág), anyák napjára kis ajándék, versike
Nyár: egész nap kint az udvaron
Nyilván sarkítottam, de évek óta ez az ütem. Egy rutinos óvónőnek már rég van pár kreatív ötlet a tarsolyában, de a pinterest és különböző facebook csoport van erre a célra.
Altatási időben, amíg a dadus (igen, megint ő) van velük, van idő előkészülni.
Szóval nem, nem hiszem el, hogy hétvégén ezzel foglalkoznak. Max. a lelkesek befőttes üvegeket gyűjtenek vagy tobozokat. De mi szülők is lelkesen visszük ezeket.
A fizetésről meg nem tudok nyilatkozni. Évtizedek óta így van. Ha ezt nem tudja valaki megemészteni, álljon kőművesnek. Sajnos a diploma is csak annyit jelent, hogy van egy papírod. Nem ezen múlik a hozzáértésed, legyen szó bármelyik szakmáról.
Szóval iszonyú szerencsés az, aki jó óvónőt fog ki. Nem véletlenül mondják, hogy nem óvodát, hanem óvónőt kell választani. És ezzel el is mondtam mindent. Ha olyan jó lenne a felhozatal, nem aggódnának a szülők, hogy melyik csoportba került a gyereke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!