2,5 évesen ovi? Legyen vagy se?
Ma tudtuk meg hogy novemberben már mehetne oviba az akkor már 2,5 éves gyermekünk. Nem tudtuk hogy ilyen hamar kezdheti,de az igazgató mondta hogy mivel a 2020-21es tanévben tölti a 3. Évét így mehetne .
Tanakodunk nagyon ezen. Nyilván el kellene addig érni a szobatisztaságot teljesen. A gyerkőcünk már gond nélkül kommunikál,mondatokban beszél igy addigra még inkább ki tudná fejezni gondját baját.
Akinek ilyen korban kezdte az ovit a gyerkőc...mennyire volt nehézkes? Gondok Adódtak? Hogy éltétek meg ti és hogyan a gyerkőc?
2,5 éves a fiam. Beszél, szobatiszta. Októberben tölti a 3-at. Nem megy oviba. Nálunk június elején születik a tesó is, ez is egy ok. A második a jelenlegi helyzet ha szerencsések vagyunk éppen lecseng addigra, nem fog neki hiányozni egy ekkora változás, ismét. Még a járvány helyzet előtt volt róla szó hogy beíratom és szeptemberben eldől, hogy “akar-e” menni vagy sem, de most már nem szórakozok ezzel. Bőven ráér jövőre, nem marad le semmiről.
Persze ha mennél vissza dolgozni, akkor egyértelmű a dolog.
4-es vagyok
Nem hallottatok még a vegyes csoportokról???
Az óvodák legtöbbje már így működik. 9 óvodával bíró városban élek (óvodákként 6-9 csoport) és csak 2 óvodában vannak tiszta csoportok, de ott is csak kettő, azaz van olyan év, mikor nem indul kiscsoport.
Az ilyen vegyes csoportok működését írtam le.
A politikusok áltlaában nem, vagy csak részben konzultálnak érdemben pedagógusokkkal, így a törvények gyakran nem megfelelőek, nem véletlenül van rendszeresen pedagógus tüntetés (1-2 évente).
Tehát alapvetően nem a törvényt, hanem a gyermekek érdekeit veszem alapul, amikor ilyen kérdésre válaszolok, a szakmai tapasztalataimat figyelembe véve.
Eszerint a túlnyomó többségnek négy éves kortól ajánljuk először közösségbe (ovi, bölcsi) járni. "Ajánljuk" alatt jómagamat és ezernyi távoli kollégámat értem. (Nyilván akadnak olyanok is, akik máshogyan vélekednek szakmailag.)
Kivételt csak az képezzen -ha javasolhatom-, akit úgy "kell szinte visszatartani" a gyermekközösségtől 4 éves kor alatt, mert mágnesként vonzza őt, annyira jól érzi ott magát RENDSZERESEN. (Tehát ne a gyermeki szeszélyt teszteld, mert sokszor tetszik a kicsiknek 1-2 alkalommal, pláne ha anyu, apu is ott van, később meg nehezen viseli.)
Megemlítek egy kísérletet (most csak annyit a helyszínről, hogy Észak-Dunántúl, ezredforduló táján). Nagy számú óvodással beszélgettek, megkérdezték tőlük pszichológusok, hogy "mi a legjobb neked az oviban". Bár sokszor hivatkoztak a játékra is (érthető módon) a gyerekek, mégis a TÖBBSÉGÜK válasza ez volt:
"Az, amikor anyu / apu értem jön"(!)
4-5 évesek zömének is ez volt a válasza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!