A Gyermek Othonok teli vannak örökbe fogadható gyerekekkel, miért kell mégis évekig várni az örökbe fogadásra?

Figyelt kérdés
Jó barát házaspár,évek óta szeretne gyereket az othonból.Ki is választottak kb,4 évest,de húzódik az örökbe fogadás.Mindenképpen egy másikra próbálják rábeszélni,közben megy az idő. Így aztán nem csoda ha a 10-12 éves gyerek nem nagyon kelendő.Igy aztán teli van az intézet,a szülő meg átnen egy kálvárián sikertelenül.

2013. aug. 14. 23:56
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Ezt én sem fogom soha megérteni...
2013. aug. 15. 00:01
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sok szülő nem mond le a gyerekéről, így nem adhatók örökbe.

Az örökbefogadók többsége meg szőke kék szemű királylányra meg királyfira várnak.

2013. aug. 15. 00:02
 3/17 anonim ***** válasza:
81%
Hogy lehet az, hogy nem mond le a gyerekéről és mégsem képes nevelni és gyerekotthonba adja? Komolyan felhúztam magam rajta. Ha nem neveli mi joga dönteni?
2013. aug. 15. 00:07
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Pedig így van, ha önkényesen nem mondanak le róla és évente egyszer meglátogatja akkor nem örökbe adható a gyerek.
2013. aug. 15. 00:09
 5/17 A kérdező kommentje:
2-es ke Te talán egy kreol csemetét választanál,azok vannak ott főleg.
2013. aug. 15. 07:01
 6/17 anonim ***** válasza:
71%
A kreol csemete sem jobb vagy rosszabb, mint a szőke, kék szemű. Aki igazán akar gyereket, szerintem ezt is mérlegeli! (Nem én voltam a 2-es, de gondolkodom örökbefogadáson).
2013. aug. 15. 07:19
 7/17 A kérdező kommentje:
6-os. a Te elméleted szerint választott kb,20 éve gyermeket egy házaspár.Jó nevelést,szeretetet kapott-ismerem őköt-ennek ellenére a kedves kis göndör,barnabőrű elkutyult.Sok volt rá a panasz,nem tanult,16 évesen megszökött egy fajtársával,ha pénz kell akkor jelentkezik.A SZÜLŐKÖT NEM EGYSZER MEGLOPTA! A genetikai tulajdonságok maradnak a jó nevelés ellenére is!
2013. aug. 15. 07:50
 8/17 anonim ***** válasza:
91%

Szia! Igaza van annak, aki azt írta, azért vannak „tele” a gyermekotthonok, mert a legtöbb gyerek nem örökbefogadható.

A szülők sokszor a végsőkig bíznak abban, hogy majd egyszer jobbak lesznek a körülményeik, és kivehetik a gyereküket, ezért nem mondanak le róluk. És ha bizonyos időközönként meglátogatják, akkor a hivatal nem mondhatja azt, hogy márpedig örökbe adják a gyereket.

A másik, hogy a gyerekvédelemben a gyerekeknek keresnek szülőt, nem pedig fordítva. Nem ismerjük a barátaidat és az általuk választott kisgyereket, de nem véletlen, ha másikra akarják rábeszélni őket, a gyermekvédelmi szakemberek nem passzióból ajánlanak egy adott gyereket egy adott családba, hanem mert úgy ítélik meg, hogy ott lenne a gyereknek a legjobb helye.

Nyilván ez egy igen nehéz döntés számukra is, de úgy kell elképezelni, hogy ha egy gyerek örökbefogadható(vá válik), akkor összeül mindenki, aki ismeri a gyereket, és a potenciális örökbefogadó szülők közül az éppen „soron lévők” közül igyekeznek kiválasztani azokat, akik a legmegfelelőbbek lennének az adott gyereknek. A példádban mondjuk először ugye kiválasztják azokat, akik egyáltalán hajlandóak 1 évesnél idősebbet örökbe fogadni, majd ezeken belül még sok mindent mérlegelnek egészen az olyan dolgokig, hogy az adott gyerek személyisége az adott párnak, az életkörülményeiknek megfelelő-e.

A példádban írt négyévesnél elég esélyes, hogy mostanában lett örökbefogadható (tehát nem csecsemőkora óta „vár” új szülőkre), és ilyen esetben fontos lehet az is, hogy a leendő örökbefogadók mennyire nyitottak mondjuk a gyerek „múltjának” ápolására. Mert egy négyéves már emlékszik arra, hogy mi történt vele, mielőtt örökbe fogadták, és az örökbefogadóinak képesnek kell lenniük arra, hogy erről beszéljenek vele, hogy akár visszajárjanak az intézetbe, hogy kapcsolatban maradhasson a gondozónőjével a gyerek. Van, aki ilyesmire nem hajlandó (hiszen olyan is van, aki meg sem mondja a gyereknek, hogy örökbefogadott, pedig ez előbb-utóbb mindig kiderül, és akkor a szerencsétlen gyerek, vagy addigra felnőtt teljes hazugságnak éli meg az addigi életét).

Hülye példának hangzik, azonban az is szempont lehet, hogy egy „természetimádó” gyereket inkább olyanoknak adnak, akik zöldközelben laknak, nem mondjuk egy lakótelepen.

Azt nem tudod, hogy milyen indokkal ajánlanak nekik egy másik gyerkőcöt inkább?

2013. aug. 15. 07:56
 9/17 A kérdező kommentje:
Tisztelt 8-as. Amit Te elmontál a gyermek kiválsztásról,az ELMÉLETILEG igaz.De nem erről szól a dolog a gyakorlatban, ugyan is inkább azokat a gyerekeket szeretnék "rásózni" a nevelőszülőre akikből sok van, és szabadulnának tőlük!(10-15éves kamaszok)
2013. aug. 15. 08:14
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Hát nem tudom, szoktam beszélgetni gyermekvédelemben dolgozó (örökbefogadási tanfolyamokat is vezető, és csecsemőotthonokban szakértő) emberekkel, és sosem hallottam olyat, hogy ha egy örökbe fogadni szándékozó pár azt mondja, hogy ők 4-5 éves korig szeretnének gyereket, akkor rá akarnák őket beszélni egy kamaszra.

Általában örülnek, ha valaki egyáltalán bevállalná, hogy egy kamaszt fogad örökbe, azonban hallottam már olyat is, hogy lebeszélték róla a családot, mert azok nem voltak tisztában vele, mit vállalnának. (A legtöbb embernek egy idealista képe van az örökbefogadásról, hogy ha „kimentenek” egy gyereket az intézetből, akkor az majd hálásan rebegteti rájuk a szempilláit, és „jó gyerek” lesz. Abba nem gondolnak bele, hogy mennyi veszteséget, mennyi lelki sérülést szenvedett el az adott gyerek, és hogy ezzel bizony meg kell küzdeniük majd.)

Persze lehet, hogy vidéken mások a gyerekvédelmisek, én csak a fővárosi viszonyokat ismerem.

2013. aug. 15. 08:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!