A lányom szeptembertől ovis lesz, de még cumizik?
Miért nem kérdezed meg az óvodában, hogy mi a szokás? De nem hiszem, hogy gond lenne, ha csak alváshoz kell neki. És amelyik gyerek az ujját szopja, annak sem szabad majd?
De addig még simán leszoktathatod. Nálunk működött az, hogy elcserélte valami jatékra a fiam, amit szeretett volna megkapni. Utána két napig kereste, aztán annyi volt. Odaadtuk egy kisbabának, már nem lehet visszakérni.
Nem vagyok a sokáig cumizás híve de a 9es bődületes baromságokat mond és a leggázabb, hogy még a pszichológusokat is belekeveri.
Egy gyerekpszichológus
Utolsó! Mi is cumitündéreztünk. :)
Lányom 4 éves, most megy középsőbe. Már a bölcsiben próbálták leszoktatni őket, hogy ne legyen gond az oviban. Mikor a lányom kezdte az ovit, már csak éjjeli alváshoz volt cumi, meg ovi után itthon egy kis nyuginak.Utcára is hozta volna, de mi nem engedtük. A 4. születésnapját tűztem ki elvételi időpontnak, de előtte 2 hónappal született a tesó, így adtunk neki egy kis haladékot, míg megszokja az új helyzetet. Mikor 3 hós lett a kicsi, akkor döntöttünk úgy, nem várunk tovább, mert valóban igazi baci forrás volt a cumi, oda-vissza fertőzte magát vele, hiába fertőtlenítettem. Míg oviban volt, eldugtuk, és vettünk neki egy alvós párnát, és "a cumitündér elvitte egy kisbabának a cumit, és hozta ezt helyette" szöveggel átadtuk. Féltünk, mi lesz este, de egyáltalán nem kereste egyszer sem.
Amúgy az oviban azt mondta az óvónő az első szülőin, nem tiltják, hiszen új közeg, kell valami megszokott, ami megnyugtatja a gyerekeket. Ha az a cumi, akkor az. Majd maguktól leteszik, mert előbb-utóbb cikizni fogják a nagyok őket, és akkor ő maguk akarják majd elhagyni.
2 kislànyom van, a nagyobbik szeptemberben lesz 4 èves, tavaly ősszel kezdte az ovit, a kisebb áprilisban volt 2. Nagyon nagy cumi fanok voltak. Borzasztò sokat volt a szájukban a cumi, már nagyon idegesített. Tavaly szeptemberben, mikor kezdtük az ovit, még cumival mentünk. Ott próbálták úgy csinálni, hogy csak alváshoz adták oda. Kb 2 hónap múlva azt mondta a kislányom, hogy már nem visz oviba cumit. Azért én odacsempésztem az óvónő kezébe, hogy tényleg csak végszükségben adja neki oda. Még egy pár hétig volt cumi az ovis táskában, de onnantól, hogy anélkül ment, nem kérte többet. Viszont este, mivel a húga cumizott, neki is kellett az elalváshoz. Meguntam, és idén odaadtuk a cumikat a húsvéti nyuszinak. Várták, hogy hozzon nekik valamit, nézegették a kertet, hogy "tojt-e" már tojásokat az udvarban. Mondtam, addig nem fog, míg a cumikat ki nem tesszük neki. Mind a kettő adta a cumiját, hogy tegyem ki. A nyúl elvitte. Első este volt egy kb fél órás balhé, aztán ennyi. Azóta se jutott eszükbe.
Engedik az oviban a cumit, de szerintem jobb, ha nem kell neki ott már.
Az én lányom már 7 éves, de ő is nagy cumis volt. Éppen 3 évesen kezdte az ovit (októberi), akkor már csak alváshoz használta.
Nálunk a kiscsoportosoknak engedték, de csak alváshoz. Addig mindenkinek a szekrényében volt, nekünk pl. olyan sterilizálható cumidobozban. Kb. tavaszra hagyta el, teljesen magától.
Dolgoztam olyan vegyes csoportban, ahol volt cumis 3 éves kisgyermek. Nincs evvel gond, csak kell egy egészséges határt szabni, pl oviban beszoktatás során (első hetekben) bármikor cumizhat, utána már csak alváshoz.
Idézek egy féligazságot az egyik hozzászólótól:
"Minél tovább cumizik, annél biztosabban lesz függő személysiégű belőle. Értsd: felnőttként bagózik, zabál, iszik, telefonfüggő lesz, vagy drogfüggő."
Ez azért féligazság, mert az optimumot kell eltalálni, ez a legtöbb dologra igaz a világon.
Baj, ha egy dolgot nem kellő ideig csinálunk, de az is, ha túl sokáig. Vagy ha a kelleténél kevésbé, vagy ha a kelleténél jobban tesszük.
A cumizás életkori sajátosság, az egyik kisgyermek ujjszopással helyettesíti, a másik meg az ujjszopás helyett cumizik. Alapvető életkori sajátosság, a szájas ösztön túlélő ösztön, a táplálék szoptatással kerül az újszülöttbe, csecsemőbe ugyebár. Ezért már a magzat is szopja az ujját.
Az ujjszopás 5 éves korig természetes, utána már csak elalváshoz fogadható el (akár 10 éves korig is), de ez részben társadalomfüggő is, meg gyerekfüggő. A mi társadalmunk a cumizást kevesebb ideig fogadja el, nagyjából 3 éves korig.
Ha nem elégül ki a gyermekek ezen igénye, akkor is lehet orális pszichés fixáció a tinédzserkori, illetve felnőttkori következménye. De akkor is, ha túl sokáig teszi. Vagy ha túlzásba viszi. Vagy ha nagyon ritkán teszi. Az orális funkció (a leghangsúlyosabb szájas életkori szakasz) a csecsemőkor, a csecsemő legtöbbször a szájával vizsgálja meg a dolgokat.
Ugyanakkor ön nyugtató lelki mechanizmus is a cumizás és az ujjszopás! Ha nem hagyjuk kellő ideig a gyerekeknek, akkor nem tanulja megnyugtatni önmagát. Bár talál kerülő utas pszichés megoldásokat, mégis alapvető a száj eme funkciója rendszeresen 5 éves korig, éjjel akár 10 éves korig. (Más kérdés tehát, hogy inkább az ujjszopást engedi a társadalom 3 éves kor után is, a cumizást nemigen tolerálja.)
Az optimum a lényeg. De hogy milyen dolog milyen esetben mitől optimális, az mindig attól függ. Írtam arról, hogy kisgyermekek ujjszopása (vagy cumizása) meddig és mennyire optimális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!