Ismerősöm rácsodálkozott mikor szóba került, hogy gyermekeim örökbefogadottak, szerintetek is nagyon rosszul reagálta le?
10 éve nem találkoztunk, előadta, hogy mekkorát nőttem a szemében, aztán azt mondta jobban örült volna ha az derült volna ki, hogy tudtam szülni és a gyerekeim "sajátok" , mert még régről emlékezett rá, hogy nem lehetett gyerekem.
Hiába mondtam neki, hogy nem jócselekedet volt részemről az örökbefogadás, hanem a gyerekeim jövetelével teljesen betöltődött az űr a lelkemben és rég nem számít, soha sem számított, hogy nem én szültem őket. Ráadásul attól, hogy nem vér szerintiek még "sajátok".
Szerintem nem reagált rosszul. Talán rosszul fejezte ki magát, vagy te láttál bele rosszat.
Csak örült volna, ha kiderül, hogy mégis lehet gyereked. Mert sokan vannak úgy, hogy azt mondják nekik, hogy nem lehet, aztán mégis összejön.
Ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeid ne lennének neked ugyanolyanok, mintha te szülted volna őket.
Szerintem meg rosszul reagálta le.
Nekem se esett volna jól, ha elmesélem hogy van 2 szép gyerekem és kijelenti, hogy nem örül nekik annyira, mintha vérszerinti lenne... Ha én nem látok a vérszerinti és örökbefogadott gyerek között különbséget akkor ő milyen jogon tesz különbséget?
Helyedben örülnék hogy csak 10 évente látom, jobb is ha nem sűrítitek a találkozást. Ismeretségi körben is van örökbefogadás, de soha eszembe se jutott, hogy véleményezzem, pedig ott még saját gyerek is van mellette.
Biztos, hogy nem rossz szándékból mondta, de attól még megértem, hogy neked nagyon rosszul esett. Sajnos még ma is él a fejekben az örökbefogadás egy hatalmas jótett, mivel "megmentettél egy kis árvát", és az sem jön át mindenkinek, hogy milyen bántó, ha a "saját" gyerek kifejezést az örökbefogadott ellentéteként használják.
Jól tetted, hogy megpróbáltad elmagyarázni neki, hogy ez valójában hogyan működik, de nem kell minden megjegyzést magadra venned, főleg, ha tényleg nem rosszindulatból, csak egyszerű tájékozatlanságból fakadnak. Már most látszik, hogy mennyire más a hozzáállás az egész témához, mint néhány évtizede, szerintem a következő generáció már tudni fogja a helyén kezelni az örökbefogadás kérdését.
Szerintem meg te reagáltad le rosszul. Nagyon is jól értetted, hogy mire gondolt. Talán rosszul fogalmazott, de semmi rosszat nem mondott.
Hogy te is biztosan megértsd: arra gondolt, hogy nyilván szerettél volna szülni, ennek örült volna ő is legjobban.
Most már neked mindegy, mert imádod a gyerekeidet, de előttük még te is így gondoltad, amíg próbálkoztál.
Bennem is elkezdett megfogalmazódni a gondolat, hogy örökbe fogadjak egy testvérpárt. (Nekem sem alakult úgy az életem, hogy vérszerinti anya lehessek.)
Ha megfelelőek a körülmények, CSAK és KIZÁRÓLAG a saját lelkiismereted hangját kövesd! Én már megtapasztaltam, hogy az a legjobb útmutató...
Üdv: egy sorstárs
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!